Foto:Pavel Bednyakov / Sputnik / Profimedia/Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia/Tanjug/AP Photo/Emilio Morenatti

Fudbalska reprezentacija Rusije mogla bi da na Svetsko prvenstvo ode gotovo bez borbe, s obzirom na to da su dva od potencijalna tri rivala iz plej-ofa za plasman u Katar najavila da neće igrati protiv Rusa.

Rusi se nalaze među četiri tima na stazi B baraža za plasman na Svetsko prvenstvo zajedno sa Češkom, Švedskom i Poljskom.

PROČITAJTE JOŠ...

Rusija bi, prema aktuelnom rasporedu, trebalo da 24. marta odigra meč protiv Poljske na VTB areni u Moskvi, a ukoliko bi prošli u finale, i druga utakmica, pet dana kasnije, bi trebalo da bude odigrana u prestonici najveće evropske zemlje.

I dok iz Fudbalskog saveza Češke zasad nema nikakvih zvaničnih informacija povodom mečeva koji su zakazani za 24. (polufinale) i 29. mart (finale), Šveđani i Poljaci su krajnje decidno najavili da od fudbala protiv „zbornaje komande“ nema ništa.

„Nema više reči, trenutak je da se deluje. Zbog eskalacije agresije Rusije prema Ukrajini, reprezentacija Poljske ne namerava da odigra utakmicu baraža. To je jedina ispravna odluka. Razgovaramo sa Švedskom i Češkom kako bismo objavili zajedničko saopštenje FIFA“, napisao je predsednik FS Poljske Cezari Kuleža.

Nakon reči podrške koje je dobio od Andreja Dude, predsednika Poljske, koji je odluku pozdravio rečima da je „odluka ispravna, jer se ne igra protiv bandita“, svoj stav su iznele i dve zvezde reprezentacije Poljske, Robert Levandovski i Vojćeš Ščešni.

„To je ispravna odluka. Ne mogu da zamislim da igram protiv Rusije u trenutku dok agresija na Ukrajinu traje. Fudbaleri i navijači iz Rusije nisu odgovorni, ali ne možemo da se pravimo da se ništa ne dešava“, napisao je Levandovski na Tviteru.

Istog mišljenja je i golman Juventusa:

„Onog momenta kad aje Vladimir Putin odlučio da napadne Ukrajinu, objavio je rat ne samo Ukrajincima već svim vrednostima za koje se Evropa zalaže. Iako mi se srce slama dok ovo pišem, moja savest mi ne dopušta da igram. Odbijam da igram protiv fudbalera koji predstavljaju vrednosti ruskih principa“, napisao je on na Instagramu.

U odvojenoj izjavi, reprezentativci Poljske su poručili:

„Mi, fudbaleri reprezentacije Poljske, zajedno sa Fudbalskim savezom Poljske, odlučili smo da, usled invazije Rusije na Ukrajinu, ne igramo utakmicu baraža protiv Rusije. Ta odluka nije laka, ali u fudbalu postoje stvari važnije od fudbala. Naše misli su sa narodom Ukrajine, ali i našim saigračem Tomašom Kendzerom, koji se još uvek zajedno sa porodicom nalazi u Kijevu“, naveli su oni uz oznake „SolidarnizUkraina“ (Solidarnost sa Ukrajinom) i „#NoWarPlease“ (Ne ratu, molimo).

Isto stanovište dele i Šveđani:

„Muška fudbalska reprezentacija ne namerava da igra protiv Rusije, gde god da utakmica bude pomerena. Fudbalski savez takođe urgira kod UEFA da utakmica u kojoj Rusija igra bude otkazana“, navedeno je u saopštenju Švedske.

To nas dovodi do jedne krajnje bizarne situacije. Ukoliko UEFA i FIFA ostanu verne svojim trenutnim pravilima, nedolazak Šveđana i Poljaka, uz gotovo siguran bojkot i Češke, ove tri reprezentacije će biti automatski suspendovane, a pobeda dodeljena Rusima, čime bi praktično bez borbe dobili kartu za Katar.

Sa druge strane, ukoliko ove reprezentacije ostanu pri čvrstom stavu da neće zaigrati protiv „zbornaje komande“, ne bi bilo iznenađujuće ni da UEFA i FIFA donesu odluku poput one vezane za fudbalsku reprezentaciju tadašnje Jugoslavije 1992. godine, koja je, uprkos osvojenom prvom mestu u kvalifikacionoj grupi za plasman na Evropsko prvenstvo, suspendovana, a umesto nje je na turnir otišla Danska koja se te godine u Švedskoj prvi (i zasad jedini) put popela na krov „starog kontinenta“.

BONUS VIDEO Navijači Partizana gađali Ostoju Mijailovića bakjom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar