"Kolač u tiganju? Nemoguće". Plivanje u bazenu u kući? Moguće je. Sve je moguće kada su srpski sportisti u pitanju, a neverovatan primer stiže iz doma Anje Crevar.

Srpska 19-godišnja olimpijka, rodom iz Pančeva, oduševila je snimkom kako trenira u kućnim uslovima. I ne bi to bilo toliko neobično da se ne radi o našoj sjajnoj plivačici.

„Vratila sam se iz Španije i baš mi je u nedelju bio poslednji, 28. dan obavezne kućne izolacije. Vreme najviše provodim tako što treniram, šta ću drugo. Dosta i odmaram, učim, čitam knjige…“, počinje Crevar priču za Nova.rs.

PROČITAJTE JOŠ

Gde ima volje, ima i načina. I sve je moguće kada su vrhunski sportisti u pitanju, čak i u ovim neobičnim uslovima za trening. Bazen u kući? Sve je moguće…

„Na ideju smo došli tako što sam videla kod jedne plivačice. Kupili smo najobičniji, dečji gumeni bazen 3×2 metra i 0,75 metara dubine. Najbitnije je da sam se snašla i verujem da ko se brže adaptira, bolje će prebroditi sve ovo“.

Dakle, bazen u kome se brčkaju mališani sada je „olimpijska traka“ za talentovanu 19-godišnjakinju koja je već učestvovala na Igrama u Riju. Za prave šampione nemoguće ne postoji.

Crevar
Foto: EPA/VASSIL DONEV

„Pošto se grejemo pomoću određenih cevi, tata je i njih stavio na dno da greju vodu. Bazen je smešten u podrum, tu je u zidu i jedna kuka za koju zakačim gume koje me drže i sa kojima i inače treniram. Te gume vežem oko stomaka i tako plivam u mestu. Što dalje idem, što je više zategnem, ona me jače vuče nazad, pa onda to menjam i prema tome doziram intenzitet, intervale i težinu guma. Zvuči zanimljivo, iako nije ni približno pravom treningu“, uz neizbežan osmeh priča Anja.

Uzmite plivačima bazen i uzeli ste im sve. Godišnje ne provedu toliko vremena van njega koliko su sada primorani.

Anja u izolaciji sprema ispite i čita

Možda će neko reći kako kako profesionalni sport i obrazovanje teško idu ruku pod ruku, ali Anja Crevar to „ne priznaje“. Bila je đak generacije u pančevačkoj gimnaziji „Uroš Predić“ i školovanje je nastavila studiranjem psihologije. Sada je na drugoj godini, a što se tiče vannastavne literature, nedavno je pročitala „Sofijin svet“ i svaki trenutak odmora koristi i za dobru knjigu.

„Zbog obaveza sam uvek studirala na daljinu, ali sam dolazila na ispite i kolokvijume kojih sada nema. Učim unapred, imam zadatke koje radim i spremam se za ono što me čeka na fakultetu. Videćemo kako će biti kada se sve vrati u normalnu, za sada se ništa ne zna, verujem da ćemo imati neke nove ispitne rokove“.

„Plivanje je specifičan sport. Mi smo godišnje samo dve nedelje van vode. I sada nisam plivala toliko, pa sam pre dve nedelje morala da počnem nekako, sada ulazim u treću. Bolje i ovo, nego ništa. U mom novom bazenu treniram sat i po dnevno, svaki dan osim nedeljom kada odmaram. Nema potrebe više kada nema takmičenjam. Navikne se čovek da pliva u mestu, ali jedva čekam pravi bazen, mnogo mi nedostaje“.

Crevar nam priznaje i da se uželela pravog bazena, posebno jer je rad na suvom, u teretani, morala da zameni vodom kako god je umela.

„Bilo mi je čudno prvih nedelju dana, posle sam se navikla. Nisam mogla da treniram samo u teretani. Od prijatelja koji drži krosfit klub ‘Maksboks’ sam pozajmila sve što mi treba, sprave za vežbanje, šipke, tegove, veslo, bicikl, da mi on nije pomogao, ne znam ni kako bih improvizovala kućnu teretanu“.

Odlaganje Olimpijskih igara, prvo u istoriji, dobro je došlo našoj plivačici. Najveća svetska sportska smotra trebalo bi da bude od 23. jula do 8. avgusta 2021. godine. Pojedini sportisti su planirali ovog leta da im takmičenje u Tokiju bude poslednje veliko, ali Anji odgovara što ima više vremena za pripremu.

„Meni iskreno odgovara što su pomerene Igre. Godinu dana mi je mnogo vremena da dodatno sazrim na psihičkom planu, a malo sam i biološki u zaostatku za seniorkama, pa će mi ovo vreme baš značiti. Takođe, treba mnogo da se mi plivači vratimo u pristojnu formu, a ne zadovoljavajuću, kada prođe pandemija i vratimo se normalnim treninzima. Pošteno je što su Igre odložene, mislim da je većina sportista zadovoljna time, osim pojedinih koji su planirali da se oproste u Tokiju ovog leta“, ističe Anja Crevar i za kraj ima jasnu poruku:

„Ostanite kod kuće“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram