Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Valentino Rosi i Maverik Vinjales će 16. avgust morati da slave kao svoj drugi rođendan.

Tandem vozača Jamahe je pukom i neverovatnom srećom ostao nepovređen prilikom jednog od najtežih udesa u Moto GP takmičenju za poslednjih nekoliko godina.

PROČITAJTE JOŠ

Udes u trećoj krivini staze u Austriji su izazvali Joan Zarko i Franko Morbideli.

Pročitajte još: Valentino Rosi umalo nastradao, motor proleteo pored glave

Motori su posle kontakta nastavili da se klizaju niz pesak pored staze, da bi posle novog kontakta „poleteli“.

Jedan motor je preleteo preko glave Vinjalesa, drugi između njega i Rosija, tok pored glave legendarnog Italijana.

Srećom, ponovićemo, niko od aktera nije teže povređen, a Moto GP je objavio i snimak celog događaja, koji verovatno ne bismo mogli da vidimo da je došlo do najgoreg ishoda.

Potpuno nestvarno izgleda kadar sa Rosijevog motora i momenat u kom gomila gvožđa ogromnom brzinom proleće ispred njegove glave, da bi samo trenutak kasnije ispred njega proleteo i drugi motor.

„Vetar“ koji je stvorila olupina je „oduvao“ Rosijevu glavu, ali je on briljantnim manevrom uspeo da ostane na točkovima i da nastavi dalje.

Pročitajte još: Novi udes bivšeg šampiona Formule 1 u Indijanpolisu

To se vidi i sa kamere koja je bila postavljena na motor Vinjalesa, a samo zahvaljujući rastojanju koje su držale timske kolege, ne želeći da dođe do napada, izbegnuta je tragedija.

„Osetio sam da nešto ide ka meni. Mislio sam da je senka helikoptera jer oni nekada prolaze preko staze tokom trke, ali tada je Frankov motor prošao pored mene neverovatnom brzinom, a Zarkov motocikl je preskočio Maverika. Moramo da se pomolimo nekome zato što je situacija bila veoma opasna“, rekao je Rosi.

Sasvim je izvesno da Rosi nije verovao da će mu se posle incidenta na stazi Sepang iz 2011. godine u kome je stradao njegov prijatelj Marko Simončeli dogoditi da učestvuje u životno opasnoj situaciji, ali je srećom njegova glava ostala na njegovim ramenima.

A slike iz Austrije će mu sasvim izvesno ostati u sećanju… Dugo, dugo…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar