Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Krenula je nova era ženskog tenisa i to u liku samo jedne igračice.

Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Kada najveća sportska zvezda jedne države dođe da gleda drugu to često izgleda kao uručenje štafete. Robert Levandovski je bio prvi kog je Iga Švjontek pozdravila nakon što je proslavila pobedu sa timom. Demolirala je Koko Gof u finalu Rolan Garos sa 6:1, 6:3 i dovela je na ivicu suza. To su bile one suze iz nemoći jer je i pre meča znala da neće imati šta da traži…

PROČITAJTE JOŠ

Kada se to obistinilo za samo 68 minuta (čak 25 minuta duže je trajao prvi set Nadala i Zvereva) nije mogla da zadrži suze, jedva se utešila pre nego što je konačno stala na govornicu i pozdravila sve.

Iga je još jednom demonstrirala silu i ispisala istoriju. Sa 21 godinom već ima dve grend slem titule, već je dva puta slušala poljsku himnu na stadionu „Filip Šatrije“. Kako je verovatno jedan od najvećih fanova Rafaela Nadala (iako nikada nije smela da ga pita da zajedno odigraju dubl) moguće da je sebi zacrtala kao cilj da uradi barem pola onoga što je učinio Španac. Plakala je i sama kao kiša, dok se obraćala Koko Gof.

Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Neposredna i simpatična morala je da preuzme na sebe veliki teret nakon što se iz tenisa povukla Ešli Barti. Ostali smo uskraćeni da gledamo njihove dugogodišnje duele i opet se sve svelo na dominaciju jedne devojke. Šta drugo reći za Poljakinju koja je trijumfom u finalu stigla do 35. uzastopne pobede, pa je tako izjednačila rekord koji je Venus Vilijams postavila 2000. godine.

U istoriji su ispred nje još Rodžer Federer sa 42, te Novak Đoković sa 43 pobede zaredom. Impresivno!

Poljakinja je došla sa oreolom favorita i to je i te kako opravdala, jer je na putu do titule izgubila samo jedan set… Zbog Švjontek smo često gledali poljske zastave širom kompleksa, a sama je pojava koju je ženski tenis zaista čekao. Deluje da je njena era tek počela, te da je u Parizu omiljena među navijačima.

Ostala je u Australiji do finala jer je želela da gleda finale koji je njen idol igrao protiv Danila Medvedeva. Kada izlazi na teren ima istu rutinu kao Nadal, kada se obraća javnosti koriste iste konstrukcije, poznaje njegovu karijeru kao i svoju. To je otišlo toliko daleko da su čak počeli i da je ismevaju zbog preterane idolizacije.

Jeste to nesrećno uhvaćen trenutak, ali kada se zna kontekst sve postaje značajno drugačije… Iga je napravila pravi šou i deluje da je ovo samo početak jedne velike zaostavštine u istoriji tenisa. Barem dok ne nađe rivalku sa kojom će stvoriti rivalstvo. Trenutno rivalke pobeđuje već u svlačionici, i pre nego što izađu na teren. A opet ima samo 21 godinu. Uništila je konkurentnost ostalih…

BONUS VIDEO Barbara Šet o rivalstvu Đokovića i Nadala i značaju da Novak ostane prvi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram