Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic)

Da li će se desiti barem još jednom da na Uskrs meč usred Beograda igraju Novak Đoković i Andrej Rubljov? Sa novim revolucijama na ATP nivou verovatno veoma, veoma teško.

Srbija će po svemu sudeći ostati bez ikakve šanse da organizuje turnire iz serije 250, jer je teško očekivati da će moći da kupi licencu od bilo kog turnira. Dugo su se nadali u Beogradu da bi mogla da se preuzme licenca Sofije ili neka slična, međutim to sada više ne deluje kao realan scenario.

Naime, ATP je odlučio da smanji broj turnira iz serije 250 za čak pet. Oni se ili u potpunosti ukidaju ili se sklapaju u jednu 500.

PROČITAJTE JOŠ

Zbog čega baš pet? Zato što toliko sedmica duže traju turniri sa produžavanjem mastersa na čak 10 dana, što čini da igrači imaju dan više za odmor, ali istovremeno to pogoduje samo onim najboljima na svetu. Taj slučaj elitizma još jednom se vidi u tenisu jer će sada slabije rangirani igrači imati manje šansi da osvajaju poene.

Ukidanjem pet turnira iz serije 250 ostaćemo i bez pet šampiona svake godine, a to su uglavnom znala da budu velika iznenađenja, prilika za veterane da dođu do titula ili za mlade igrače da lakšu dođu do poena.

Prijave i zahtevi za licence su sada u toku i očekuje se da taj proces traje do kraja oktobra, tako da bi sredinom novembra trebalo znati nešto više informacija o tome kako će od 2025. godine izgledati ATP raspored.

Dušan Lajović i Andrej Rubljov Foto: EPA-EFE/Stringer

„Ekip“ tvrdi da će od 2025. godine biti ukinuto pet turnira iz serije 250, a tu spadaju oni na Majorci (trava) i u Eštorilu (šljaka). Ruku na srce direktor turnira u Portugalu tvrdi da te informacije nisu istinite.

Očekuje se da će se Doha sjediniti sa Njuportom, da će Minhen preuzeti organizaciju turnira od Liona, te da će Dalas biti domaćin turnira umesto Atlante. Svi ovi turniri će biti iz serije 500.

Ove godine su prošireni na 12 dana Madrid, Rim i Šangaj, dok će za dve godine biti prošireni i masters u Kanadi i Sinsinati.

Andrea Gaudenci, direktor ATP, pojasnio je zbog čega je napravljena ta promena, ali je ujedno zaboravio i na one slabije plasirane.

Foto: AP Photo/Aaron Doster

„Igranje svaki drugi dan smanjuje rizik od povreda igrača, a i psihološki je lakše. Znam da neki teniseri nisu bili za ovu promenu, ali uveren sam da će se navići i prihvatiti je.“

To znači da će ukupno to biti pet sedmica više i zbog toga je neophodno da se pet turnira izbriše iz kalendara. To se nikako neće dopasti slabije rangiranim igračima jer je još jednom sve urađeno samo kako bi što češće bili viđani oni u Top 20 na ATP listi. Sa tim u vezi je gotovo nemoguće očekivati da će Beograd dobiti licencu, osim u nekom izuzetnom slučaju. Uostalom, u Beogradu se sada razmišlja i o igranju turnira van šljake… To je otvorilo nove mogućnosti.

Ipak, Cirijak je vratio licencu koju je iznajmio i već zakazao turnir u Bukureštu na proleće što znači da je ta direktna licenca pod kojom je ove godine odigran Srpska open sada nestala. Srbija će pokušati da pronađe novu, ali šanse su sada neuporedivo manje nego pre nekoliko godina. I mnogo, mnogo manje nego pre 15 godina kada je to prvi put urađeno.

Situacija je izuzetno komplikovana, ali ćemo vrlo brzo dobiti dodatne odgovore i odluke. Neke će biti i konačne.

BONUS VIDEO Novak Đoković pobedom protiv Tejlora Frica obezbedio novo polufinale US Open

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar