Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

ATP je doneo odluku o promeni jednog od svojih najvažnijih pravila, a ta promena će direktno uticati na status Novaka Đokovića.

Krovna teniska svetska organizacija u tekstu posvećenom ATP trci na svom zvaničnom sajtu provukla je jedan pasus koji nagoveštava da je došlo do jedne od većih promena u pravilima u skorije vreme.

Naime, u tekstu stoji da će „ovogodišnja trka odlućiti ko će sezonu završiti na prvom mestu ATP liste“, jer će u obzir biti uzeti isključivo rezultati postignuti u 2021. godini.

Nešto detaljnije ovo je pojašnjeno u poslednjem pasusu, i to uz podnaslov „Da li ste znali?“

„Do će za ATP rang listu na kraju 2021. godine potencijalno biti uključeni rezultati iz 2020. godine u 24-mesečnom sitemu za rangiranje zbog pandemije koronavirusa, kada je u pitanju najbolji teniser za 2021. godinu, u obzir će biti uzeti samo i isključivo rezultati iz 2021. godine, i to bodovanje će trajati sve do završetka ATP finala. To znači da će za najboljeg tenisera 2021. godine biti proglašen teniser koji je pružao najbolje partije te godine“, navedeno je u pasusu teksta koji možete da pročitate ovde. 

Trenutno, prvo mesto zauzima Stefanos Cicipas sa 2.840 bodova, ispred Andreja Rubljeva (2.490), Novaka Đokovića (2.320), Danila Medvedeva (2.130), Aslana Karaceva (1.505), Huberta Hurkača (1.440), Janika Sikera (1.220) i Rafaela Nadala (1.040).

Teniser na kog bi ova odluka najviše mogla da utiče jeste Novak Đoković. Prema dosadašnjim pravilima za najboljeg tenisera godine proglašavan je onaj ko je godinu završavao na prvom mestu ATP liste, a Đoković je po tom pitanju bio izjednačen sa Pitom Samprasom sa po šest priznanja, pa bi, u slučaju da sačuva prvo mesto, krajem 2021. postao rekorder.

No, Cicipas ne „beži“ Đokoviću previše, a kako su u opticaju još tri grend-slem turnira (Rolan Garos, US Open i Vimbldon), jasno je da će Novak imati dovoljno prilika da pretekne Cicipasa.

Ostaje nam da vidimo da li će ovo ujedno biti i dodatan motiv da se Đoković predomisli i promeni stav o korišćenju manjih turnira kao pripremnih mesta za nastup na grend slemovima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare