Djere Gojo
Foto: Screenshot Twitter José Morgado

Nije nikakva tajna da je Andrea Gaudenci, predsednik ATP, uradio velike stvari za italijanski tenis, ali ni on nije očekivao da će jedna odluka dovesti do takvog niza sramnih scena.

Kada su otkazani turniri u Kini bilo je neophodno da se nekim čelendžerima da status turnira ATP 250, a odluka je pala između ostalih i na Napulj. I kako su se samo grdno prevarili iz ATP.

Ne postoji nijedna dobra stvar koja može da se kaže za ovaj turnir, ali i za čitavu italijansku tenisku federaciju. Zašto? Jer su se i pre početka turnira obrukali. Odlučili su da Andreasu Sepiju ne dodele specijalnu pozivnicu. Italijanska federacija je pojasnila da nema poente trošiti vajld kard na igrača kao što je Andreas Sepi koji se povlači iz tenisa. Nema poente dozvoliti teniskoj legendi da se oprosti pred domaćom publikom?

PROČITAJTE JOŠ

Možda je u karijeri osvojio samo tri turnira i možda je bio „samo“ 18. igrač sveta, ali Sepi je definitivno zaslužio više. Izgleda da su u Italiji zaboravili da je upravo Sepi zaslužan za to što je pronađen Janik Siner… Ipak, nekada ljudi tako brzo zaboravljaju prošlost.

I to je bila samo jedna naznaka sramote u Napulju, ali ni u najluđim scenarijima niko nije mogao da očekuje nešto ovako.

Po prvi put u istoriji ATP turnira su igrači odbili da izađu na teren – jer je teren bio toliko loš da bi igranje na njemu sigurno značilo da će se povrediti. Odbili su da uopšte išetaju na teren, pa su kvalifikacije odigrane na terenima 20 kilometara dalje od originalne lokacije.

Potpuno je presvučen teren, a onda su igrači mogli da se vrate. Od zeleno-plave kombinacije došlo do do sivo-zelene…

Beton je bio potpuno drugačiji, boje su bile drugačije, ali su uslovi izgledali koliko toliko normalni. Napoli je jedan od retkih turnira na svetu gde sa stadiona imate direktan pogled na more, ima fenomenalan centralni teren (bolje rečeno ima tribine sa sve četiri strane), moglo je da bude pravi spetakl, a ovako…

Delovalo je da je konačno sve u redu, a onda je u jednačinu ušla i vlaga. Horor početak, a onda i problemi na koje niko nije bio spreman.

Drugi put zaredom (u dva dana) su prekinuti mečevi na turniru u Napulju zbog velike vlage zbog čega su tereni bili opasni i igra je nastavljena tek u četvrtak. Tada je konačno i završeno prvo kolo turnira…

Lokalna javnost je ogorčena zbog sramote koju ATP turnir pravi gradu.

„Improvizacija, neorganiziranost, neiskustvo. ATP 250 pokazao se kao katastrofa. Ispada da je u Napulju sačuvana samo panorama. Iskreno, negativan publicitet kojeg bismo bili pošteđeni,“ navode mediji.

Navijači navode da ne shvataju iz organizacije turnira koliko su u lošem svetlu predstavili Napulj.

Da ne bude samo turnir krug pobrinula se i južnjačka gostoprimljivost Italijana.

Dok je Kolumbijac Nikolas Barientos igrao dubl u prvom kolu u hotelu su odlučili da izbace njegove stvari! U lobiju ga je sačekala i supruga koja je bila žrtva ovakvog hira vlasnika hotela.

„Ovo mi se nije dešavalo ni na Čelendžerima. Proverio sam imejl i video da je u 16 časova, dok sam igrao meč, stiglo obaveštenje da moram opet da promenim hotel. Prethodno su mi već jednom promenili hotel, drugog dana kada sam stigao ovde“, požalio se Barjentos.

Zatim je pojasnio.

„Kvalifikacije i prva runda dublova igrani su na 40 minuta od kompleksa u kome se održava turnir. Da na kažemo da je transport užasan i da nam je vrlo malo automobila na raspolaganju. Mislim da se većina problema rešava u hodu. Loša organizacija i planiranje učinili su da je nemoguće nosisti se sa problemima svakog dana“, poručio je Kolumbijac koji se nada da će ATP reagovati. Teško je očekivati da će Italijani koji sada kontrolišu ATP odlučiti da slave turnire u njihovoj zemlji.

Incidenti se ponavljaju i ne prestaju, a koliko je bruke dovoljno da se konačno nešto uradi.

BONUS VIDEO Novak Đoković naručuje pesme Milici Todorović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare