Saeid Molaeji Foto: EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

Vlada u Teheranu nastavila s naredbama iranskim sportistima da se ne takmiče sa Izraelcima na sportskim događajima, iako taj deo zakona nije usvojen u parlamentu.

Kao navodi „Radio Fardi“, Vlada je 12. maja izdala zabranu iranskim sportistima da igraju protiv izraelskih, odnosno da će smatrati zabranjenim „bilo kakvo takmičenje ili sportski događaj, formalni ili pripremni, između iranskih sportista i timova sa izraelskim“. Takođe je naložila sportskim federacijama da preduzmu „odgovarajuće mere kako bi sprečile izricanje bilo kakvih međunarodnih kazni i sankcija protiv iranskih sportista“, a pokušala je i da to progurao kao deo šireg zakona protiv Izraela koji je iranski parlament usvojio.

Ipak, ministar sporta i omladinskih poslova insistirao kod Komisije za izradu nacrta zakona da se taj deo ukloni, svestan da bi usvajanje tog predloga  bio direktan poziv na sankcije Iranu, uključujući i zabranu ušešča na Olimpijskim igaram u Tokiju.

PROČITAJTE JOŠ

Podsećanja radi, Međunarodna federacija za džudo (IJF) prošle godine je suspendovala Iran jer je Saeid Molaei, po naredbi Vlade Irana, izbegao da se bori sa Izraelcem na Svetskom prvenstvu u Tokiju prošle godine.
Molaei kome je tako oduzeto pravo da brani svetsko zlato stečeno dve godine ranije, nije se vratio u Iran, već je zatražio azil u Nemačkoj, a zatim je dobio dozvolu IJF da se takmiči za Mongoliju.
Do incidenta je došlo uprkos tome što je Iran u maju 2019. poslao pismo IJF i Međunarodnom olimpijskom komitetu (MOK), u kojem je obećao da će okončati bojkot izraelskih sportista koji traje od islamske revolucije 1979, iako je vrhovni bođa, Ali Hamneji u više navrata hvalio iranske sportiste zbog odbijanja da se takmiče sa Izraelcima.

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah je u januaru rekao da Iran neće biti suspendovan, jer je zemlja poslala pismo u kome su iranski ministar sporta Masud Soltanifar i predsednik nacionalnog olimpijskog komiteta Sijed Reza Salehi Amiri uveravali MOK da će prekinuti diskriminaciju prema sportistima iz Izraela i da će se u potpunosti pridržavati Olimpijske povelje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar