Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Mediji širom sveta kritikovali su stavove Novaka Đokovića koji je preko Instagrama ponovo razgovarao sa prijateljem Šervinom Džafarijehom.

U serijalu koji je sam nazvao „Svesno življenje“, Novak je nedavno opet imao prilike da razgovara sa Džafarijehom, koji se bavi spiritualnim tehnikama isceljenja.

Tom prilikom, Novak i Šervin su pričali i o tome kako „emocije mogu da promene toksičnu vodu u vodu za piće“.

„Sreo sam ljude koji kroz energetsku transformaciju, kroz moć molitve, kroz moć zahvalnosti, uspevaju da toksičnu hranu ili zagađenu vodu pretvore u isceljujuću vodu. Jer voda reaguje i naučnici su to dokazali, da molekuli u vodi reaguju na naše emocije, na ono što je izgovoreno“, rekao je između ostalog Novak.

Džafarijeh je produbio tu priču o pozitivnim i negativnim mislima koje utiču na strukturu vode.

Obojica su se složili da „ako iskazujete bol, strah, frustraciju, bes, to može da razbije molekule vode“.

Sve što su rekli naišlo je na niz negativnih ocena, posebno u američkim, britanskim i australijskim medijima.

Bivša teniserka, sada voditeljka na „Tenis Čenelu“, Meri Kariljo, je Novakove stavove ovako protumačila:

„Svi znamo da on veruje u meditaciju i molitvu, u holističko isceljenje. Mrzeo je to što je morao da ide na operaciju lakta, pokušao je to da odloži dugo vremena jer je istinski verovao da sam može da isceli svoje telo. Veoma sam uznemirena da Đoković i njegov sagovornik kažu da možete da promenite zagađenu vodu u pijaću. To je opasan stav i kad pogledam sve to, vidim da je imalo više od pola miliona pregleda. Nadam se da neće ostati pri tome“, rekla je Kariljo.

PROČITAJTE JOŠ:

Kolumnista „Sports Ilustrejtida“, Džon Verthajm je takođe prokomentarisao Novakove stavove.

„U redu je istražuje te druga polja sportske psihologije, ali ovo je bio suvišan korak za osvajača 17 grend slem titula. Stvarno bi morao da bude oprezan, postoje posledice svemu što izgovori. To je brz skok u teorije zavere koje su sad, više nego ikad, stvarno opasne. Razočaran sam Meri, kao i ti da vidim sve ovo jer smatram da neko ko je broj jedan stvarno mora da bude odgovoran, a to uključuje i to da mora da poštuje nauku i ono što je istina“, rekao je Verthajm.

Poznato je da je Novakov stav o vakcini za koronavirus nedavno naišao takođe na lavinu kritika, iako je on rekao kako će o svemu dobro razmisliti jer je more različitih informacija, a ni sama vakcina još nije napravljena.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare