Jane Ahonen
Jane Ahonen Foto: EPA/URS FLUEELER

Jane Ahonen je jedno od najpoznatijih imena u istoriji zimskih sportova i čovek koji je stalno pomerao granice u ski skokovima. Ipak, danas je možda i preterano skroman i samokritičan.

PROČITAJTE JOŠ:

Čovek koji je toliko voleo svoj životni poziv da mu se dva puta vraćao iz penzije sada je svoju sreću i mir pronašao u potpuno drugačijoj profesiji.

Dva puta je doneo Finskoj srebro sa Olimpijskih igara, osvojio je devet medalja na Svetskom prvenstvu (pet zlatnih), pet puta je osvajao „Četiri skakonice“, a danas kao da sve to želi da zaboravi.

Radio je jedno vreme nakon penzionisanja i u Finskoj skijaškoj federaciji, a onda je odlučio da radi ono što je oduvek hteo.

Pronašao je drugi životni poziv u automobilskoj industriji, tačnije sada dizajnira, rekonstruiše i na kraju prodaje luksuzne kampere.

„Uglavnom se fokusiram na kampere, ja ih pravim i prodajem. Takođe, radim i na njihovom opremanju, redizajniranju… Mušterije me pozoviju i traže od mene da im instaliram određene stvari. Srećan sam što konačno mogu da živim kao normalna osoba, lepo je doći s posla kući i znati da imaš vremena za sebe“, rekao je u intervjuu Ahonen.

Njegov novi poziv učinio je da sportsku karijeru vidi kao daleku prošlost, iako i dalje povremeno gostuje na televiziji kao stručni konsultant.

„Uvek naglasim da Jane Ahonen, nekadašnji nacionalni heroj Finske, više ne postoji. Imao sam sreću da vodim privilegovan život, ali srećom to vreme je prošlo“, iskren je legendarni Finac.

Mnogi su ostali zatečeni njegovom iskrenošću, pa se u Finskoj danima priča o legendi.

BONUS VIDEO Vlahović i Piksi: Baraž nas ne zanima, idemo na prvo mesto

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare