Dastin Braun
Foto: GLYN KIRK / AFP / Profimedia

Te 2015. godine je Rafael Nadal doživeo jedan od najbolnijih poraza u karijeri. "Dredi", momak koji je poreklom sa Jamajke, napravio je čudo na travi Vimbldona nakon što je odigrao meč karijere.

Malo je u svetu tenisa takvih šoumena kakav je Dastin Braun. Da, verovali ili ne Jamajkanac je i dalje aktivan, a poslednji ATP turnir je odigrao u dublu sa Danijelom Altmajerom u Štutgartu juna ove godine.

PROČITAJTE JOŠ

Njegova priča je podjednako neobična i egzotična kao i poreklo, a nekada 64. igrač sveta skrenuo je pažnju na sebe kada je 2015. godine po drugi put u karijeri uspeo da stigne do treće runde Vimbldona (najbolji rezultat u karijeri).

Odigrao je tada meč života i uspeo da sruši Rafaela Nadala sa 7:5, 3:6, 6:4, 6:4. Da sve bude utoliko impresivnije u karijeri ima pozitivan skor sa njim jer ga je savladao i godinu dana ranije u Haleu.

Dastin Braun Foto: EPA/PAUL BUCK

Sada je odjednom 102. teniser sveta stekao planetarnu slavu, više nije mogao da ima onaj povučeni imidž. Odjednom je postao senzacija, čudo koje je bilo slično onom čuvenom bobu sa Jamajke. Ovog puta se svet nije divio sprinterima, već jednom čoveku sa reketom.

„U trenutku kada smo tog dana izašli sa kompleksa trebalo je da večeram, i bilo je već 11 uveče. Trebalo mi je vremena da se uspavam. Trebalo mi je dosta vremena da sve padne na svoje mesto, možda pre nekoliko godina ne bih bio spreman na to iz ko zna kog razloga. Stvari koje se sada dešavaju…. U njima mnogo uživam i nadam se da ću moći da nastavi i da ne brinem šta je moglo da bude“, rekao je momak čiji je otac sa Jamajke, ali je rođen u Nemačkoj odakle mu je majka.

Zanimljivo već u sledećem kolu ga je sa Vimbldona ispratio – Viktor Troicki. Ipak, pre toga je uspeo da se pojavi na konferenciji za medije da govori o svom „najboljem danu u životu“. Sve je to radio sa ogromnom rasta kapom i sa Supermen majicom u bojama nemačke zastave… Zastave koje se kasnije odrekao.

Taj problem identiteta je bio problematičan i papirološki, pa je dugo imao dvojno državljanstvo. Nastupao je do 2022. godine pod zastavom Nemačke, a onda je preuzeo zastavu Jamajke.

Dan kada je srušio Rafu proveo je davajući interjvue satima, a onda je ponovo bio zaboravljen.

„Kada sam odrastao u Nemačkoj imao sam mnogo problema zbog rasizma. Selo do mog grada je bilo poznato kao nacističko uporište. Imali smo tri, četiri crna klinca i ponekad su se pojavljuvali sa noževima posle škole. Zbog toga sam se nekada tukao u osnovnoj školi“, pričao je Braun.

Malo je tako atraktivnih tenisera u istoriji kao što je Braun. Ukoliko ne verujete pogledajte samo ovaj lob koji objašnjava koliko je tanka granica između genijalnosti i ludosti.

Voleo je da izlazi na mrežu, voleo je da igra voleje, a još više je voleo da uradi nešto što niko na svetu ne može da predvidi. Uvek je bio šoumen i čovek koji je skretao pažnju na sebe.

Počeo je da trenira tenis sa pet godina, a dok je odrastao idol mu je bio Marat Safin (otud možda i ta sklonost neortodoksnim potezima). Kao i svaki dobar teniser u detinjstvu je igrao fudbal, rukomet (jer Nemačka), ali se bavio i džudom. Ipak, veliki problem za njegovu karijeru je bila odluka porodice da se iz Nemačke preseli u Jamajku. Njegovi treninzi su postali veoma skupi u Nemačkoj, pa su odlučili da je vreme da odu odatle.

„Bio sam veoma mek mentalno kada sam bio mlad. Sve što sam igrao, dešavalo se da me diskvalifikuju“, pričao je Braun koji se na Jamajci bavi i atletikom i kriketom.

Onda je odlučio da želi da ostvari san jer od tenisa nikada nije odustao. Vratio se 2004. godine u Evropu, a onda je počeo da živi u Volksvagen kamperu kako bi uštedeo što je moguće više novca. Ujedno je tako mogao da putuje po Evropi i da ne plaća ogromne cene avionskih karata.

„Bila je to briljantna ideja mojih roditelja, u svakom drugom slučaju ne bih mogao da nastavim da igram. To mi je pomoglo da se takmičim iz nedelje u nedelju“, rekao je Braun. Sa sobom je nosio i mašinu za španovanje reketa, a tako je i zarađivao jer je bio povoljniji za igrače od onog koji se nalazio na turniru. Čak je povremeno neko od igrača spavao u njegovom kombiju jer je imao mesta za do troje ljudi.

„Taj kamper je bio moja poslednja šansa“, rekao je aludirajući na to da ne bi uspeo da postane profesionalac da mu roditelji nisu kupili taj kombi.

Teniski savez Jamajke nije hteo da finansira Brauna, a mama Inge je odlučila da reaguje i da pronađe sinu izlaz za 100 evra po putovanju.

„Možda mi je sam Bog rekao da je kombi odgovor na sve. Ne znam, ali je bio“, rekla je Inge. Kombi je imao kuhinju, kupatilo i tri kreveta. Dodao je Dastin i fotografije, pa i kompjuter. Dobio je registraciju CE DI 100 CE. CE je Cele, grad u Nemačkoj u kom je rođen, D je za Dastin, I za Inge, 100 za renking koji je želeo da probije.

Tada je igrao što je više bilo moguće turnira u jednoj zemlji da bi smanjio troškove.

Braun je u karijeri podigao samo dve ATP titule (obe u dublu) i čak 31 na Čelendžer nivou (još 11 fjučerasa i ukupno 38 izgubljenih finala), ali će zauvek ostati upamćen kao jedan od dvojice tenisera koje Nadal nikada nije savladao u karijeri.

Braun je poznat po tetovaži koju ima na telu, a mnogi smatraju da je lik sa dredovima zapravo Bob Marli. Ipak, u pitanju je njegov otac Leroj. U trenutku kada je srušio Nadala 2015. godine slavio je 19 od kada se poslednji put šišao.

Čovek koji je u karijeri rušio Nadala, Lejtona Hjuita i Endija Marija emotivno je doživljavao mečeve.

„Kada sam pobedio Hjuita plakao sam kao devojčica. Trebalo mi je vreme da sve to upijem. Nisam obično tip koji plače. Igrao sam protiv Hjuita, igrača uz kog sam odrastao.“

Ove godine je privukao pažnju kada je odlučio da se žali ATP zbog maltretiranja koje je doživeo na internetu, ali to je već neka druga priča. Danas se odrekao Nemačke i nastavio da igra dubl.

BONUS VIDEO Novak Đoković izgubio od Janika Sinera u sjajnom meču u Torinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar