Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Srušena dugogodišnja tradicija, veliki udarac za Švajcarca

Treći grend slem u sezoni, Vimbldon, biće znatno drugačiji nego prethodnih godina, što se mnogim teniskim fanovima neće dopasti.

PROČITAJTE JOŠ:

Čelnici Vimbldona odlučili su da ne dopuste ruskim i beloruskim takmičarima da učestvuju ove godine, a nakon toga ATP je odlučio da povuče bodove.

Prema trenutnoj odluci, osvojeni bodovi iz prošle godine biće oduzeti teniserima nakon turnira, dok novih neće biti.

To je izazvalo „buru“ u teniskom svetu, a odluka je potvrđena nakon izbacivanja liste potencijalnih učesnika na kojoj nema Rusa i Belorusa.

Ono što je privuklo pažnju pored toga je i da na spisku nema Rodžera Federera. Proslavljeni Švajcarac propustiće Vimbldon nakon 23 godine, zbog čega će biti obrisan sa ATP liste, jer je upravo u Londonu prošle godine odigrao poslednji meč.

Federer je tada poražen od Huberta Hurkača veoma lako sa 3:0, a nakon toga usledile su operacije i muke sa povredom. Pričalo se i o njegovoj penziji, pošto će uskoro proslaviti 41. rođendan, ali njegova nada da će se vratiti i dalje tinja.

Prvi put učestvovao je na Vimbldonu 1999. godine, a njegov agent Toni Godski je istakao da bi Švajcarac voleo još jednom da zaigra na jednom od svojih omiljenih turnira.

PROČITAJTE JOŠ:

Tokom dugog niza godina postao je simbol turnira, osvojio je osam titula, po čemu je neprikosnoven. Međutim, sada mu za vratom sa šest trofeja diše Novak Đoković, koji mu je u Londonu nanosio bolne poraze, od kojih je poslednji bio 2019. godine. Tada je Srbin spasao dve meč lopte i slavio sa 13:12 u taj-brejku petog seta.

Osim tog meča, Srbin i Švajcarac igrali su još tri puta u Londonu, a Novak je slavio u finalima 2014. i 2015. godine, prvi put u pet, a drugi put u četiri seta. Jedini put kada je Rodžer bio bolji na Vimbldonu bilo je davne 2012. godine u polufinalu.

Poslednja Rodžerova titula na Vimbldonu bila je 2017. godine, a sada je u zaostatku za Rafaelom Nadalom, koji ima dva „najveća trofeja“ više u kolekciji i pitanje je ko može da ga sustigne.

Osim Švajcarca u problemu se nalazi i Serena Vilijams, koja takođe nije bila na terenu skoro godinu dana. Amerikanka ima 23 grend slem titule, a nakon Vimbldona biće obrisana sa WTA liste.

BONUS VIDEO Vila Novaka Đokovića na Kosmaju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar