Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Novak Đoković je često meta kritika u američkim medijima, a to je naročito snažno posle situacija kao što je ova sa diskvalifikacijom sa US Opena. Ipak, ima i suprotinih primera.

Iako je većina američkih mejnstrim medija bila kritički nastrojena prema trostrukom šampionu US Opena, nekima nije prošlo nezapaženo Novakovo držanje u veoma teškoj situaciji za njega.

PROČITAJTE JOŠ:

Da, ostaje da je ipak mogao i morao da se pojavi pred novinarima te večeri kada je diskvalifikovan, ali kasnije je izdao saopštenje u kom se izvinio svima.

PROČITAJTE JOŠ: Legendarni trener o Novaku: Mislite da bi Federera izbacili?

Kvin Hilijer, kolumnista lista „Vašington Egzeminer“, u veoma pohvalnom tonu je govorio o Novakovom ponašanju, ali i realno, jer je diskvalifikacija bila nešto što je bilo po slovu pravila.

„Teniski superstar Novak Đoković platio je ceh iskazivanje relativno blage frustracije, ali se u svemu tome poneo kao istinski džentlmen. Zasluženo je izgubio šansu da nastavi borbu za veliku titulu, ali zaslužio je da osvoji još više publike zbog svog sportskog ponašanja“.

On je potom opisao šta se tačno dogodilo na terenu i konstatovao da su sudije postupile pravilno, što ni sam Novak nije doveo u pitanje. Potom je podsetio šta se sve dešava na terenima.

„U Đokovićevu odbranu, svi smo videli kako igrači stotine puta udaraju lopticu u zaštitnu ogradu, često i snažnije i sa mnogo više drame nego što je Novak uradio. Ustvari, videli smo mnogo puta kada igrači raspale lopticu u tribine i oni stariji, koji se sećaju dobro igrača kao što su Ilie Nastase, Džon Mekinro i Džimi Konors, znaju da su njihova nedolična ponašanja pratile gomile psovki“, kaže Hilijer.

On dodaje i ovo:

„Novak nije uradio ništa od ovoga. Umesto toga, čim je čuo kako linijski sudija krklja, potrčao je ka njoj, izvinio se tražeći prvu pomoć, tešeći je koliko god je mogao. Kada su supervizor i sudije ušli na teren, mirno je pratio šta se dešava, a kad su mu rekli da mora da bude diskvalifikovan, nije besneo. Umesto toga, odmah je krenuo prema Karenjo Busti i pružio mu ruku“.

Američki novinar je rekao i da je svestan da Novak ne uživa popularnost kao njegovi najveći rivali Federer i Nadal, ali je podvukao sledeće:

„Van terena, Đoković je poznat kao pametan, mudar, topao i veoma darežljiv čovek. On je šampion koji zaslužuje daleko više ljubavi navijača od one koju prima… To što je kaznu prihvatio sa dignitetom i izvinjenjem je znak klase koju bi malo igrača pre 40 godina demonstriralo. Trka Novaka Đokovića za rekordom po broju grend slem titula je postala ovim teža, ali za njegove šanse da postane miljenik navijača, možemo da kažemo da je upravo odservirao jedan as“, zaključio je Hilijer.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare