Konferencija za novinare povodom uspeha reprezentacije Srbije na Svetskom atletskom prvenstvu za juniore
Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Turbulentnih nekoliko dana je iza naših najvećih atletskih nada.

Od bolesti i trovanja hranom, preko pehova, do osvajanja medalja, zaokružen je u Kolumbiji čitav ugođaj Svetskog prvenstva za takmičare do 20 godina.

PROČITAJTE JOŠ:

Selektor srpskog tima Edin Zuković imao je najbolja mesta da gleda veliki uspeh Adriane Vilagoš i Angeline Topić i sa zadovoljstvom se okreće sledećim takmičenjima.

U Kolumbiji je Adriana postala šampionka sveta u bacanju koplja, Angelina je osvojila bronzu u skoku uvis, a srpska atletika ima svetlu budućnost.

Adriana se praktično takmičila sama sa sobom, pošto je u finalu četiri puta prebacila 60 metara, a njene rivalke nijednom.

Bogdan Vidojković je ušao u finale u trci 110 metara s preponama, oborio je nacionalni rekord do 20 godina sa 13,69 sekundi i na kraju završio kao sedmi na svetu.

Edin Zuković Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Zorana Rokavec je u skoku uvis bila deseta.

„Naši atletičari su napravili veliki uspeh sa osvojene dve medalje i sa četiri finala, Adriana je superiorna sa svojim vršnjacima, odbranila je titulu iz Najrobija, što daje na značaju njenom sportskom razvoju i razvoju rezultata. Angelina je osvojila bronzu, nakon titule šampiona Evrope u Jerusalimu za mlađe juniorke, ona će imati još jedan šampionat gde će imati priliku za još jednu medalju. Zorana i Bogdan su bili sjajni u kvalifikacijama i zasluženo bili finalisti. Ostali sportisti su bili na nivou svojih najboljih rezultata i zadovoljan sam i njihovim nastupima“, rekao je Zuković za Nova.rs.

VIDEO Zlatna Adriana je prvakinja sveta u bacanju koplja

Ipak, nije sve prošlo ni idealno, pošto se atletska legenda naše zemlje Dragutin Topić požalio da su deca iz srpskog tima otrovana, spominjući Teodoru Boberić.

Zuković nam otkriva da Teodora, nije jedina koja je osetila simptome, a da je i Zorana morala na infuziju.

„Naravno da su nam osećanja pomešana nakon dešavanja sa trovanjem, Teodora i Zorana su najgore prošle, morale su da prime infuziju da bi se oporavile, Angelina je takođe imala simptome ali je uspela da se oporavi i takmiči najbolje u ovom trenutku. Još nekoliko naših atletičara je imalo probleme, ali su se oporavili pre svega zahvaljujući brzoj i odličnoj reakciji našeg fizioterapeuta Slobodana Markovića koji je u saradnji sa našim doktorima odmah dao terapiju svim sportistima. Sada su svi dobro, zajedno smo bodrili Angelinu u borbi za medalju“, kazao je Zuković.

Angelina je uzela svetsku bronzu, Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Svi su zdravi dočekali put kući, gde su dočekani u utorak. Veselin Jevrosimović, predsednik Srpskog atletskog saveza nije krio zadovoljstvo, a Zuković kaže da je Savez godinama unazad podržavao mlade atletičare na pravi način.

„U Srpskom atletskom savezu smo pre nekoliko godina selektirali i procenili da je generacija rođena 2004. do 2006. izuzetno talentovana i napravili smo plan njihovog razvoja, u program uključili Olimpijski komitet Srbije koji nas je podržao i rezultati ne izostaju. Najteže je napraviti smenu generacija u nekom sportu, posebno u individualnom, mi smo to uspeli, naši sportisti već sada osvajaju medalje u svojim i starijim kategorijama i ne treba da brinemo za atletsku budućnost. Sigruan sam da će Adriana i Angelina, uz dolazak još mladih koji su na EYOF-u osvojili medalje i bili u finalima, dostojno naslediti Ivanu, Asmira, Emira, Dudaša i ostale osvajače velikih medalja i da če, kao i oni, odnositi medalje sa velikih takmičenja“, uveren je Zuković.

Adriana Vilagoš; Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Zato je pred srpskim atletičarima već u Minhenu na Evropskom prvenstvu veliki seniorski izazov. Posebno će „pod lupom“ biti Angelina i Adriana.

„Prelazak u seniorsku konkurenciju je najteža stvar za sportiste, kada dobijaju mnogo jaču konkurenciju, iskusne sportiste koji znaju da osvajaju medalje, međutim mi smo radili na tome, Adriana i Angelina će učestvovati na EP u Minhenu za seniore, kako bi dobili neophodno iskustvo i iskusili konkurenciju, a sve u cilju što lakše tranzicije na takmičenja u seniorskoj konkurenciji. Takmičiće se rasterećeno, bez rezultatskog i plasmanskog imperativa što može da donese još radosti atletskom sportu u Srbiji. Definitivno očekujemo da budu konkurentni za osvajanje medalja i u seniorskoj konkurenciji u narednim godinama seniorskog staža“, zaključio je Zuković.

BONUS VIDEO: Zlatna medalja za Angelinu Topić

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar