Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nestvarna karijera, a nije ni blizu kraja.

S reprezentacijom je pored dve svetske titule, osvojila i dve evropske titule u nizu, a ima i olimpijsko srebro i bronzu. Sa Srbijom je za sedam godina osvojila čak 10 medalja, a samo joj olimpijsko zlato fali da kompletira fascinantni niz.

Tijana Bošković u društvu najboljih u istoriji, a tek je na pola karijere.

PROČITAJTE JOŠ

Kada je teško – Tijana Bošković. Parafraza čuvenog političkog slogana možda i najbolje opisuje ono što je najbolja odbojkašica sveta još jednom uradila, ali ni izbliza ne govori dovoljno o njenoj veličini.

Tijana Bošković, skromna devojka iz Bileće, još jednom je zadivila odbojkaški svet. Odvela je po drugi put u nizu reprezentaciju Srbije do krova sveta, a sebi već sada ukelsala ime u večnost.

Tek su joj 25 godina, a već sada može da ide u istu rečenicu sa dve najveće odbojkašice svih vremena Kubankom Reglom Tores i Ruskinjom Jekaterinom Gamovom.
Iako takve tvrdnje mogu da zvuče pretenciozno, a različite epohe je jako teško porediti, Tijanin veličanstven niz rezultata govori da smo imali sreće da se rodimo u vremenu u kojoj gledamo najbolju odbojkašicu u istoriji.

Jer, teško je poverovati da u godinama koje slede Tijana Bošković neće i brojkama i trofejima nadmašiti Gamovu i Tores.

Tijana Bošković je kao Regla Tores dva puta bila MVP svetskog prvenstva. Jedine su u istoriji kojima je to pošlo za rukom. Bošković je poput Gamove osvojila dva svetska zlata. Poput nje, ima dve olimpijske medalje koje nisu zlatne. Poput nje, ima dva evropska zlata.

Upravo je Gamova mogla da svedoči nastajanju istorije. Sjajna Ruskinja koja je sa reprezentacijom obeležila žensku odbojku 21. veka mogla je da preko puta mreže gleda tinejdžerku iz Srbije koja je krenula svoj uspon na Olimp, mesto gde stanuju besmrtni.

Srbija je tada lagano poražena, a Gamova koja je stavljala tačku na svoj karijeru, simbolično je predala palicu naslednici na tronu.

A spisak dostignuća koje je uspela da ostvari za kratko vreme srpska odbojkašica je impresivan.

Sa reprezentacijom je pored dve svetske titule, osvojila i dve evropske titule u nizu, a ima i olimpijsko srebro i bronzu. Sa Srbijom je za sedam godina osvojila čak 10 medalja, a samo joj olimpijsko zlato fali da kompletira fascinantni niz.

Na klupskom nivou zbirka je još veća. Tri trofeja sa Partizan Vizurom u Srbiji dok je još bila anonimna igračica, najavile su dominaciju u turskom Ezečibašiju.

Neverovatnih sedam trofeja i još 10 medalja za sedam godina, od kojih se izdvaja titula Svetskog prvaka i CEV kup i sa kojim je uspela da parira neprikosnovenoj Vakif Banci, najboljem evropskom timu prethodnih deset godina i turskom šampionu.

Ako uzmemo u obzir da vrhunske igračice nastupaju i kad zagaze duboko u tridesete, onda je teško i izračunati do koje brojke u svojoj trofejnoj karijeri može da dođe Tijana Bošković u narednih sedam, osam godina dominacije koje su pred njom i zato treba da budemo zahvalni što imamo tu privilegiju da boginju odbojke gledamo u dresu Srbije.

BONUS VIDEO  Novčana podrška za srpske odbojkaške šampionke

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar