Ruska vojska Foto:Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Odluka vlade Rusije da krene u ofanzivu na Ukrajinu izazvala je izuzetno burnu reakciju svetske javnosti, a brojna sportska udruženja su dosad uvela brojne sankcije za ruske takmičare i klubove.

Poslednja u nizu je Međunarodna gimnastička federacija (FIG).

Naime, čelnici ove organizacije su doneli odluku da zabrane zastavu i himnu Rusije i Belorusije do daljeg.

PROČITAJTE JOŠ...

Takođe, FIG je doneo odluku da Svetski kup izazivača i Svetsko prvenstvo, takmičenja koja je trebalo da budu održana u Rusiji i Belorusiji, budu otkazana, dok nijedno takmičenje u budućnosti neće biti organizovano u ove dve zemlje.

Pored ova dva, otkazani su i svi događaji u organizaciji FIG ili vezani za neki od događaja u njenoj nadležnosti su otkazani.

„Kao vrhovno telo u jednom sportu, naša prva dužnost je da zaštitimo sve naše sportiste, uključujući i politički pritisak. Naše misli su sa članovima gimnastičke zajednice u Ukrajini. Sport je prijateljstvo i solidarnost. Moramo da budemo solidarni sa članovima naše porodice koji se nalaze u problemu, i pružimo im ruku pomoći kako bismo bili sigurni u njihovu budućnost“, navedeno je u saopštenju.

FIG je takođe zamolio da sportistima iz Ukrajine koji su zahvaćeni ratom bude pružena pomoć.

Rusija spada među najbolje zemlje kada je gimnastika u pitanju, a na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojili su čak osam medalja, od čega dve zlatne, dok je gimnastika sportska disciplina sa jednom od najdužih tradicija u ovoj zemlji.

BONUS VIDEO Navijač kolabirao na meču Votforda i Čelsija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare