Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach

Najbolji srpski teniser Novak Đoković plasirao se u treće kolo Rolan Garosa pobedom nad mađarskim igračem Martonom Fučovičem u tri seta - 7:6 (2), 6:0 i 6:3.

Foto: Nova.rs

Nije Đoković odigrao savršen meč, išao je gore-dole u formi, ritmu i udarcima, pravio je greške niotkuda, pa onda ulazio u serije spektakularnih poteza i njima je uspevao da potpuno dekoncentriše rivala.

Novak će u trećem kolu igrati protiv Alehandra Davidovič Fokine, koji je u svom meču eliminisao Francuza Luku van Aša. Srbin sa Davidovič Fokina je prošle godine u Monte Karlu eliminisao Đokovića, pa će srpski igrač protiv njega imati možda motiv više da se revanšira, nego protiv Fučoviča koga je pobeđivao u svih pet mečeva do sada.

Mučio se u prvom do taj-brejka, pa je prosto „pregazio“ protivnika u drugom setu Đoković, a onda u trećem odigrao nešto između. Ljutio se na publiku, na vetar što je dizao šljaku sa podloge i potvrdio da mu noćni termin na toj podlozi ne odgovara bogzna koliko.

Novak je u meč ušao nekako promenljivo pošto je prva tri poena za tri gem lopte dobio furiozno, a onda se prosto videlo kako Fučovič dobija samopouzdanje sa svakim udarcem i mic po mic, uspeo je da dođe do izjednačenja.

Srećom, nije uspeo da uradi nešto više od toga, pa je Đoković u sledećem gemu sačekao svoju šansu da pritisne rivala i napravi prvi brejk.

Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach

U trećem je lako potvrdio osvojeno, da bi u četvrtom gemu, izašao pokazao pravu klasu. Izašao je na mrežu u trenutku kada je Fučovič vodio 40:30 i težak volej pretvorio u „đus“.

Onda je iz riterna sebi doneo novu brejk priliku, ali je Mađara „slušao“ servis i uspeo je da se izvuče, pa je smanjio na 3:1.

Baš tada je srpski igrač imao neočekivanu grešku. Otvorio je sebi teren, gradio je poen, izbacio Fučoviča daleko iza osnovne linije i onda poslao forhend u aut za 0:15.

To je bio loš nagoveštaj, posebno nakon što je Novak nestrpljivo istrčao na mrežu i onda dobio pasing šot protivnika, pa onda i pogrešio za 15:40 i dve brejk lopte Fučoviča.

Obe je spasao Đoković i izbacio lopticu slajsom u aut za treću. Videlo se da mu fali servis i upravo tim udarcem je uzeo naredna dva poena za prednost.

Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach

Kriza tu nije prekinuta, Novak je pogledao ka nebu posle dva uzastopna poena Fučoviča i njegove četvrte brejk lopte prokockane forhendom iz defanzive pored terena.

Marton je tada pod pritiskom promašio dve lopte, Novak je upisao viner i nekako poveo 4:1. Od tog trenutka je sve krenulo nizbrdo.

Fučović je sigurnost u udarcima pretakao u poene i onda je vratio brejk iz devete brejk lopte u devetom gemu za 5:4.

Đoković nije uspešno odservirao za set, a propustio je i set loptu u 12. gemu na servisu protivnika. Dotle se videla uveliko njegova nervoza, smene smeha i besa, pogleda ka nebu i svom boksu.

Zato je tek taj-brejk mogao da donese nekog potpuno drugog Đokovića koji je u njemu prepustio samo dva poena rivalu i potpuno ga oduvao sa terena.

Pogledao je opet ka svom boksu posle teškog seta koji je trajao skoro sat i po i nije ga poremetilo ni to što je Fučovič na 4:1 dobio najlepši poen turnira.

Bilo je tu i lobova i uglova i linija i na kraju je Mađar vinerom bacio publiku u trans. To je, izgleda slomilo Fučoviča, jer je odmah na startu drugog seta Novak došao do brejk lopte.

I iskoristio ju je. Poveo je sa 1:0, onda je sačekao pad Fučoviča i u trećem gemu je ponovio podvig. Riternom je kaznio drugi servis rivala, poslao ga iza osnovne linije, sačekao grešku i zahvalio se Mađaru.

To ga nije sprečilo da i dalje priča sa svojim boksom i izgleda kao da se žali na publiku, ili nešto drugo, iako je semafor pokazivao 4:0.

Fučovič je u petom gemu odigrao dva poena dobro, pa dva poena loše i uz jednu stabilnu igru čoveka sa druge strane mreže tražio svoj put iz ambisa.

Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach

Pronašao ga je u forhend vineru za prednost, ali ni tu nije sačuvao svoj prednost i „pojeo je krompir“ izgubivši set sa nulom.

Brejkom je otvorio i treći set, ali je onda pao u igri i počeo da diže jedino broj neiznuđenih grešaka, pa je Fučovič preokrenuo na 2:1.

Tek u četvrtom gemu je Đoković podsetio kakav osećaj ima kad je ispalio dva fantastična udarca, prvo drop-šot, onda i štop-volej za 30:0. I u naredna dva poena je odigrao veoma pametno, a na 40:0 je više igrao šah nego tenis slabim, ali preciznim udarcima iz kojih je Fučovič poslao lopticu u mrežu za 2:2.

U petom gemu je Novak opet napravio brejk i to kada je na 30:30 odigrao nestvaran poen. Dva puta je Fučovič napadao, dva puta je Đoković vraćao „balon“ u polje protivnika.

Novaku su tokom meča „ukrali“ i peškir, pa je išao po novi do torbe, Novak je morao da ode po drugi peškir do torbe; Foto: Nova.rs

Kada je to uradio drugi put iz teške defanzive, Fučovič je uhvatio smeč i lansirao lopticu u aut. Verovatno se pitao kako je moguće da je izgubio taj poen, pa je i u sledećem forhend poslao u aut za brejk.

Nestrpljivost ga je koštala skupo jer je Đoković posle brejka brzo potvrdio prednost i poveo 4:2. I u trenutku kada je delovalo da je kraj, Marton je produžio sopsvenu agoniju, jer je Đoković napravio dupli brejk za 5:2, a onda još jednom kao u prvom setu propustio šansu da servisom završi meč.

Pokazao je da ipak više voli šansu da to uradi na servisu protivnika, pa je Fučovič i u devetom gemu jednog čudnog meča ispustio svoj servis i izašao sa terena kao poraženi igrač.

Đoković - Fučovič 7:6 (2), 6:0, 6:3

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar