Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Novak Đoković je uzeo kraću pauzu od tenisa nakon turnira u Madridu, iako ni u jednom trenutku nije prestao da trenira. Najbolji teniser sveta odlučio je da pažljivo bira svoje bitke.

PROČITAJTE JOŠ

Ove sezone je igrao na tek tri turnira, jer je nakon ATP Kupa sa reprezentacijom, učestvovao na Australijan openu koji je osvojio, a onda i nastupio u Beogradu.

Novak je često verbalizovao svoje ciljeve, a njegove odluke su uvek zavisile od toga šta mu je u tom momentu prioritet. U trenutku kada je oborio rekord po broju nedelja na vrhu ATP liste, apsolutni prioritet je postalo osvajanje što više grend slem turnira i olimpijskog zlata na Olimpijskim igrama.

Svakako da će najveći akcenat biti na osvajanju Rolan Garosa, jedinog velikog turnira koji je osvojio samo jednom u karijeri (2016. godine).

„Uzbuđen sam zbog dolaska kao i prvi put. Kad dolazim kod prijatelja i izvanrednog domaćina Semira Osmanagića, uvek sam nasmejan. Prošle godine sam došao tačno pred nastavak sezone u koju sam krenuo odlično i nadam se da ću na krilima ove dobre energije moći da beležim dobre rezultate na predstojećim turnirima, pogotovo na Rolan Garosu koji mi je najbitniji“, rekao je Đoković u poseti Arheološkom parku u Visokom.

Novak Đoković Serbia Open Aslan Karacev
Foto: Starsport Xinhua/Predrag Milosavljevic)

Ipak, biće na paklenim mukama u Parizu, jer će igrati protiv „Kralja šljake“. Rafael Nadal je prošle godine stigao do 13. titule na ovom turniru, a u karijeri je apsolutni rekord po trofejima na ovoj podlozi (61).

U veoma zgusnutom rasporedu je Novak odlučio da ne igra na turniru u Madridu, iako je pojasnio navijačima da mu je žao zbog toga.

Očekuje se da zaigra na turniru u Rimu (od 8. do 16. maja), kasnije i u Beogradu (od 22. do 29. maja) pred početak Rolan Garosa, ali vrlo lako bi stvari mogle i da se promene.

Da je Danil Medvedev stigao do titule u Madridu, Đoković bi gotovo sigurno igrao u Italiji. Rus, kog je Novak glatko dobio u finalu Melburna početkom godine, završio je takmičenje već u osmini finala Madrida porazom od Garina.

Da li će Novak igrati u Rimu biće poznato najkasnije u subotu u 11.30 kada je na programu žreb za ovaj turnir.

Novak je posrtanjem Medvedeva, koji je pre ovoga i zbog koronavirusa bio sprečen da nastupa na turnirima, uspeo da produži vladavinu na ATP listi.

Naime, u ovom trenutku je i matematički nemoguće da ga bilo ko prestigne pre 31. maja, a Đoković ima garantovane 322 nedelje na vrhu.

Foto: Starsport / Srđan Stevanović

Trenutno ima 11.963 boda, a drugoplasirani Nadal je na 9.810. Španac bi već u Madridu mogao da podeblja svoj saldo za 640 bodova eventualnom titulom, dok će Novak izgubiti 500, pa će razlika biti još manja pred Rolan Garos.

Tamo su svi navijači već videli upravo Novaka i Nadala u finalu, ali će do tada morati da se izbore i sa Dominikom Timom, Stefanosom Cicipasom, Aleksandrom Zverevim, Aslanom Karacevim i drugim igračima koji žele da spreče takvu situaciju.

Rodžer Federer je najavio da će igrati na Otvorenom prvenstvu Francuske, a njega nikada ne treba otpisati.

Ipak, Đoković je ove godine u pohodu na „Kalendarski slem“ (osvajanje sva četiri velika trofeja, poslednji to učinio Rod Lejver), ali i „Zlatni slem“ (koji niko nikad nije uspeo da osvoji među muškarcima jer uključuje i zlato na Olimpijskim igrama).

Ova godina bi mogla da ostane zlatnim slovima upisana u karijeri našeg asa. Kad će više taj Rolan Garos?!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare