Novak Đoković, Vlade Divac i regionalne NBA zvezde na jednom mestu - turnir u basketu 3x3 sa humanitarnim karakterom održaće se ovog leta u Visokom, što za Nova.rs otkriva Semir Osmanagić.

Da li Bosanske piramide i njihova okolina imaju blagotvorno dejstvo po telo i duh, kako jedni veruju, ili je sve obmana, što drugi smatraju, ovaj put nije najvažnije.

Osmanagić je došao na ideju da sa najvećim sportistima regiona, aktivnim i bivšim asovima, napravi turnir za pomoć deci bez roditeljskog staranja.

PROČITAJTE JOŠ

Osnivač fondacije „Arheološki park – Bosanska piramida Sunca“ ugostio je prošle godine i Novaka Đokovića, i Vlada Divca, pa je dobio pravi sportski vetar u leđa za nove akcije.

„Hoćemo u avgustu da organizujemo humanitarni turnir u basketu 3×3. Taj sport postaje jedan od najpopularnijih, ekipa Srbije je bila i svetski prvak. Već pravimo teren po FIBA standardima, 15 puta 11 metara sa adekvatnom podlogom. Ideja nam je da pozovemo regionalne NBA košarkaše kao što su Jokić, oba Bogdanovića, Vučević, Nurkić, pa Teodosića, Musu, i one penzionisane poput Divca, Rađe, Kukoča… Ne znamo ko će biti dostupan sredinom avgusta, ali ko god da dođe, ako ih bude petoro-šestoro od 30 pozvanih, bićemo jako zadovoljni“, otkriva Osmanagić za Nova.rs.

Kako nam je dan ranije najavio, veruje da će moći da ugoste i Novaka Đokovića, i to po povratku sa Olimpijskih igara, jer su u planu termini oko 10, 11. i 12. avgusta.

„Turnir će biti izrazito humanitarnog karaktera i hoćemo prve godine da pozovemo decu bez roditeljskog staranja iz domova u BiH i Banjaluci, sve o našem trošku. Kao da im to bude jedna ekskurzija od tri dana kod nas. To su deca koja nemaju ono što je najvažnije – roditeljsku ljubav. Na trenutak bismo pokušali našom pažnjom da nadomestimo to. Provešćemo ih kroz naše piramide Sunca i Meseca, tunele Ravne, da osete arheološki i energetski značaj, da vide naš prelepi park Ravne 2. Kada se deca nađu u prilici da se druže i slikaju sa takvim sportskim velikanima, to će pamtiti ceo život“.

Ne želi da se zadrži samo na tome, već ima daleko veće planove.

„Želimo da to postane tradicionalan turnir, da nam svake godine dolaze deca iz Beograda, Novog Sada, Zagreba, Splita, Podgorice, Skoplja, Ljubljane… Da to bude regionalni događaj koji će nas spajati na lep način“.

Semir Osmanagić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Jasno je da su Đoković i Divac svojim posetama bacili posebno svetlo na Visoko i Bosanske piramide, a sada je došao trenutak da teniski as za vreme Serbia Opena uzvrati gostoprimstvo.

„Nažalost, zbog cele situacije su svi bili u izolaciji. Javio mi se telefonom, pozdravio nas je jednom i na terenu iz glavne zgrade dok sam bio na tribinama, poželeo nam je dobrodošlicu, da uživamo i preneo pozdrave porodice“.

Đoković je stao u polufinalu posle epske borbe sa Aslanom Karacevim, ali to nije pokvarilo utisak o celom turniru.

„Naravno, žao mi je što je izgubio, bio je meč na vrhunskom nivou. I Aslan, i Novak su igrali izvanredno, nažalost, Karacev je odigrao partiju života baš protiv Đokovića koji je igrao dobro, na momente sjajno. Videli smo odličan tenis. Međutim, kao i u životu, imate uspone i padove, pobede i poraze, Novak je još uvek broj 1 ubedljivo i nadam se da će ostati još dugo vremena“.

Svestan je Osmanagić koliko veliku stvar Đoković, zajedno sa bratom Đorđem kao direktorom turnira, radi za tenis u regionu.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

„Čini mi se da je ovo jedan porodični projekat, jer je Nole najverovatnije uložio kompletan iznos da pokrije sve troškove. Ovakvi turniri su jako skupi, samo nagradni fond iznosi oko 800.000 evra, a tu su i mnogi drugi troškovi… To uveliko premašuje milion evra i Novak iz najbolje namere popularizuje sport i radi jednu dobru stvar za budućnost. Drago mi je da sam bio tu“.

Ispričao nam je i kako je obilazio lokalitete po Srbiji, a Vršački krugovi su mu privukli posebnu pažnju kao još jedan praistorijski fenomen. Kada smo se dotakli fenomena, priča nas je odvela do Vlada Divca koji je prošle godine takođe bio u poseti Bosanskim piramidama.

„Vlade Divac je jedan od najboljih evropskih košarkaša. Više od 20 godina živeo sam u Americi i navijao za Hjuston, a dok je on bio u NBA imao sam privilegiju da ga gledam. Kad god bismo igrali sa Sakramentom, znao sam da dolazi Vlade i da dolaze problemi za Rokitse (smeh). Divac je posle ostao u sportu, kao Nole je i veliki humanitarac, pomaže deci i iz Srbije, i iz celog sveta. U posetu nam je došao sa suprugom Anom koja je dve godine pre toga bila u Visokom. Oduševili su se, Vlade je rekao kako je ono što je video od velike važnosti za civilizaciju, pa smo dobili novi vetar u leđa posle Noleta koji je našao svoj ‘raj na zemlji’ kod nas“.

Oko Bosanskih piramida i svih istraživanja u Visokom vode brojne polemike, jer su brojni koji veruju u energetsku moć tog prostora, dok ima i onih koji kažu „Osmanagić sam kopa tunele, sve će srušiti“.

„Mnogi su bili skeptični, ali oni koji su nas posetili, desetine hiljada ljudi svake godine, znaju da tu postoji nešto veliko. Okreće se javnost u potpunosti na našu stranu, a veliko otkriće menja svetsku istoriju, nešto što je staro 30.000 godina. Na naš prostor je svako dobro došao, od močvarnog zemljišta i divljih deponija napravili su besplatan park za sve. Nismo mi tu zbog novca, to nije jedini motiv u životu, već zbog nečega što se zove sloboda, spokoj, duhovni mir, rekreacija i imunitet“, završio je Osmanagić za Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare