Sportisti Srbije debitovali su na Olimpijskim igrama 1912. i kroz istoriju dugu 112 godina ostvarili su značajne rezultate i dostojno predstavljali našu zemlju.

“Soccerbet iz Pariza”

Foto: Nova.rs

„Put pravih vrednosti“ naziv je izložbe koja je u Parizu svečano otvorena dan pred početak Olimpijskih igara, u čast srpskih olimpijaca. Postavka je u Kulturnom centru Srbije i put pravih vrednosti je i najbolji opis viđenog.

Jer, zaista srpski sport, sa manje ili više uspeha sada nije to presudno, nosi i neke malo zaboravljene vrednosti koje treba da budu vodilja.

I deluje da su naši olimpijci te prave vrednosti definitivno vratili na put, i videti postavku za ponos budilo je posebne emocije.

OI U PARIZU

Sportisti Srbije debitovali su na Olimpijskim igrama 1912. i kroz istoriju dugu 112 godina ostvarili su značajne rezultate i dostojno predstavljali našu zemlju. Tako se na izložbi mogu videti najznačajniji eksponati iz fundusa Olimpijskog muzeja od osnivanja Srpskog olimpijskog kluba 1910. godine, koje je inicirao kapetan Svetomir Đukić, pa sve do poslednjih uspeha naših sportista u Tokiju 2021.

Među predmetima se posebno izdvajaju prva medalja u atletici Ivana Gubijana sa Igara u Londonu 1948, srebrna medalja u rvanju Branislava Martinovića iz Rima 1960, kao i pismo Novaka Đokovića i Viktora Troickog iz Rija 2016, kao i mnogi drugi eksponati poput autentičnih fotografija, sportske opreme i raznih spisa.

Tu su i svečane uniforme koje su naši sportisti ponosno nosili i koje evociraju najlepše uspomene i trenutke sa Olimpijskih igara, ali i brojne druge zanimljivosti u skladu sa ključnim olimpijskim vrednostima i idealima – izuzetnost, poštovanje, prijateljstvo, jednakost, humanost i solidarnost – koji čine boljim svet u kom živimo.

Put pravih vrednosti, Pariz, Kulturni centar Srbije Foto:Nebojša Todorović/Nova.rs

„Srpski sportisti su uvek bili ponos naše nacije. Još 1924. godine, upravo ovde u Parizu, osvojili smo dve medalje u rvanju, što je početak našeg uspešnog olimpijskog puta. To pokazuje koliko smo jaki i koliko smo uvek imali borbeni duh. Danas, sa ponosom možemo reći da očekujemo mnogo više medalja. Naši sportisti su spremni, puni entuzijazma i želje da predstavljaju našu zemlju na najbolji mogući način. Ova izložba je svedočanstvo našeg bogatog sportskog nasleđa i uspeha koje su naši sportisti postigli na svetskoj sceni“, poručio je predsednik OKS Božidar Maljković.

Tim Srbije će na OI u Parizu imati 112 takmičara u 15 sportova, a kroz posebno kreiranu umetničku instalaciju je prilika i da se upoznaju neki od njih.

Inače, izložba autorke Nataša Janković je u organizaciji Olimpijskog komiteta Srbije i trajaće do 16. avgusta u Kulturnom centru Srbije u Parizu. U pitanju je edukativna didaktička izložba koja ima za cilj da upozna širu javnost sa istorijatom i kontinuitetom olimpijskog pokreta, kao i njegovim značajem u našoj sredini od Kraljevine Srbije do danas, sa osvrtom na društveni kontekst i prilike u zemlji.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar