Dejan Bodiroga, Košarkaška reprezentacija Jugoslavije, Indijanapolis 2002
Foto: JEFF HAYNES / AFP / Profimedia

Neke priče nikada ne budu otkrivene, neke će zauvek ostati samo sa akterima, a neke saznamo sa toliko godina zakašnjenja.

Foto: Promo
Foot:Nova.rs

U trenutku kada Srbiju potresa neverovatna sportska euforija pre svega zbog dva velika finala koja su ove nedelje na programu pojavila se i priča koja je dugo bila nepoznata.

Košarkaši Srbije od 14.40 igraju finale Svetskog prvenstva protiv Nemačke, dok Novak Đoković od 22.00 igra finale US Opena protiv Danila Medvedeva.

Sudbina je htela da isti čovek bude svedok nekoliko velikih uspeha srpskih sportista.

Dragan Veselinov, poznati srpski fotograf, godinama prati sve naše sportiste u Sjedinjenim Američkim Državama. Bio je jedan od privilegovanih koji je bio u Indijanapolisu kada je tada Jugoslavija postala prvak planete 2002. godine.

PROČITAJTE JOŠ

Ispričao je jednu priču koja do tada nije bila poznata, a u pitanju je ono što je uradio sa rođenim bratom Dejana Bodiroge Željkom. Tada je dobio jedan neočekivan zahtev.

„Sećam se da je Bodiroga pred finale, da odmah sa pričom odem do finala, rekao to jutro: ‘Dragane, moramo da odemo da nađemo crkvu našu da zapalimo sveću’. Rekao sam mu: ‘Hajde, videću gde je crkva, nisam ja iz ove okoline’. Našli smo neku Libijsku ortodoksnu parohiju, blizu je bila hotela. Sednemo u auto, odemo Bole i ja. Ulazimo, oni nas gledaju, pitaju se ko su ova dvojica. Bole nije nizak, nisam ni ja ono baš mali. Kažem mu ja: ‘Bole, zapalićemo mi sveće i da bežimo odavde pre nego što počnu policiju da zovu’“, ispričao je za Nova.rs Veselinov.

Dragan Veselinov
Foto: Miodrag Dimitrijević/Nova.rs

Koliko je utakmica bila napeta dovoljno govori kako se ponašao Željko dok je Dejan sipao poene. Heroj države na tom meču je postigao 27 poena i to neke ključne protiv Argentine kojom su „gaučosi“ konačno razbijeni (84:77 posle produžetaka). Kada je sve izgledalo beznadežno Bodiroga je preuzeo sve na sebe i rešio veliko finale.

„Ja se sećam samo da je pola utakmice odgledao leđima okrenutim i da je morao da ispuši par cigareta koliko je bio nervozan. A sedeli smo pored, bukvalno, ljudi koji su bili tada u stručnom timu i tad kad se desilo da smo osvojili, onda, ja mislim da nas je dva autobusa odvelo kod sponzora reprezentacije tad, to je bio novitet da se proslavi. Ja mislim da su svi završili u bazenu osim mene. Ja sam im rekao: ‘Slušaj, imam aparat, ne bacajte me u bazen’. To je uspomena, stvarno, ali moram da kažem da sam držao aparat u ruci, ali ne u funkciji reportera, nego nekoga ko je beležio zbivanja tamo, ali za njihove potrebe, naravno“, rekao je Veselinov, između ostalog, za Nova.rs, a čitav intervju ćete moći da čitate narednih dana.

BONUS VIDEO Novak ostvario novu pobedu na US Openu