Sena
Foto: EPA/-

Airton Sena, legendarni vozač Formule 1, na današnji dan pre 26 godina izgubio je život nakon što je pri brzini od oko 300 kilometara na čas izgubio kontrolu nad bolidom i udario u zid na stazi "Enco i Dino Ferari" u Italiji.

Brazilski vozač izdvajao se po temperamentu, stilu vožnje, ali i postupcima. Niko nije ostajao ravnodušan na Seninu pojavu i vožnje pa je tokom karijere u kojoj je bio deo Tolemana, Lotusa, Meklarena i Vilijamsa osvojio srca većine ljubitelja Formule 1 i postao sinonim za najbrži cirkus na svetu.

PROČITAJTE JOŠ

Legendarni Sena ostaće upamćen po maestralnim vožnjama, titulama osvojenim 1988, 1990. i 1991. godine, ali i po gestovima na stazama Formule 1 koji se i dan danas prepričavaju.

Maestro u bolidu koji se kreće brzinom zvuka, preranim odlaskom ostavio je nemerljivu prazninu u auto-moto svetu, a ostavio je dubok trag u istoriji sporta brojnim fenomenalnim trkama u kojima je vožnjom na ivici žileta, oduševljavajući publiku, beležio neverovatne rezultate i obarao rekorde.

Tokom bogate karije pobedio je u 41 trci, a na impresivnom putu nisu ga ometale ni vremenske nepogode, pa se i danas prepričavaju vožnje poput one u Brazilu 1991. godine kad posle trijumfa u veoma teškim uslovima Sena nije imao snage ni da podigne pobednički trofej.

Surov, hrabar i bez kompromisa u sportskom nadmetanju, Brazilac je umeo da pokaže i vitešku stranu kad je to bilo potrebno, pa se pamti njegova reakcija 1992. godine tokom trke u Belgiji. Posle nezgode i sudara koji je doživeo Erik Komas, Sena je bez razmišljanja zaustavio svoj Meklaren nasred staze i pritrčao u pomoć kolegi koji je kasnije istakao da mu je brazilski vozač brzom reakcijom spasio život.

Neretko je Sena bio akter priča na granici mitova, među kojima je i anegdota iz Dalasa kad je, zbog nekoliko milimetara, tokom 47. kruga, udario u bankinu. Tvrdio je Brazilac tada da je zaštitni zid bio pomeren i takav stav mnogi bi okarakterisali kao besmislen da se nije radilo o jednom od najboljih vozača Formule 1 svih vremena. Kasnijom proverom, viđeni su tragovi koji su potvrdili da je neko od vozača prethodno zakačio bankinu usled čega je došlo do minimalnog pomeranja, čime je potvrđena milimetarska preciznost u vožnji legendarnog vozača.

Bogata knjiga legendarnog Brazilca pisana na stazama Formule 1 širom sveta, ipak je prerano završena. Prvog maja, 1994. godine, tokom San Marino GP trke u Imoli, 34-godišnji Sena izgubio je kontrolu nad svojim bolidom u sedmom krugu i udarivši u zid u krivini „Tamburelo“ i tako na tragičan način okončao život i karijeru o kojoj će se pričati dok je ovog sporta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram