Novak Đoković, Aleksander Zverev
Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Novi okršaj Novaka Đokovića i Aleksandera Zvereva. Opet polufinale. Opet duel koji može da postane istorijski zbog skidanja krune kralju ili potvrde dominacije kakva nije viđena više od 50 godina u tenisu.

PROČITAJTE JOŠ

Zašto opet? Ukoliko ima nekog ko je zaboravio (kako?) to čuveno polufinale Olimpijskih igara u Tokiju da se podsetimo i rezultata tog susreta 1:6, 6:3, 6:1. Posle prvog seta je delovalo da ni Nemac ne može da zaustavi Đokovića u velikom naletu, a onda se desio jedan od najbolnijih preokreta u karijeri Đokovića.

Srbin je tada ostao bez prilike da osvoji „Zlatni slem“, a sada se Zverev nalazi na putu ka podizanju „Kalendarskog slema“. Još samo dve pobede dele Novaka od postignuća koje u tenisu nije viđeno od 1969. godine i Roda Lejvera.

PRITISAK

I pred duel u noći između petka i subote (01.00) će Novak, zapravo, imati najveće rivala u samom tom pritisku. Nosi na leđima ono što nije nosio nijedan igrač od kada je tenis u potpunosti profesionalna igra, u odsustvu Rafaela Nadala i Rodžera Federera sve oči su uprte u njega.

I da i te kako oseća pritisak vidi se po tome što gotovo po pravilu u Njujorku gubi prvi set. Zapravo samo Grikspur nije uspeo da mu uzme nijedan set. Novak je pronašao svoj način da se nosi sa pritiskom, a kao da mu je neuporedivo lakše u trenutku kada je u zaostatku. Od tog momenta je onaj pravi.

SAMOPOUZDANJE, FORMA I MENTALNA BARIJERA

Najveća prednost Zvereva je zapravo samopouzdanje. Nemac se od Olimpijskih igara nalazi u seriji od 16 pobeda zaredom, igra sjajan tenis i deluje da je dodao novu dimenziju u igri. Uspeva da promeni ritam, a forhend deluje gotovo savršeno.

Nemački as pravi sve manje grešaka iz igre, a duple greške je sveo na minimum. Sve ovo mu daje dodatnu veru da bi još jednom mogao da zaustavi Srbina na putu ka istoriji.

Ipak, moraće da prebrodi i sopstvenu najveću boljku. I pored toga što ima pet masters trofeja nikada u karijeri nije dobio Đokovića na grend slemu, a čak ni protiv Top 10 igrača nema nijedan trijumf. Upravo zbog toga je za sebe govorio da mu je zbog toga „najgori Top 10 igrač svih vremena“.

BETON I MARATON

Novak želi još jednom da potvrdi da je najbolji igrač na betonu svih vremena, a nasuprot sebe će imati čoveka kom je servis oduvek veliko oružje. Upravo zbog toga se ne očekuje da ova dva asa završe borbu bez četiri seta borbe, a niko se ne bi iznenadio da bude i pravi pravcati maraton od pet setova.

Zverev pokušava da pronađe pravu igru protiv Novaka. Za sada je uspevao da se snađe u borbama na dva dobijena seta, ali još uvek nije uspeo da probije grend slem barijeru.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare