Već neko vreme se spekuliše da li će sledeće godine publika u Srbiji moći da gleda najbolje tenisere planete u Beogradu. Očekivanja su dramatično opala od kada je Novak Đoković vratio terene gradu, ali...

Da li i dalje ima šansi da Beograd dobije licencu za turnir sledeće ili 2025. godine? Trenutno se o tome ne zna previše, ali će odluka biti poznata početkom novembra.

Na zvaničnom rasporedu 2024. godine stoji i dalje upražnjeno mesto kada je u pitanju turnir koji se igra od 15. aprila. To je ranije bio Serbia Open (u jednom izdanju Srpska open), ali je Jon Cirijak, vlasnik licence, objavio da se turnir preselio/vratio u Bukurešt.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, šta će biti sa turnirom u 2025. godini? To je pitanje koje muči sve navijače koji su na Balkanu gladni vrhunskog tenisa. Đorđe Đoković, direktor Serbia Opena, pojasnio je da li će sledeće godine biti turnira i od čega zapravo to zavisi.

„Ne postoji privilegovana kupovina ili najam licence, to se određuje na jedan drugi način. To stalno napominjem, možda sam i malo dosadan, te ocene i poverenje koje dobijamo od ATP mnogo znači. To je upravo ono što nam daje veću šansu da dobijemo, rentiramo ili kupimo licencu. Stalno govorim dobijamo, ali se licenca kupuje ili rentira. Ne postoji način da se dobije jer se sve plaća. Mi radimo sve što je do nas. Ove godine su u Banjaluci uložena velika sredstva, kako finansijska tako i energija i vreme i organizacija je na visokom nivou, što su rekli i mnogi igrači i to me jako raduje. Zahvalan sam njima što to kažu na konferencijama širom sveta, to se prati od strane ATP“, otkrio je Đorđe Đoković za Nova.rs tokom aprila ove godine.

Novak Đoković i Andrej Rubljov Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Dakle, mogućnost da Srbija kupi licencu je zaista minimalna pogotovo kada se zna kakve promene čekaju tenis i da će praktično pet turnira iz serije 250 biti ugašeno. Eštoril se po novim informacijama više neće igrati, dok će se neki sjediniti ili preseliti i tako dobiti licencu 500. I tu je u priči i Srbija koja sigurno neće imati nikakav priligovani položaj.

Jedna stvar posebno hrabri pred donošenje velike odluke.

„Bila nam je delegacija ATP u toku turnira u poslednjoj proveri da vide kako se odvijaju stvari, kako protiče organizacija. Zaista smo samo pohvale dobili što je veoma značajno, imali smo dva ili tri obilaska. Bilo je lepih i teških momenata, oni su napisali izveštaj koji sam pročitao – impozantan je i nahvalili su nas na sva zvona. Znači ta jedna rečenica koju su nam rekli na kraju da će upravo oni učiniti sve da se turnir vrati u naše ruke“, objasnio je Đorđe Đoković proletos.

Njegov cilj je, kako je tada pričao, da imamo licencu minimum na 10 godina, što je sve teže zamislivo sa najavljenim promenama i smanjenem broja turnira, tržište je prenatrpano, a vrednosti licenci su porasle od kovida.

„Sada niko ne želi da proda, mi se borimo, lobiramo, radimo sve što možemo da dođemo do toga. Samo da se dogovorimo sa ATP, da nađemo slobodnu nedelju i mislim da smo jedan od najboljih proizvoda ATP, što su rekli i ljudi iz ATP, definitivno bi bila šteta da se ovaj turnir ne vrati“.

Andrej Rubljov, Đorđe Đoković i Dušan Lajović Foto: Predrag Milosavljevic/Starsport.rs

Dakle postoji načelna volja, promenila se situacija umnogome od tada, ali bi trebalo razmišljati i o opciji B. Ona je veoma „jednostavna“ i zove se – Beogradska arena. Baš kao što se u Beču igra turnir u dvorani, baš kao što je to slučaj i sa mastersom u Bersiju.

Možda je vreme da najbolji igrači ne dolaze u Beograd tokom aprila, već da dolaze tokom oktobra ili novembra. To bi značilo da Štokholm, Antverpen, Mec ili Tel Aviv treba da odustanu od licence, da procene da to nije isplativo i da se onda takmičenje preseli. Pitanje je koliko je to realno u ovom trenutku, ali sa promenom formata takmičenja moguće je da neko od ovih turnira bude spreman da proda ili verovatnije ustupi licencu.

Foto:TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

Ranije se razmatrala ideja da se igra turnir u Beogradskoj areni, ali je to sada znatno, znatno komplikovanije. Crvena zvezda i Partizan igraju evroligaške utakmice tu, organizuju se brojni koncerti (istina znatno manje nego ranije), pa bi oslobađanje hale na 10 dana moralo da naiđe na ozbiljno razumevanje klubova. Nije to nemoguće, ali uključuje ideju da oba tima te sedmice gostuju. Naravno trebalo bi izgraditi i čitav niz pomoćnih objekata oko dvorane, ali to je najmanji od svih problema.

Dakle, situacija nije nemoguća misija, ali predstavlja pravi logistički napor da se ostvari. Ipak, ko zna? Uostalom, Srbija je jedan od najvećih konzumenta tenisa na planeti, u ovom trenutku Sport klub prenosi najviše sati tenisa posle „Tennis Channel“. Zar ne bi bilo sjajno da se ta tradicija nastavi i 2025. godine, te da navijači mogu uživo da vide svoje miljenike…

Pojasnio je Đorđe Đoković i kada će biti poznata odluka. Tačnije, neophodno je da se završi gotovo čitava takmičarska godina.

„Procenjujem da je to najkasnije početak novembra. Meni su rekli da septembra i oktobra dobijaju ponude i informacije, sve do tada je na meni da dosađujem svima oko sebe, pre svega vlasnicima licenci, da im dokažem da smo mi pravi domaćini ne samo Banjaluka, već i Beograd. Meni je u cilju da imamo dve licence, mislim da ćemo uspeti u tome, možda ne sledeće godine, ali one tamo mislim da bi to bila sjajna stvar.“

BONUS VIDEO Novak Đoković o Karlosu Alkarazu i njegovom uspehu