Benoa Per
Benoa Per; Foto: Screenshot Twitter Eurosport

Benoa Per nastavlja da niže skandale i pravi problem gde god da se pojavi. Da u teniskom svetu postoji dosije njegov bi bio debeo poput Pekićevog "Zlatnog runa".

Nije preveliko iznenađenje što je Kameron Nori savladao rivala, ali jeste sve drugo što se dešavalo tokom susreta.

PROČITAJTE JOŠ

Kameron Nori savladao je Benou Pera sa 6:0, 7:6(5), 6:0 i relativno lako se plasirao u drugo kolu US Opena.

Noriju je bilo potrebno da osvoji prvi set za samo 19 minuta, dok je treći trajao 20. Gotovo da nije bilo nikakvog otpora od Francuza, koji će čak pri 5:0 u trećem setu počeo da pakuje torbu kako bi što pre napustio teren. Još uvek nije poznato da li će ATP reagovati, ali je nesumnjivo da Per nije imao želju ni da igra susret. Ipak, u njegovom slučaju teško da je u pitanju neki kladioničarski dogovor, već samo luda glava.

„Nije mi bilo lako od početka godine. Osećam se loše na terenu i danas je opet bilo tako. U drugom setu sam vodio 5:3 i trebao sam da osvojim. To bi bilo dobro za moju glavu, ali moji demoni su se vratili. Nisam siguran da ću nastaviti igrati ove sezone. Možda sada stanem i vratim se sledeće godine“, rekao je nakon meča Per.

Poznat je Francuz da je i ranije „tankovao“, odnosno da je gubio mečeve jer nije ni pokušavao da slavi. Zaradio je 80.000 dolara samim izlaskom na teren u prvom kolu, ali ne bi bilo nikakvo iznenađenje da mu organizatori oduzmu zaradu.

I u toku susreta je napravio skandal kada je igra prekinuta jer jednog navijačici nije bilo dobro na tribinama. Per je došao do trenera i počeo da se svađa sa njim (iako je dozvoljeno da treneri daju savete, nije dozoljeno da se radi u tom trenutku i na taj način), a onda je ušao u klinč sa sudijom.

Tokom 2021. godine je nekoliko puta govorio koliko mu je teško zbog „mehura“, zbog koronairusa i svih dodatnih protokola.

Ovaj 31-godišnjak iz Francuske je poražen u prvom kolu turnira u Akapulku od Stefanosa Cicipasa sa 6:3, 6:1 tokom marta prošle godine, a nakon meča je objasnio da je to učinio namerno.

„Izgubio sam u prvoj rundi. Tako mi je bolje, mogu ranije da izađem iz ’mehura’ i uživam nekoliko dana pre nego što odem u Majami. Tenis mi trenutno nije prioritet. Jedini cilj mi je da izađem iz ’mehura’ što pre mogu i tako je na svakom turniru“, rekao je Per.

Pronašao je način da iskaže svoj bunt, a da istovremeno, makar prividno, ispoštuje svaki detalj ugovora.

„Dođem na turnir, zaradim nešto novca i onda idem na sledeći tunrir. Radim svoj posao. Ako osvojite turnir serije ATP 250, zaradićete 30 hiljada dolara. Ja sam dobio direktan ček od deset hiljada, a ispao sam u prvoj rundi. Zašto da se mučim kao ludak samo da bih zaradio malo više“, rekao je 31-godišnjak iz Avinjona, koji je time i kolege ocenio kao “ludake” jer daju sve od sebe da trijumfuju.

Lista njegovih incidenata je zaista preduga, a tokom marta je već imao veliki ispad. Posvađao se sa sudijom, što je redovno deo najzanimljivijih momenata sa njegovih mečeva,  i naterao ga je u jednom momentu da siđe da bi proverili odluku linijskih arbitara. Gledali su zajedno trag loptice, a kada mu je sudija rekao odluku koja mu ne ide u prilog odlučio je da pljune na trag loptice!

Nakon toga je sasvim očekivano vikao na sudiju i slavio.

Posle meča je objavio fotografiju na kojoj je bilo prikazano koliko je novca zaradio u karijeri (8.505.886 dolara) i objasnio je da je “vredelo” uraditi to.

Per nikada u karijeri nije stigao dalje od četvrte runde grend slem turnira, ima tri ATP turnira uz svoje ime (sva tri na šljaci), a nikada nije bio bolje plasiran od 18. mesta (11. januar 2016. godine).

Ispadanje u prvoj rundi mu je postalo svakodnevica u doba pandemije koronavirusa, ali je jednom igrao i pored dva pozitivna nalaza. U Hamburgu je predao meč protiv Kaspera Ruda pri rezultatu 6:4, 2:0, a onda objasnio šta se sve dešavalo pred duel.

„Pravila su drugačija u Nemačkoj i želim da se zahvalim doktoru i turniru, što su mu dopustili da igram. Dobio sam negativan nalaz dan ranije, ali sam na druga dva testa bio pozitivan. Pravila su drugačija, pa ATP mora da objasni kakva pravila zapravo važe. U Parizu su igrači testirani negativni, ali nisu mogli da igraju zbog pozitivnih nalaza trenera. Ovde u Nemačkoj dobiješ pozitivan nalaz i opet igraš“, rekao je nakon meča Per.

I u Rimu je Per doživeo pravo pomračenje uma protiv Janika Sinera. Nakon karantina na US Openu, na kome je samo nekoliko dana pred početak dobio pozitivan nalaz i nije mogao da učestvuje, stigao u Rim željan igre na omiljenoj podlozi.

Tražio je od zvaničnika da odlože njegov meč jer je dugo bio u karantinu, ali oni nisu želeli ni da čuju. Nervozan i iziritiran samo je čekao povod da eksplodira.

U jednom momentu je reketom katapultirao flašicu sa vodom u reklame nakon svađe sa sudijom, odbio da igra, pa tražio da dođe njegov trener… Servirao je kada protivnik nije bio spreman, a na kraju je poslao niz udaraca u mrežu kako bi pokazao „revolt“, ili šta god da je smatrao da zapravo radi.

Vašington je bio posebno plodno tlo za incidente Francuza, a tu je bio možda i njegov najveći ispad. Pre sedam godina je i dalje bio daleko od teniskog krema, ali je žarko želeo da uspe. Ipak, dugi jezik mu uvek pravio podjednake probleme koliko i luda glava.

Na meču sa Ivom Karlovićem je tokom čitavog meča vređao rivala, pa je napomenuo i da „ne može da veruje da gubi od takvog igrača“.

Vikao je na hrvatskog tenisera koji ga je izluđivao servisima, sporadično se moglo čuti:

„Ovo nije tenis!“

„Nikada ne bi trebalo da izgubim od ovakvog tenisera!“

„Pu** ga!“

U jednom momentu je želeo i da se potuče sa rivalom jer je bio iznerviran servisima i njegovom dobrom igrom. Na sreću, ovo je jedan od retkih ispada koje u karijeri nije ostvario.

Petar Popović je u to vreme bio trener Francuza pokušao je da objasni da je on zapravo dobar dečko, ali da se „na terenu transformiše i poludi“. Retko ko je poverovao u to…

Ne smetaju mu samo uslovi, rivali i sudije, već i publika! Nakon poraza od Marina Čilića obrušio se navijače iz Hrvatske.

„Hrvatska publika nije bila dobra. Tačno je da su pravili dobru atmosferu, ali nisu bili fer u nekim situacijama. Nekada se na terenu ne ponašam dobro, to znam i priznam, ali su navijači iz Hrvatske bili neumereni. Uvek su pričali između prvog i drugog servisa, pogotovo u tesnim momentima. Nosili su kape za vaterpolo, nije trebalo ništa da čuju sa tim kapama. Neka se vrate u bazen s njima“, izjavio je Per.

Znao je da iskoči iz šablona i bez da divlja na terenu, pa je jednom naprosto odlučio da zalegne nasred terena i da se polije vodom kako bi se osvežio zbog visokih temperatura.

Verovatno će nakon čitave karijere biti zanimljivije posmatrati ove ispade Pera, nego njegove najbolje poteze.

Dugo će se pamtiti i kada je u Haleu dobio tri upozorenja za dva minuta i polomio reket.

Samo jedan od mnogih koje je uništio.

U Vašingtonu je polomio reket, a onda bacio reket daleko od sebe.

Čak tri reketa je morao da zameni jer ih je potpuno polomio.

Kažnjen je na kraju sa 14.000 dolara, što je duplo više od zarade na ovom turniru (6.000 dolara).

Još malo lomljenja reketa…

Slično je postupio i u Severnoj Karolini, kada je polomio reket kao od šale.

Na ATP kupu koji je Srbija osvojila početkom 2020. godine, Benoa Per je savladao našeg Dušana Lajovića. Ipak, meč je ostao u senci njegovog divljanja jer je pljuvao po terenu (po staroj navici) polomio dva reketa i uz to bacio bočicu.

Naišao je na osude mnogih, ali je on odavno prihvatio ulogu lošeg momka tenisa, pa je samo nastavljao da „briljira“ u glupostima.

BONUS VIDEO Đoković tradicionalno jede travu posle osvajanja Vimbldona

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare