AP Photo/Rebecca Blackwell

Džulijen Alfred, sprinterka koja dolazi iz ostrvske države Sveta Lucija, živi neke od najboljih dana u svom životu.

Ova atletičarka letos je postala olimpijska šampionka u trci na 100 metara, pošto je tu deonicu istrčala za 10,72 sekunde.

Tako je Alfred ispisala istoriju svoje zemlje, kojoj je donela prvo i to najsjajnije odličje na Olimpijskim igrama.

AP Photo/David Goldman

Pored zlata na 100 metara, Džulijen je u glavnom gradu Francuske stigla i do srebra na duplo dužoj deonici.

Iako je Sveta Lucija na svakim Olimpijskim igrama od 1996. godine imala makar po dva takmičara/ke, ovo su bile prve medalje za tu zemlju, koja je ove uspehe znala i da proslavi.

PROČITAJTE JOŠ:

Alfred je u domovini dočekana kao heroina, što i jeste, njen avion su prskali vodeni topovi, urađena su i kola sa njenim likom, a narod je u velikom broju izašao na ulice kako bi je pozdravio.

Slavlje povodom njenog uspeha trajalo je danima, a 27. septembar proglašen je za „Džulijen Alfred dan“ i ubuduće bi trebalo da se obeležava.

Sjajna sprinterka je postali i turistički ambasador male države, koja se nalazi u Karibima, a sjajna atletičarka je stigla da obiđe i nekoliko osnovnih i srednjih škola, održi govore i pozdravi narod koji ju je podržavao.

AP Photo/Rebecca Blackwell

Sveta Lucija je tek na 178. mestu, kada se radi o rangiranju zemalja po veličini teritorije, a prema informacijama iz 2016. godine imao oko 178.000 stanovnika.

AP Photo/Kirk Elliott
AP Photo/Kirk Elliott
AP Photo/Kirk Elliott
AP Photo/Kirk Elliott
AP Photo/Frederic Sierakowski

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar