Foto: Tanjug/AP Photo/Manish Swarup

Srbija ima prvu medalju, i to zlatnu, na Olimpijskim igrama u Parizu, a junaci su Zorana Arunović i Damir Mikec, sa kojima smo razgovarali odmah posle velikog finala.

Foto: Nova.rs

Zlatni strelci su ispisali istoriju posle dramatičnog finala u miksu (10 metara, vazdušni pištolj) i oboje su bili neverovatno emotivni nakon čudesnog uspeha.

Zorani Arunović je ovo prva olimpijska medalja, otud i nezadrživih suza na kraju i po stavljanju najsjajnijeg odličja oko vrata, dok je Damiru Mikecu druga posle srebra u Tokiju 2021.

I pali su na kraju na pod od sreće, izveli su pravo čudo protiv para iz Turske (Seval Tahran i Jusuf Dikec) i trijumfovali u poslednjoj seriji za ukupno 16:14.

Suze radosnice, završili su zagrljeni na podu, slušali smo „Bože pravde“ i izbliza videli olimpijsko zlato. Neopisiva sreća mogla je da se oseti do Srbije.

“Soccerbet iz Pariza – sponzor izveštavanja”

„Verujem u Zozu i ona veruje u mene, osvojili smo svašta, ali ovo je više nego zasluženo. Evropske, svetske, mediteranske medalje… Kompletirali smo i naše karijere s ovom medaljom. Svima je san, na meni je da to pretvorim sad u javu. Imali smo posle Tokija osećaj “kad pre”, ali nema kukanja, stisli smo zube i radili naporno, živimo blizu pa smo se dobro spremili. Sada odmor“, već je Mikec glavom na plaži.

Blistali su i dok su razgovarali u Šateruu sa grupom srpskih izveštača sa OI, kao i na vatrenoj liniji, i bili baš nekako posebni.

„Medalja je lepa i teška, baš kako treba da bude. Simbolično je, jer je teška koliko i put do nje. Reprezentuje zapravo vrlo simbolično sve što je čovek morao da prođe i koliko je morao da podnese da bi došao dole“, u metu, u svom stilu je poručila Zorana.

OLIMPIJSKI ŠAMPIONI

Kako smo pričali čim su stavili zlato oko vrata, jasno je bilo koliko se utisci nisu slegli.

„Kad sportista kaže da nije svestan, znači da nije izašao iz priče. Sećam se kad me je u Tokiju puklo, kad sam otišao u selo i njih 50-60 kolega sa trenerima. Vikali su i navijali, emocije su me obuzele tada, ali ih je bilo i sad na liniji. Onakav meč, verujem da ste vi uživali, ovo je veoma interesantan sport“, kaže Mikec i stvarno jesmo uživali.

Zorana i Damir – ovo smo bili baš mi

Zorana se osvrnula na samo finale koje je do samog kraja bilo neizvesno… Pravila su takva da svako puca jednom po seriji, rezultat se onda sabira i ko je bolji dobija dva poena. Ko prvi dođe do 16 poena osvaja zlato.

„Kroz ovakve stvari prolazimo na svakom takmičenju… Ovo su Olimpijske igre, dva najbolja tima su predstavila kako treba da izgleda borba za zlato. Bukvalno do poslednjeg hica. Bilo je opasno u mnogim momentima, zajedno smo osam godina i možemo da se oslonimo jedno na drugo. Ovo je bilo kako treba“.

Nadovezao se Mikec emotivnim rečima.

„Ovo smo bili baš mi, počeli smo sa 2:0, a onda su nas dobili dvaput zaredom na sreću sa 0,1, što je najgori scenario. Jelena (Arunović, trenre i Zoranina sestra) ih je presekla, naravno, u dogovoru sa Goranom (trener i Damirov brat), Zorana je povukla i vratila nas u život, ja sam finiširao i to je to“.

Foto: Tanjug/AP Photo/Manish Swarup

Zorana je objasnila i šta može da bude presudno u ovakvim duelima.

„U Turskoj je Dikec vodio, a kod nas smo oboje imali dobre i loše momente. Drago mi je što smo oboje loš metak opalili u isto vreme. Jer, jako je loše kad jedan dobro opali, a jedan loš, i onda ga pokopa i ti praktično budeš na sredini, pa sa dva neka osrednja hica može da te dobije“.

Kapa dole Zorani, čuli smo ono „Srbija“

Koliko su bili iskreni i otvoreni govori i to da su nas čuli.

„Hajlajt je izjednačenje i kapa dole Zorani. To je bio momenat kada smo ih slomili. A jeste li primetili kada smo tražili da nas bodrite? Čuli smo i ono ‘Srbija'“, nismo hteli da otkrivamo ko je viknuo kako bismo pogurali naše šampione ka olimpijskom zlatu.

Biće ovo pravi vetar u leđa i ostalim srpskim olimpijcima, pošto uvodni dani nisu bili baš sjajni, ali tek je početak i neka ovo bude putokaz ka odličjima.

„Kako je u Tokiju bilo, tako je streljaštvo i ovde počelo sa medaljama. Sada može samo uzbrdo“, poručio je Mikec, a Zorana se nadovezala:

„Ovako je poprilično teško kada prolaze dani, a nema medalje, nekako se pravi pritisak. Nadam se da smo ovim otvorili i da smo prosto dali jedan vetar u leđe drugima, skinuli smo pritisak i idemo dalje“.

Imao je Mikec i jednu dobru ideju.

„Ići ćemo sada u selo i udarati ih zlatom po glavi“, nasmejao je sve Damir.

I kakvi su šampioni govori i to da su se u trenucima svoje najveće sreće setili i trećeg člana ekipe, Lazara Kovačevića, koga u sredu čekaju kvalifikacije u trostavu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Manish Swarup

„Imamo još jednog momka koji nastupa, Lazara, dobar je u trostavu i sposoban da se bori za medalju. Stvarno se nadam, zato što je mlad, kvalitetan, mislim da je vrlo sposoban da se bori za jedan dobar plasman“, smatra Zorana Arunović.

Mikec je na kraju otkrio i jednu neverovatnu činjenicu – u streljaštvu smo osvajali medalju na svim OI od Seula 1988. izuzev Rija 2016.

„Ponosni smo jer smo nastavili osvajanje medalja, ovo je 15. olimpijska medalja. Svih 15 medalja su iz Srbije, nemamo ih iz ostalih bivših republika, jer smo pravni naslednici, ali sve su Srbi. I za kraj, nije ovo poslednji ples“, uzviknuo je Mikec.

Očito da bi posle odmora krenuo da se sprema i za OI u Los Anđelesu 2028. godine, dok se Zorana samo nasmejala i poručila u stilu „čujemo se kasnije“, a onda su zajedno otišli da sležu zlatne utiske.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar