Foto: youtube.com

Ruski gimnastičar Ivan Kuljak (20) osvojio je treće mesto na Svetskom prvenstvu u Dohi, obeležio ga je noseći slovo "Z" na grudima, što je izazvalo revolt Ukrajinaca.

Kuljak je na grudima ispisao slovo koje stoji na ruskim tenkovima koji su ušli u Ukrajinu, pa je mladi sportista iskoristio takmičenje da pošalje političku poruku.

PROČITAJTE JOŠ

Na podijumu je bio bez zastave ili bilo kakvog drugog obeležja Rusije, kojoj se u skoro svim sportovima uvode sankcije.

Kuljak je odlučio da napravi kontroverzan performans i posebno je privukla pažnju činjenica da je stajao na podijumu uz ukrajinskog sportistu Iliju Kovtuna, koji je osvojio zlato.

Kuljak je inače prošao vojnu obuku u ruskoj vojsci prošle godine.

„Z“ na njegovoj majici bilo je na poziciji ruske zastave, koju je zabranila Međunarodna gimnastička federacija, koja je takođe otkazala sve događaje u Rusiji i Belorusiji.

Na sve je reagovala i ukrajinska javnost.

Portal Tribuna.ua preneo je vest uz revolt.

„Na dodeli medalja, imao je savesti da stane na sa simbolom ruskog udara na Ukrajinu pored ukrajinskog takmičara. Da li može da se padne niže“, piše ovaj sajt.

Oglasio se i drugi ukrajinski gimnastičar, Oleg Vernijajev.

„Samo neka Rusi ne viču kako ne treba mešati sport i politiku. Svaka čast našem momku, sve je na svom mestu. Slava Ukrajini“, rekao je Vernijajev aludirajući na to da je Ukrajinac zauzeo najviše postolje.

Dešavanja iz Ukrajine možete pratiti uz Nova.rs blog.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar