Foto.fibabasketball

Početak Svetskog prvenstva bio je veoma poseban za selektora Kine Aleksandra Đorđevića – legendu srpske košarke.

Sve utakmice Mundobasketa pratite u direktnim prenosima uz SBB na kanalima Sport kluba.

Višestruki šampion Evrope sa Jugoslavijom, prvak sveta 1998. godine, jedan od najvećih srpskih košarkaša u bogatoj istoriji, potom čovek koji je, uz Dudu Ivkovića, ponovo vratio kult reprezentacije posle dugo godina.

Međutim, u subotu se našao u situaciji u kojoj je morao da igra protiv Srbije, na svoj 56. rođendan, protiv košarkaša koje je trenirao, a neke i uveo u nacionalni tim.

PROČITAJTE JOŠ

Đorđević nije samo sinonim za košarkašku reprezentaciju, svojim odnosom prema Srbiji, prema grbu, ispravno je reći i da je simbol patriotizma, ljubavi prema svome.

Jedna stvar nije se videla u prenosu, a to je da je Đorđević pevao tokom intoniranja himne “Bože pravde“, nakon čega se prekrstio.

Foto: Joaqui Flores/Starsport.rs

Koliko je Đorđević ostavio veliki trag govorili su i srpski “veterani“, reprezentativci koji su već godinama u reprezentaciji i koje je “Sale nacionale“ trenirao.

„Uradio je sjajne stvari sa nama. Sve te godine nas je trenirao i sve te godine igrao za zemlju. Bez sumnje je legenda. Ali svi smo profesionalci i svi se trudimo da pobedimo. Samo sam srećan što smo pobedili”, rekao je Bogdanović posle utakmice.

Bogdanović je pod Đorđevićem igrao najbolju košarku u karijeri, 2017. i 2019. godine kada je bio član najbolje postave Evropskog i Svetskog prvenstva.

O Saletu je govorio i Stefan Jović koji je bio u reprezentaciji tokom skoro svih godina Đorđevićevog boravka na klupi Srbije – 2014, 2016, 2017. i 2019. Propustio je samo Evrobasket 2015. godine.

Foto: Joaqui Flores/Starsport.rs

„Bilo je emotivno za nas. Bio je njegov rođendan i ponovo, srećan rođendan Saši. Razgovarali smo u hotelu. Ali emocije moraju ostati van terena. Sada ćemo sesti i malo više porazgovarati. Ali ovo je profesionalna igra”, rekao je Jović.

Sa Đorđević poseban odnos ima i Marko Gudurić koji sarađivao sa srpskim trenerom u reprezentaciji i Fenerbahčeu.

„Saša mi je bio trener u nacionalnom timu i u Fenerbahčeu, tako da se dobro poznajemo. On dobro poznaje sve momke. On je legenda, jedno od najvećih imena u istoriji srpske i jugoslovenske košarke. Bilo je divno videti ga i takmičiti se protiv njegovog tima. Želim sve najbolje Kini”, istakao je Gudurić, a prenosi sajt FIBA.

Foto: Joaqui Flores/Starsport.rs

Posle utakmice, koju je Srbija dobila 105:63, selektor Kine govorio je na konferenciji i rekao:

„Bila je ovo emotivna utakmica. Svi znaju odakle sam i šta sam postigao s tim momcima. Većinu njih sam izabrao i trenirao. Veoma sam ponosan na ono što sam ostavio iza sebe i ponosan sam na to kako su postali veliki – kao osobe i kao igrači. Verujem da sam im na neki način pomogao jer sam im preneo deo sebe – svoje znanje i ličnost. Želim im sreću. Nadam se da će ići do kraja – najbolje što mogu”, kazao je Đorđević i dodao:

Foto: Joaqui Flores/Starsport.rs

„Za mene je ovo bilo puno emocija, ali trudio sam se da pružim najbolje što mogu za svoje momke sada. Volim ove momke s kojima svakodnevno radim i svakog dana im govorim, volite mene kao što ja volim vas“, zaključio je.

Kina je odigrala loše protiv Srbije, ali sigurno će biti bolja protiv Portorika i Južnog Sudana, te će imati dobru šansu da se nađe u drugoj fazi Šampionata.

BONUS VIDEO Lepotice i veseli muzičari kao uvod za Srbiju na Mundobasketu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar