Trojica velikana, Edi Merks, Bernar Ino i Migel Indurain Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Bernar Ino, petostruki pobednik Tur d Fransa kaže da ne sme da bude oklevanja oko otkazivanja čuvene trke, ako bi to pomoglo u sprečavanju pandemije koronavirusa.

Smrtonosni virus je već izazvao haos širom sveta. Brojni sportski događaju su otkazani, uključujući i prvu od tri velike biciklističke trke. Điro d’Italija je pomerena najverovatnije na jesen. Takav potez doveo je do nagađanja da bi i Tur d Frans (27. jun – 19. jul) mogao da krene istim putem.

„Sport je fenomenalan. Tur d Frans je fantastična zabava, ali život je važniji. Razgovaramo o riziku od smrti. Iskreno, u vom trenutku nas nije briga za biciklizam”, rekao je za “Parizijen” Bernar Ino, legendarni biciklista.

Kada su ga pitali kako će reagovati navijači na odlaganje, odmah je stavio život na prvo mesto.

„Ljubitelji Tura pre svega žele da vide ljude dobrog zdravlja. Ako treba da se otkaže, ne oklevajmo. U borbi smo protiv krvave bolesti, koja je daleko ozbiljnija! Ovo je rat protiv virusa u kom ne možemo sebi da priuštimo da kažemo: Moramo da održimo Tur po svaku cenu.”

Ino veruje da konačna odluka o održavanju najlslavnije biciklističke trke može da sačeka još neko vreme, ali veruje da bi početak juna bio poslednji rok.

“Nije na meni da odlučim, ali moramo da se zapitamo da li je razumno da pustimo ljude da stoje pored puta dok još ima rizika od virusa. Na Turu su desetine hiljada gledalaca svakodnevno. Početak juna bi bio krajnji rok za odluku. Tur je ogromna mašina koja zahteva mnogo policije i hotela. Iskreno, ne treba se ustručavati i reći da se ne vozi, ako je veliki rizik”, jasan je Ino, petostruki šampion Tur d Fransa, tri puta pobednik Điro d Italije, i dvostruki pobednik Vuelte.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram