Novak Đoković je prvo finale grend sledam odigrao još 2007. godine, a u nedelju ga očekuje jubilarno 30. grend slem finale.

U meču za titulu na Vimbldonu odmeriće snage sa Mateom Beretinijem nakon što je sa 7:6(3), 7:5, 7:5 savladao Denisa Šapovalova.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, ovaj turnir na „Ol Ingland klubu“ pamtiće i po situaciji koja mu se desila prvi put u karijeri.

Ovo će biti prvi turnir na kome se Novak do finala nije susreo ni sa jednim igračem iz Top 10, a tek u finalu ga čeka trenutno deveti teniser planete Beretini.

Do sada je Novak 19 puta slavio u finalima, a 10 puta je teren napustio pognute glave.

Iako se ova situacija Novaku dešava tek prvi put u karijeri, Rodžer Federer je ovakvu „povlasticu“ (zaista se retko dešava da šampion ne odigra nijedan meč protiv nekog od najboljih 10) imao 2008. godine na istom mestu. Te godine se desio i zanimljivi presedan jer su oba finalista stigla do finala bez da igraju protiv igrača iz Top 10 jer je to pošlo za rukom i Nadalu.

Španac je tri puta stigao do finala bez da igra protiv nekog od deset najboljih, još mu se to desilo 2017. u finalu US Opena, te dve godine kasnije takođe u Njujorku.

Kako se Novaku otvorio put za ovaj podatak?

Nadal nije ni učestvovao, baš kao ni Dominik Tim. Već u prvom kolu je ispao Stefanos Cicipas, u četvrtom su takmičenje završili Danil Medvedev, Aleksander Zverev i Rubljov, dok je Federer završio turnir u četvrtfinalu.

Bonus video: Novak pao na meču sa Šapovalovim

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar