Foto:SVEN HOPPE / AFP / Profimedia; shutterstock

Srbija je imala ukupno 14 takmičara u Minhenu što je još jedan pokazatelj da se sport kreće u dobrom pravcu, a medalje Topićeve, Vilagoševe, Sinančevića i Vulete mogu samo da privuku nove mlade snage da zavole "kraljicu sportova".

Dugo je srpska atletika bila svedena na uspehe Ivane Vulete koja je posle mnogo godina postala prva srpska atletska zvezda. Evropsko prvenstvo u Minhenu donelo je novi zamajac „kraljici sportova“ i lansiralo nekoliko talenata kao veliki zalog za budućnost i novi iskorak.

PROČITAJTE JOŠ

Očekivalo se od Ivane Vulete da pridoda još jednu medalju u svoju kolekciju nakon nesrećnog gubitka medalje na nedavnom Svetskom prvenstvu u Judžinu, a ona je još jednom pokazala da je sposobna da ustane nakon što primi udarac i pokaže klasu. Skokom od 7,06 ostavila je iza sebe svetsku šampionku Malaiku Mihambo, a da je bilo malo sportske sreće imala bi oko vrata i svetsko srebro u Judžinu.

Finale skoka udalj je donelo i dobar nastup Milice Gardašević koja je završila na sedmom mestu, a u kvalifikacijama je imala drugi rezultat, što pokazuje da polako sazreva i da bi u bliskoj budućnosti mogla da se umeša i u borbu za medalje, pogotovo što se bliži i smena generacija.

Da šampionat neće proteći samo u znaku Vulete, najavio je prvi Armin Sinančević. Videlo se još na Olimpijskim igrama u Tokiju kada je završio kao sedmi, da u konkurenciji Evropljana spada u sam vrh. U sportu u kojem tradicionalno dominiraju Amerikanci, Sinančević je za evropske pojmove izuzetan bacač što je osvajanjem srebrne medalje dodatno potvrdio. Međutim, njegovi rezultati iz ove godine i stalni napredak nagoveštavaju da bi u godinama koje slede mogao da uđe u borbu i za svetski vrh.

U kontekstu discipline kojom se bavi, njegovih 26 godina predstavljaju mladost jer se zrelost dostiže oko tridesete.

Možda i najveće oduševljenje izazvala je Adriana Vilagoš. Srpska bacačica koplja već godinama dominira u mlađim kategorijama i svima je bilo jasno da je u pitanju veliki talenat, ali je malo ko očekivao da ovoliko brzo ostvari vanserijski rezultat.

Kao i u bacanju kugle i ovde su godine i iskustvo veliki faktor, što pokazuje slučaj Barbare Špotakove, svetske rekorderke koja je u 41. godini osvojila bronzanu medalju u Minhenu i u neverici posmatrala hitac nove zvezde ženske atletike.

PROČITAJTE JOŠ

Adriana Vilagoš je osim impresivnog bacanja pokazala i veliku mentalnu snagu koja krasi velike šampione. Iako je traljavo krenula i činilo se da neće biti lako da uđe ni u osam i dobije dodatna tri hica, najbolje je bacila pod pritiskom i odjednom ušla u borbu za medalju.

Tu je tek pokazala snagu, kada ju je legendarna Špotakova u poslednjoj seriji pomerila na četvrto mesto, ali umesto panike, Vilagoš koja još nema ni 19 godina je bacila najbolji svoj hitac te večeri. Postala je tako najmlađa evropska vicešampionka.

Angelina Topić osvojila je bronzanu medalju u skoku uvis, zaokružila sjajne rezultate na Evropskom prvenstvu u Minhenu i tako ispisala nove stranice srpske atletike. Sedamnaestogodišnja takmičarka bila je perfektna u prve četiri serije i redom je preskakala 182, 186, 190 i 193 centimetra.

Poslednji skok doneo joj je broznu, a malo joj je falilo da prekoči i 195 centimetra. Nakon što je shvatila kakav je uspeh postigla, Angelina je bila u čudu, a njen otac legendarni Dragutin Topić je to umeo da proslavi na pravi način.

BONUS VIDEO Adriana Vilagoš opisala kako je šokirala Evropu i uzela evropsko srebro

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar