Zurab Datunašvili Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Zurab Datunašvili, srpski reprezentativac u rvanju, setio se rata u Gruziji zbog napada Rusije na Ukrajinu.

On je objavio fotografiju iz Gruzije koja datira iz 2008. i aktuelni momenat iz Ukrajine. Napravio je paralelu podsetivši na rusko-gruzijski rat u avgustu 2009. godine. Tada je došlo do sukoba Gruzije i Rusije, uz koju su bile Južna Osetija i Abhazija.

PROČITAJTE JOŠ

Nakon nekoliko dana žestokih okršaja u ovoj oblasti između gruzijske vojske i snaga Južne Osetije, gruzijski vojnici su 7. avgusta pokušali da zauzmu grad Chinvali, glavni grad Južne Osetije. Kao odgovor na ovo usledio je ruski napad na Gruziju koji je Moskva opravdala odgovorom na napad na ruske mirovne snage u Južnoj Osetiji i zaštitom svojih državljana u Gruziji.

Abhazija je takođe napala gruzijske snage koje su se od ranije nalazile na delu njene teritorije nakon završetka prethodnog rata 1993.

Po izveštaju Ujedinjenih nacija, broj izbeglica iz Južne Osetije koji je pobegao u Rusiju je oko 30.000 od ukupno 70.000 stanovnika koji su živeli tu pre rata, dok je 68.000. Gruzina moralo da napusti svoje domove.

Rusija i Gruzija su uz posredovanje Evropske unije potpisale primirje 15. avgusta 2008. u kom su se Rusi obavezali da će se povući sa gruzijske teritorije.

BONUS VIDEO Zurab o Maršu na Drinu i zlatu: Volim da dižem zastavu Srbije na vrh

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare