Richie Sandoval Foto:Ethan Miller / Getty images / Profimedia

Riči Sandoval, čuveni američki bokser, preminuo je u 64. godini.

Sandoval je kao 18-godišnjak došao u Beograd gde je učestvovao na Svetskom amaterskom prvenstvu i zauzeo treće mesto.

PROČITAJTE JOŠ...

No, iako je u Beogradu ostao bez titule prvaka sveta, bronza ga je inspirisala da nastavi da napreduje, pa je ubrzo prešao u profesionalce, gde je u novembru 1980. savladao Đerarda Pedrozu.

Taj trijumf bio je prvi od ukupno 29 vezanih, u sklopu kojih je protiv Džefa Čendlera 1984. godine stigao do titule prvaka sveta u WBA organizaciji, u meču koji je ostao upamčen po tome što je Čendler po prvi put u karijeri završio u nokdaunu.

Još dva puta je uspevao da odbrani titulu, a planetarnu slavu stekao je borbom protiv Kardenija Uljoe, borca iz Čilea. Uloa je uspeo Sandovala da baci na pod snažnim udarcem u trećoj rundi, zbog čega je ozloglašeni diktator Augusto Pinoče, odgovoran za smrt preko 40.000 ljudi, navodno skočio sa stolice.

To kao da je iznerviralo Sandovala – usledio je brutalan odgovor i nokatu u osmoj rundi.

Poslednju borbu imao je 3. marta 1986. godine, kada je bio nateran od strane WBA da se bori kako bi zadržao titulu, inače mu je pretilo oduzimanje.

No, problemi sa težinom doveli su do toga da je par dana pre borbu sa Gabijem Kanizalesom živeo samo na vodi, pa je, oboren takvim udarom na telo, čak četiri puta doživeo nokdaun, zbog čega je meč prekinut.

No, tu nije bio kraj drami – Sandoval je prvo osetio nesvesticu, potom je prestao da diše na tri minuta, a kada su ga povratili, prebačen je u bolnicu gde je utvrđeno da je doživeo povredu mozga zbog čega je podvrgnut hitnoj operaciji. Zbog toga je bio prinuđen da okonča karijeru.

A nju je završio sa skorom 29 pobeda i jednim porazom.

Nije saopšten uzrok smrti.

BONUS VIDEO 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar