Novak Đoković, Novak Djoković, Rolan Garos, tenis
Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier

Najbolji teniser planete Novak Đoković osvojio je drugu titulu na Rolan Garosu, a 19. u karijeri i pohvalio je finalistu Stefanosa Cicipasa.

srpski as je u pet setova preokrenuo, iako je izgubio prva dva seta od Cicipasa. Na kraju je slavio sa 6:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:4 za četiri sata i 12 minuta igre.

PROČITAJTE JOŠ:

Pehare su šampionu i finalisti pariskog grend slema predali Džim Kurijer i Bjern Borg, pa se njima najpre Novak zahvalio, a onda se osvrnuo na Cicipasovu igru.

„Zaista bila je prava privilegija deliti ovo mesto sa šampionima poput Džima Kurijera i Bjerna Borga. Ispisali ste istoriju našeg sporta u zlatnoj eri i zadovoljstvo je biti sa vama. Mogu da razumem i povežem se sa iskustvom koje on prolazi. Gubio sam finala grend slemova, ovo su momenti i mečevi koji traže od vas najviše. Znam da će se on vratiti još jači i definitivno verujem da će osvojiti grend slemove u budućnosti“, rekao je Đoković na svečanoj ceremoniji.

Ponovio je i da je ova pobeda kao san, ali i da su za nju zaslužni ljudi iz njegove porodice.

Ništa manje nije važno ni to što je u situaciji da prestigne Rafaela Nadala i Rodžera Federera po broju grend slem titula (po 20).

„San je biti ovde i posle ovakve borbe osvojiti jedan od najznačajnijih trofeja u našem sportu, koji me inspirišu da igram najbolje što mogu. Svaki trening i sve što ulažem, igrajući sa Stefanosom, koji je takođe bio izvanredan. Želim da kažem da je ovo velika inspiracija, jer su bila moja deca i supruga i svi članovi tima koji su mi dali mnogo ljubavi. Bez njih ovo ne bi bilo moguće. Kao što je rekao Stefanos, ovo je timski uspeh, izuzetno sam zadovoljan, srećan, ponosan i želim da nastavim sa uspesima ove godine“, rekao je Đoković.

Novak Đoković, Novak Djoković, Rolan Garos, tenis
Foto: REUTERS/Benoit Tessier

Nije zaboravio ni navijače u Srbiji, dok su oni na terenu pravili sjajnu atmosferu.

„Još samo hoću da kažem i zahvalim se svima u Srbiji koji me podržavaju, onima koji su došli ovde, ali i one pored malih ekrana. Atmosfera je bila fantastična, kao i protiv Nadala, dva nezaboravna momenta za moju karijeru i ovih 48 sati ću se sećati do kraja života. Želim da čestitam i svoj braći i sestrama u Grčkoj, imate velikog šampiona“, kaže Đoković.

Potom je u razgovoru za RTS odgovorio i na pitanje zašto je moralo da sve potraje tako dugo i da bude napeto.

„Da bude slađe, čestitke Stefanosu, velika borba, prvi put je igrao u finalu. Nema šta da izgubi, znao sam da će da izađe i pokuša da nametne svoj ritam igre. Znao sam da će da izađe i proba da nametne svoj ritam igre. Uspevalo mu je. Za mene su bili drugačiji uslovi, od polufinala sa Nadalom u večernjim satima, gde su uslovi bili drugačiji. Mrak, niži odskok loptice. Danas je bilo dosta vetra, loptica je više odskakala. Valjda je to uticalo u prvih nekoliko setova dok sam se malo prilagodio, navikao i ušao u svoju igru“, kaže Đoković za RTS.

Novak Đoković, Novak Djoković, Rolan Garos, tenis
Foto: REUTERS/Benoit Tessier

Priznaje i da mu je energija tokom drugog seta pala, pa je Cicipas to kaznio.

„Imao sam svoju šansu u prvom, ali on je zasluženo to pobedio i dobio. U drugom sam pao psihički i fizički, malo mi je opala energija i to je on iskoristio. Kada sam izašao posle drugog seta, vratio sam se kao novi igrač, kao protiv Musetija u četvrtom kolu. Ali rekao sam pre turnira, da ako budem imao priliku da igram sa mlađima, radujem se jer tu nekako moje iskustvo može da dođe do izražaja i šansa je da pobedim iako sam u deficitu dva seta“, ističe Đoković.

Otkrio je i da ga čini jačim kada igra ovakve mečeve kao finale protiv Stefanosa.

Novak Đoković
Foto: Printscreen AP/video

„Pa naravno, kad čovek pobeđuje da oseća samo najlepše emocije, ponos sreću i radost. Verovatno ne osećam bolove u telu koje ću osećati sutra ujutru. Sve su to slatke muke. Mnogo je pritiska kad čovek juri istoriju i grend slemove. ali na to sam navikao i to me čini jačim, spretnijim i sposobnijim. Iz ova dva dana ću mnogo naučiti i izvući i ovo je u top tri najveća uspeha u karijeri“.

Međutim, nije hteo da daje obećanja da bi mogao da osvoji Vimbldon i Olimpijske igre u Tokiju.

„Mogu da ti obećam samo jednu stvar, a to je da ću da slavim i ja. Ništa više. Nekako sam vrlo pažljiv kad dajem obećanja, jer ta reč ima veliku snagu. Ne želim da obećam ono što ne mogu da ispunim. Rezultati su u božjim rukama i ono što mogu da obećam je da ću dati sve od sebe gde god bio i na kom god turniru učestvovao. Idemo Srbijo“, zaključio je Novak.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar