Foto: EPA/JOSE SENA GOULAO

Tokom neverovatne karijere, Rodžer Federer je pobedio 50 od 58 mečeva protiv hrvatskih tenisera.

S njim u „minusu“ su Ivan Ljubičić, Mario Ančić, Ivo Karlović, Marin Čilić i Borna Ćorić, koji su zajedno samo sedam puta sa osmehom na licu dočekali kraj meča protiv Švajcarca. A tu osmu ATP pobedu zabeležio je Ivan Vajda koji je kao 19-godišnjak pobedio 16-godišnjeg Rodžera na tadašnjem „satelitu“ (sada fjučersu, koji se računa u ATP učinak) u Usteru 1997. godine.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, prvi Hrvat koji je pobedio Federera bio je Davor Grgić na turniru za igrače ispod 16 godina u SAD. Igrali su posle još dvaput. Oba puta je slavio Švajcarac.

„Bili smo dobri prijatelji. Moj trener u to vreme i Rodžerov, Australijanac (Piter Karter, nastradao je u automobilskoj nsereći u 38. godini), poznavali su se, pa sam često putovao s njim. Izlazili smo često zajedno. Takođe smo razgovarali telefonom, ali kada je ušao u Top 10, promenio je broj i od tada se nismo čuli“, prenosi „Ubitennis“ Davorove reči.

Do susreta dva stara prijatelja moglo je da dođe na prošlogodišnjem Australijan openu, ali nije….

„Bio sam tamo, ali nisam hteo da mu smetam. Nisam neko ko želi da skrene pažnju, pa da me se ljudi sete, a on bi me se sigurno setio, jer sam slušao kako je pričao više puta da se perfektno seća mečeva s početka karijere, pa čak one koje je igrao kao junior.“

Za razliku od hladnoće na terenu, Federer je kao mlad bio potpuno „napaljen“ kada ne igra tenis.

„Bez reketa u ruci mladi ‘Rogi’ bio je potpuno drugačiji, potpuno opušten. Bavio se i drugim sportovima, od kriketa do nekih za koje tada nisam ni znao kako se zovu i mislim da je baš zbog toga razvio takav spektar veština. Dok su ostali trenirali ‘trista’ sati nedeljno, on se razvijao u više smerova“, dodao je Grgić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar