Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Novak Đoković je pobedom nad Dominikom Timom stigao do 17. grend slem trofeja, a uspeh u Melburnu "podebljan" je tako što je prvi put na nekom od četiri najprestižnija turnira stigao do pehara nakon što je gubio 1:2 u setovima.

Najbolji teniser sveta uspeo je da se vrati u borbu za trofej posle dva izgubljena seta i preokretom stigne do osme titule na Australijan openu.

Prvi reket Srbije u 26. grend slem finalu u karijeri uspeo je da ostvari preokret kakav nije pošao od ruke njemu, ali ni Rodžeru Federeru i Rafaelu Nadalu.

Novak se našao u situaciji da „juri“ zaostatak od 1:2 u setovima prvi put još od 2010. godine i US Opena. Nadal je osvojio prvi set, naredni je pripao Đokoviću, a posle novog vođstva Španca sve je bilo praktično gotovo, jer je osvajanjem i četvrtog seta stavio tačku na susret.

PROČITAJTE JOŠ

Sličan scenario viđen je između istih rivala i dve godine kasnije, na Rolan Garosu. Nadal je osvojio prva dva seta, Đoković je smanjio zaostatak, ali je Španac sa 3:1 stigao do pehara.

Usledilo je finale US Opena u kojem je Đokoviću rival bio Endi Marej. Britanac je stigao do dva seta prednosti, ali je srpski as u nastavku istopio zaostatak. Ipak, ispostavilo se da Novak nije imao snage za potpuni preokret, jer je Marej u petom setu došao do titule.

Nastavak negativne serije pri zaostatku od 2:1 Noletu se dogodio protiv Nadala u finalima US Opena 2013. i Rolan Garosa 2014. godine, u kojima je veliki rival našeg tenisera pobeđivao identičnim rezultatom – 3:1.

Zanimljivo, od poraza u Parizu, Đoković je samo još dva puta ispustio priliku da podigne grend slem trofej kad je stizao do finala, a oba puta ga je sprečio Stan Vavrinka. Švajcarac je slavio 2015. na Rolan Garosu i 2016. na US Openu i u oba slučaja mečevi su završeni rezultatom 3:1.

PROČITAJTE JOŠ

Lošu tradiciju i sedam finala zaredom u kojima je poražen nakon 2:1 u setovima za rivala, Đoković je konačno prekinuo protiv Dominika Tima i tako se na izvanredan način vratio na teniski tron.

Prokletstvo rezutata 1:2 u setovima prati i Novakove najveće protivnike. Nadal je u sedam grend slem finala gubio rezultatom 2:1 i ni u jednom od njih nije uspeo da napravi preokret.

Pobeda posle dva izgubljena seta san je i za Federera, koji je devet puta bio u podređenoj poziciji i nijednom iz nje nije izašao kao pobednik.