Rodžer Federer. Serena Vilijams
Rodžer Federer. Serena Vilijams; Foto: EPA-EFE/RICHARD WAINWRIGHT

Federer, Serena, Del Potro, Barti, Conga, Anderson, Bedene, Sepi, Robredo, Simon, Klajsters...

Serena je pred US Open poručila da joj je to poslednji turnir i u trećem kolu je poražena od Australijanke Ajle Tomljanović.

PROČITAJTE JOŠ

Posle pobeda nad Dankom Kovinić i Anet Kontavejt, Vilijamsova je izgubila sa 5:7, 7:6 (4) i 6:1.

Time je okončala karijeru u 41. godini, nakon 23 osvojene grend slem titule i pošto se jednom već vraćala tenisu posle porođaja.

Čak 27 godina karijere iza sebe je ostavila Amerikanka koja je uz sestru Venus krojila istoriju tenisa.

Mnogi mlađu sestru Vilijams smatraju najboljom teniserkom svih vremena, zbog čega je poraz od Tomljanovićeve bio u totalno drugom planu.

Serena Vilijams
Foto: Tanjug/AP Photo/John Minchillo)

Serena je uprkos svemu, u tom meču spasila pet meč lopti pre nego je položila oružje i po svoj prilici i sopstvenim rečima, položila i reket.

Emotivne scene obeležile su meč na Flašing Medouzu, pa je sa razglasa puštena čuvena pesma Tine Tarner dok je Serena verovatno poslednji put tu mahala publici.

Vilijamsova je prvi put na US Openu osvojila titulu još daleke 1999. godine, a posle svega je rekla da je trebalo da ranije ove godine počne da se sprema, te da se „verovatno više neće vraćati na teren, ali nikad se ne zna“.

Zahvaljivala je i porodici i svima koji su učestvovali u njenom uspehu.

„Hvala svima koji su bili uz mene godinama, decenijama. O bože, stvarno su prošle decenije. Ali, sve je počelo s mojim roditeljima. Zaslužuju sve i zahvalna sam na njima. A ja ne bih bila Serena da nisam imala sestru koja se zove Venus. Ona je jedini razlog što je Serena ikada postojala“, rekla je mlađa od sestara Vilijams.

Pored 23 titule sa grend slemova, upisala je 367 pobeda na najvećim turnirima, što je rekord, ima četiri olimpijska zlata i ukupno 73 titule u karijeri. Osim toga, bila je i 186 nedelja na prvom mestu WTA liste, uzastopno.

Izjednačena je sa Kris Evert po broju titula na US Openu, šest, što je takođe jedan od rekorda koji će teško u godinama pred nama biti oboreni.

Serena je bila jedna od prvih koja se obratila Federeru kada je odlučio da završi karijeru.

„Tako predivno rečeno. Kakav gospodski potez“, napisala je Vilijamsova.

Federer je poslednji meč odigrao na Lejver kupu u dublu sa Rafaelom Nadalom, ali je istakao da je čekao da objavi penziju. Čekao je najpre zbog Serene Vilijams koja je to uradila 41 dan pre njega, a zatim i zbog US Opena. Zaista, gospodski potez.

Rodžer Federer okončao je profesionalnu karijeru nakon što je u četvrtom meču prvog dana Lejver kupa u paru sa Rafaelom Nadalom poražen od Džeka Soka i Frensisa Tijafoa sa 2:1, po setovima 6:4, 6:7, 9:11.

Niko u istoriji nije više uradio za tenis od Rodžera Federera. Pomerio je granice i kada su u pitanju rekordi na betonu, travi ili šljaci ili oni koje su beležili svi oni koji su odlučili da bi trebalo da se uđu na ATP turneju kao sponzori, navijači ili u bilo kom drugom svojstvu.

Verovatno o Rodžeru Federeru znate sve. Verovatno ga u Srbiji poznajemo bolje nego u mnogim drugim svetskim zemljama. I ne postoji niko ko je prema njemu ravnodušan.

Kada je objavio da mu je dosta tenisa (zapravo da njegovo telo više ne može da izdrži brutalan ATP ritam) niko nije prešao preko te vesti tek tako. Znali smo da sa 41 godinom teško može da se vrati, ali svi su želeli da ga na terenu vide još barem jednom.

Evo i malo statistike koja govori koliko je zapravo bio veliki. Osvojio je 103 titule, od toga 20 na grend slem turnirima. Niko nikada nije osvojio osam titula na Vimbldonu (2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009, 2012, 2017), šest puta je bio najbolji na Australijan openu (2004, 2006, 2007, 2010, 2017. i 2019. godine), pet puta su u Njujorku na US Openu gledali kako podiže trofej (2004, 2005, 2006, 2007. i 2008. godine) i jednom je plakao kao kiša kada je uspeo da ostvari cilj koji mu je godinama izmicao zbog Rafaela Nadala – uspeo je da osvoji Rolan Garos 2009. godine.

U karijeri je upisao 1251 pobedu (uz samo 275 poraza), što govori da je dobio 82 odsto mečeva u karijeri. Impresivno zaista. Proveo je 310 nedelja na vrhu ATP liste, a samo od turnira je zaradio 130.594.339 dolara. Ipak, napravio je pravi bum kada su u pitanju saradnje sa sponzorima. Gotovo je nezamislivo videti reklamu „Rolexa“ da njega nema u njoj, da neko drugi kuva „Barilla“ testeninu… Ređajte sami, ali je jedan dečko koji je skupljao loptice u Bazelu došao nezvanično do statusa milijardera. I to tako što je radio ono što voli. Postoji li zapravo bolja stvar?

Smatraju ga najvećim teniserom svih vremena, iako je već sada jasno da će Novak Đoković i Rafael Nadal imati više titula od njega. Jednostavno, čovek za kog su se godinama pitali da li se zapravo znoji učinio je da generacije odrastaju uz njega.

Jedan je od najdugovečnijih u istoriji tenisa, a igrao je na vrhovima prstiju. Kao pravi baletan je izgledala svaka njegova kretnja, a teško je videti više elegantnijih poteza od njega. Ovaj teniski pesnik će svoju „Labudovu pesmu“ odpevati na Lejver kupu od 23. do 25. septembra, a sve detalje ćete moći da pratite ekskluzivno uz Nova.rs.

Iako nisam to doživeo kažu da je odlazak na konferenciju Rodžera bio posebni ritual. Nikada se nije desilo da ima praznog sedišta, štaviše uvek se stajalo uz zidove da bi se čulo šta ima da kaže. Kada bi Federer gubio u medija centru je često bio neviđeni muk. Jednostavno i novinari su shvatali koliki značaj on ima, pa otud i ne čudi što ponekad nisu bili do kraja objektivni.

Federer je doneo taj neposredni humor, taj majstor neobaveznog ćaskanja i čovek koji je uvek znao kako da pridobije navijače. Teško je setiti se bilo kog meča na kom nije imao većinsku podršku.

Foto: EPA-EFE/NIC BOTHMA

I da je u karijeri igrao samo ono finale Vimbldona 2019. godine protiv Novaka Đokovića (kada je po ko zna koji put prokockao meč lopte protiv njega) bilo bi dovoljno da se o njemu piše ep. Kako smo ga samo mrzeli, kako smo samo vikali „Kada ćeš u penziju, čoveče?“… Nerviralo nas je kada nešto pogodi tako savršeno, a opet tako naizgled lako. Pronašli smo i svoju mazohističku crtu jer smo pomalo uživali u poeziji čak i kada je igrao protiv naših tenisera.

Igrao je 50 puta sa Đokovićem, a Srbin je slavio u 27 navrata. I to će ostati zvanično zapisano u istoriji. Poslednji put su se sreli u polufinalu Australijan opena 2020. godine kada je srpski igrač slavio sa 7:6(1), 6:4, 6:3. Od tog momenta nadalje Federer je muku mučio sa povredom kolena. Tri operacije, meseci oporavka i na kraju konačno „Zbogom“.

Govori tečno nekoliko jezika jer je otac Robert švajcarski Nemac, a majka Linet je iz Južnoafričke Republike (zadužio je Afriku organizujući i neke egzibicije tamo).

Jedino je on još u istoriji ATP tura u open eri imao 27 pobeda na grend slem turnirima u toku jedne kalendarske godine (kao i Đoković 2021. godine). Ostao je samo bez Rolan Garosa jer je tu Nadal više od decenije neumoljiv.

I dalje ima najviše pobeda u istoriji grend slem turnira – izbrojao je do 369. Ima 24 pobeda u finalima zaredom, ima i 24 pobeda zaredom protiv Top 10 igrača. U karijeri je stigao i do 56 pobeda zaredom na betonu, 237 nedelja zaredom je bio prvi na planeti. Postao je najstariji broj 1 u istoriji, 15 godina nije ispao iz Top 3, a 18 iz Top 10.

Novak Đoković Vimbldon
Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Od 2020. godine ima mesto i u Ginisovoj knjizi rekorda jer je postao drugi sportista ikada koji je stigao do toliko rekorda u jednoj disciplini. Imao je 37 u tom momentu. Osvojio je 39 različitih nagrada koje se dodeljuju na ATP turu, samo je nagradu za sportsko ponašanje Štefana Edberga osvojio 13 puta, a bio je omiljeni igrač navijača 18 puta zaredom od 2003. godine. Spisak rekorda je zaista neverovatan, ali njegova zaostavština je utoliko veća.

Rodžere, voleli smo te i voleli smo da te mrzimo. Sada ćemo te samo voleti.

Del Potro će zbog tenisa u penziji živeti s bolovima

Huan Martin del Potro  je poslednji meč odigrao u Buenos Ajresu, kada je u prvom kolu poražen od Federika Delbonisa sa 2:0 (6:1, 6:3). Ostavio je traku na mreži posle poslednjeg meča, a u intervjuu kasnije je rekao da trpi toliko bolove da ne može bez bola ni da hoda uz stepenice.

Malo je ljubitelja tenisa, kojima „Div iz Tandila“ nije prirastao k srcu tokom 17 godina duge profesionalne karijere.

Najveći uspeh mu je bilo osvajanje US Opena 2009. godine, ali i osvajanje dve olimpijske medalje (bronza 2012. i srebro 2016. godine). U karijeri je osvojio 22 titule u singlu, a najbolje je bio rangiran u avgustu 2018. godine kada je bio treći.

Argentinac je tokom karijere doživeo veliki broj povreda, telo mu je bilo izranjavano na deset mesta, a najveći problem predstavljao mu je koleno, koje je operisao nekoliko puta, te je najviše i zbog njega morao da odustane od tenisa.

Novak Đoković, Huan Martin del Potro
Novak Đoković, Huan Martin del Potro; Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Na oproštajnom meču plakao je on i njegova majka i veliki broj fanova širom sveta, koji su baš tad poželeli da makar još koji put vide razoran forhend i pobedu protiv nekog iz „velike trojke“.

Del Potro je u Srbiji poznat i kao veliki prijatelj Novaka Đokovića, koga je savladao četiri puta, od toga dvaput na Olimpijskim igrama.

Huan Martin del Potro, koji je poslednji meč odigrao u Buenos Ajresu, kada je u prvom kolu poražen od Federika Delbonisa sa 2:0 (6:1, 6:3).

Malo je ljubitelja tenisa, kojima „Div iz Tandila“ nije prirastao k srcu tokom 17 godina duge profesionalne karijere.

Najveći uspeh mu je bilo osvajanje US Opena 2009. godine, ali i osvajanje dve olimpijske medalje (bronza 2012. i srebro 2016. godine). U karijeri je osvojio 22 titule u singlu, a najbolje je bio rangiran u avgustu 2018. godine kada je bio treći.

Argentinac je tokom karijere doživeo veliki broj povreda, telo mu je bilo izranjavano na deset mesta, a najveći problem predstavljao mu je koleno, koje je operisao nekoliko puta, te je najviše i zbog njega morao da odustane od tenisa.

Na oproštajnom meču plakao je on i njegova majka i veliki broj fanova širom sveta, koji su baš tad poželeli da makar još koji put vide razoran forhend i pobedu protiv nekog iz „velike trojke“.

Del Potro je u Srbiji poznat i kao veliki prijatelj Novaka Đokovića, koga je savladao četiri puta, od toga dvaput na Olimpijskim igrama.

„Pokušavam da nađem snagu da nastavim dalje. Koleno mi stvara noćne more. Već nekoliko godina pokušavam da nađem razne alternative, intervencije, lekarsku pomoć. Ni dan danas nisam u tome uspeo. Nikada nisam zamišljao da se predam i da odustanem, a da ne igram. Zato sam odlučio da to bude u Buenos Ajresu. Ovaj trenutak ću pamtiti ceo život. Ispunio sam sve snove koje sam imao u tenisu, sport mi je doneo svu ljubav naroda, što je moj najbolji trofej. Ovo je moj poslednji meč. Srećan sam što sam ga igrao pred svojim narodom“, rekao je Del Potro između ostalog na oproštaju.

U ženskoj konkurenciji tenis se oprostio od Ešli Barti, u trenutku kada je bila ubedljivo prva na ATP listi.

Barti je učinila ponosnim sve Australijance, nakon što je osvojila prvi grend slem u sezoni. Na taj način postala je prva Ausralijanka nakon 44 godine koja je trijumfovala u Melburnu.

Krajem marta usledio je nezapamćeni šok, kada je 25-godišnjak teniserka odlučila da se povuče iz tenisa. Svi su mislili da je početak 2022. bio zapravo početak „Barti ere“, ali je Australijanka odlučila da kaže zbogom.

Foto: Tanjug/AP Photo/Gustavo Garello

Barti žurka je gotova

Barti je pojasnila da je potpuno istrošena, da fizički više ne može da se da tenisu i da želi „da juri druge snove“.

Pre povlačenja Ešli je tri godine zaredom završila kao najbolja igračica sveta, a osvojila je 15 titula u singlu, od čega tri na grend slemovima.

Australijanka je sve objavila na društvenim mrežama sa porukom da ostavlja tenis „kako bi nastavila da juri druge snove“.

„Srećna sam i spremna da to uradim. Znam da je u ovom trenutku u mom srcu, za mene kao osobu, ovo prava stvar za uraditi“, rekla je u video snimku.

Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Posle 44 godine je postala prva domaća igračica koja je slavila na Australijan openu, a pre toga je osvojila Rolan Garos 2019. godine, te Vimbldon.

„Nisam bila sigurna kako da podelim ove vesti sa vama, pa sam pitala moju dobru prijateljicu (bivšu teniserku Kejsi Delakva) da mi pomogne. Zahvalna sam zbog svega što mi je ovaj sport dao i osećam se ponosno i ispunjeno. Hvala svima koji su me podržali na ovom putu. Uvek ću biti zahvalna za životna iskustva koje smo zajedno kreirali“, rekla je Barti.

Pojasnila je da je „potpuno potrošena“ i da „fizički više ne može da da tenisu“.

Prosto je nezapamćeno u istoriji da je teniserka u 25. godini odlučila da kaže da joj je dosta ove igre. Pogotovo ne da to zapravo uradi po drugi put u karijeri. Barti je početkom godina osvojila Australijan open i tako skinula velika očekivanja javnosti sa pleća, a onda kao da više nije imala motiva da nastavi.

Barti ne samo da je prva na WTA listi, već je ubedljivo ispred svih ostalih igračica. Trenutno ima 7.980 bodova, više od dve hiljade više nego drugoplasirana Iga Švjontek iz Poljske. U karijeri je Barti osvojila 15 titula, zaradila je 23,8 miliona dolara i ima skor od 305 pobeda i 102 poraza.

Bila je odlična igračica i u dublu, iako je očekivano singl bio primarni fokus.

Tri godine zaredom je završila kao najbolja igračica sveta.

Foto: MIGUEL MEDINA / AFP / Profimedia

Suza se ove godine mogla pustiti i zbog Žo-Vilfreda Conge, koji je poslednji meč odigrao na Rolan Garosu, gde je izgubio od Kaspera Ruda nakon velike borbe i četiri seta.

Francuskog tenisera nisu zaobišle povrede tokom bogate karijere, a poruku mu je poslao i Đoković, sa kojim je vodio velike borbe na terenu, od kojih će ostati upamćena ona 2008. u finalu Australijan opena, kada je Srbin slavio sa 3:1.

„Jedan od najharizmatinčijih tenisera ikada, imao sam sreću da delimo teren zajedno. Njegova ličnost je donela mnogo popularnosti tenisu, velika je žalost što se penzionisao, ali je ostavio veliki trag u istoriji našeg sporta“, rekao je Đoković o Congi.

Najbolji plasman u karijeri Conga je ostvario 2012. godine kada je bio peti na svetu, a postao je jedan od trojice tenisera koji je savladao Novaka, Nadala i Rodžera Federera dok su bili prvi na svetu (ostala dvojica su Huan Martin del Potro i Endi Mari).

Nekadašnji peti teniser sveta Kevin Anderson povukao se iz profesionalnog tenisa u 36. godini. Anderson se dugo mučio sa povredama, a poslednji meč odigrao je u martu, kada je izgubio od Argentinca Serundola sa 2:1.

„Ne sećam se doba u svom životu kada nisam igrao tenis. Počeo sam ovo putovanje pre trideset godina, kada mi je otac stavio reket u ruke i rekao mi da mogu da budem jedan od najboljih igrača na svetu ako radim naporno. Otad me je tenis vodio daleko od mojih korena u Johanesburgu i dao mi je ceo svet. Iskusio sam toliko različitih emocija i izazova – ovaj sport može da izazove euforiju, ali i da bude usamljenički. Imao sam uspone i padove, ali ne bih sve to menja ni za šta. Zbog puta koji sam prešao čovek sam kakav sam danas“, napisao je Anderson u oproštajnoj poruci.

Južnoafrikanac je igrao u dva grend slem finala u karijeri – na US openu 2017. godine izgubio je od Nadala, a godinu dana kasnije na Vimbldonu od Novaka Đokovića. Osvojio je sedam ATP titula i zaradio 17,7 miliona dolara od tenisa.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/TIM IRELAND / POOL

Zbogom „belom sportu“ bar u igračkom smislu rekla je i Monika Puig, koja je iznenadila svet osvajanem zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine.

Nije Puig važila za sam vrh ženskog tenisa, u karijeri je osvojila dve titule, ali će ostati upamćena kao druga teniserka-nenosilac u istoriji koja je stigla do najsjanijeg odličja na Olimpijskim igrama.

„Nakon tri godine borbe sa povredama i četiri operacije, moje telo je reklo ‘Dosta’. Odluka nije laka jer sam želela da se povučem po svojim uslovima, ali život nekad ima drugačije planove, i moramo da otvorimo druga vrata koja vode ka uzbudljivim mogućnostima“, napisala je Portorikanka.

Puig je istakla da će se preseliti u novinarske vode, te da će raditi na ESPN-u.

Pažnju javnosti u 2022. godini privukla je i Šuaj Peng, koja je u februaru objavila da se povlači iz tenisa. Ona je i neposredno pre toga bila u fokusu javnosti nakon što je nestala, a sumnjalo se da je u priču uključen i kineski političar Džan Gaoli.

Peng je upravo njega optužila za seksualno zlostavljanje, ali se nakon dva meseca istrage ispostavilo da je sve sa njom u redu, te da je živa i zdrava.

Kraj karijere po završetku sezone najavio je i Žil Simon. Francuz ima 37 godina i najbolji plasman u karijeri mu je šesto mesto. Njega su povrede uglavnom zaobišle tokom karijere, ali godine mu ne dozvoljavaju da igra vrhunski tenis.

U sportskoj penziji je zvanično Tomi Robredo, takođe zbog godina (40). Španac je poslednji meč odigrao u Barseloni, gde je ispao u prvom kolu od Zapate Miralješa, a u karijeri se domogao 12 titula.

Od tenisa u muškoj konkurenciji ove godine oprostili su se još i Mark Lopez i Rožer Tekau.

Što se devojaka tiče zbogom su rekle i Samanta Stosur (u singlu samo, dubl još uvek igra), Kim Klajsters, Kvjeta Peške, Laura Robson, Kristi An i Sisi Belis.v

Oproštajno pismo Federera

Jedan od najboljih tenisera svih vremena Rodžer Federer objavio je da će nakon Lejver kupa završiti karijeru.

„Ovo će biti poslednji turnir na kojem ću igrati“, napisao je u oproštajnom pismu javnosti legendarni Švajcarac.

Teniser koji je u karijeri osvojio 20 grend slem titula i koji je dugo smatran za najboljeg igrača svih vremena, oddlučio je da u 41. godini kaže zbogom tenisu nakon brojnih problema sa povredama i odsustvom sa turnira.

Lejver kup čiji je on idejni tvorac i na kojem ćemo poslednji put gledati njega, Rafaela Nadala i Novaka Đokovića igra se od 23. do 25 septembra.

Federer je u objavi o završetku karijere bio izuzetno emotivan, a mi je prenosimo u celosti.

„Od svih darova koje mi je tenis dao tokom godina, najveći su bili ljudi koje sma sreo: prijatelji, protivnici, i pre svega navijači koji su sportu dali život. Danas, želim da podelim novost sa vama.

Kao što svi znate, prethodne tri godine su mi donele brojne izazove sa povredama i operacijama. Radio sam naporno da bih se vratio u punu takmičarksu formu. Isto tako, znam da moje telo ima svoj limite i poruka koju mi je slalo u poslednje vreme bila je više ngo jasna. Imam 41 godinu i odigrao sam više od 1500 mečeva za 24 godine karijere. Tenis mi je uzvratio velikodušnije nego što sam ikada sanjao, i sada moram da priznam da je vreme da završim moju takmičarsku karijeru.

Lejver kup sledeće nedelje će biti moj poslednji ATP događaj u karijeri.. Igraću još tenisa u budućnosti, ali to neće biti grend slemovi i profesionalni ATP turniri.

Ovo je slakogorka odluka zato što će mi nedostajati sve što mije ATP tur dao. U isto vreme, imam mnogo razloga za slavlje. Smatram sebe jednimm od najsrećnijih ljudi na planeti. Dbio sam specijalan talnta za igranje tenisa i igrao sam ga na nivou na kom nikada nisam ni zamiišljao da će biti moguće.

Posebnu zahvalnost dugujem moj neverovatnoj ženi Mirki koja je živela  kroz svaki minut sa mnom. Ona bi me zagrevala pre finala, gledala bezbrojne mečeve sa mnom čak i kad je bila u osmom mesecu trudnoće i izdržala je moju šašavu stranu na putotovanjima s amojim timom 20 godina. Ž2leo bih da se zahvalim i mojoj predivnoj deci što su me podržavala, uvek željna da istraćuju nova mesta i stvaraju predivne uspomene na putovanjima. Gledanje moje familije kako navija za mene je osećaj koji ću čuvati zauvek.

Želeo bih takođe da se zahvalim i svojim roditeljima i sestri bez kojih ovo ne bi bilo moguće. Hvala sviim mojim bivšim trenerima koji su me uvek vodili u pravom smeru…bili ste predivni.. Hvala i teniskoj federaciji Švajcarske koja je verovala u mene kao mladog igrača i dala mi idealan početak.

Hteo bih da se zahvalim i Ivanu, Deniju, Rolanu, i posebno Sev i Pjeru koji su mi davali najbolje savete. Takođe Toni je kreativno vodio moj biznis tokom 17 godina. Bio si neverovatan i uživao sam u svakom minutu sa tobom.

Želeo bih da se zahvalim mojim lojalnim sponzorima koji su mi bili kao partneri i ekipama i turnirima na ATP-iju koji su me uvek dočekivali sa neverovatnom ljubaznošću.

Želeo bih da se zahvalim i mojim rivalima na terenu: Bio sam srećan da sam ofdigrao neke epske mečeve koje nikada neću zaboraviti.. Borili smo se pošteno, sa strašću i intenzitetom, i uvek sam se trudio da poštujem istoriju ove igre. OSećam se ekstremno zahvalno.. Gurlai smo jedni druge i zajedno podigli tenis na viši nivo.

Iznad svega moram da se posebno zahvalim mojim neverovatnim fanovima. Nikada nećete znati koliko ste mi snage i vere dali. Inspirišući osećaj ulaska pred pun stadion je jedan od najboljih u mom životu. Bez vas, svi uspesi bi bili nekako usamljeni ali ste ih vi ispunili sa radošću  i energijom.

Poslednje 24 godine n a turu su bile neverovatna avantura.  Dok je ponekad osećaj da je sve prošlo kao da su 24 sata, takođe osećam svu dubinu i magiju kao da da sam već proživeo ceo život. KImao sam sreću da igram pred publikom u više od 40 zemalja. Smejao sma se i plakao, osetio radost i bol, ali pre svega sam se osetio neveorvatno živim.. Tokom mojih putovanja., sreo sam predivne ljude koji ćemi ostati prijatelji za ceo život, koji su konstantno odvajali svoje vreme da bi me gledali i navijali za mene širom planete.. Hvala vam.

Kada je moja ljubav prema tenisu započela, bio sam skiupljač loptica u mom rodnom gradu Bazelu. Gledao sam profesionalce i divio sam im se. Bili su divovi za mene i tada sam počeo da maštam. Moji snovi su me terali da radim jače i počeo sam da verujem u sebe. Neki uspesi su mi doneli samopouzdanje i bio sam na putu i neverovatnom putovanju koje me je dovelo do ovog dana.

Zato želim da zahvalim iz dubine srva svima us vetu koji su pomogli sa snovi malog skupljača loptica iz Švajcarske postanu stvarnost.

Na kraju, teniskoj igri: Volim te i nikada te neću ostaviti“, napisao je Federer.

BONUS VIDEO Federer završio karijeru, sa svetom plakao posle drame

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar