Foto: EPA-EFE/L. Rico

Neiskustvo, povrede glavnih igrača, prilagođavanje, problemi u organizaciji igre... Više je faktora koji utiču na to što srpski i regionalni prvak još nema pobedu u eliti.

Košarkaši Crvene zvezde izgubili su od Baskonije u gostima (92:75) u 3. rundi Evrolige, a duplo kolo i mini turneju u Španiji završavaju gostovanjem Realu u Madridu (20.45). Čini se da nije mogao teži protivnik u ovom trenutku za srpskog i regionalnog prvaka.

Zvezda je na startu poražena od evropskog šampiona Efesa (72:59), što nije nikakvo iznenađenje, ali je mogla da dobije Panatinaikos na svom terenu. Isti taj PAO je doživeo debakl od Albe u Berlinu (94:65), pa je slavlje Dejana Radonjića na klupi Atinjana u „Pioniru“ (77:75) još teže palo zvezdašima.

PROČITAJTE JOŠ

Mogla je da se sruši i Baskonija, odigrali su izabranici Vladimira Jovanovića sjajno prvo poluvreme, gotovo savršeno, ali je vođstvo od 47:42 u nastavku bilo nedovoljno.

Njegovi puleni su u drugom poluvremenu ukupno postigli svega 28 poena, skoro kao u prvoj četvrtini (24), pa je i golim okom vidljiv razlog novog poraza. Sigurno da povrede glavnih šutera, pre svega povratnika Nemanje Nedovića, i do skora Ognjena Dobrića, i te kako utiču na efikasnost i napadački deo igre, ali je problema više.

Prilagođavanje novajlija i problemi u organizaciji igre opet su bili vidljivi u Vitoriji.

Stefan Marković se vratio nedovoljno ili tek oporavljen, a opet je bio bolje i sigurnije rešenje na mestu plejmejkera. Razigravao je i pravila se razlika sa njegovih pet asistencija, dok ih je Džejlen Adams isto toliko podelio, ali delovalo je bez efekta.

Džejlen Adams i Vanja Marinković; Foto: EPA-EFE/L. Rico

Adamsu očito treba mnogo vremena da se privikne na evropsku košarku koju prvi put igra nakon selidbe iz Australije, samo je sve veće pitanje da li Zvezda može toliko da ga čeka. Deluje potpuno bez samopouzdanja, kao da ga je i strah da šutne… Za sada je daleko od onoga što je crveno-belima potrebno u organizaciji igre.

Nikola Ivanović je takođe van ritma, i prošle sezone je pokazivao da je Evroliga možda preveliki zalogaj. Protiv Panatinaikosa je grešio u završnici, protiv Baskonije je postigao 11 poena, golim okom deluje neprimetnih, kao da je pogađao kada je to bilo rezultatski ne toliko bitno i uticajno.

Mnogo nedostaje i dalje povređeni Nedović i mnogo je falio Ognjen Dobrić, što se videlo sa njegovih 14 poena u Vitoriji. Nedović je najveće pojačanje, projektovan je da bude lider i neko sa prosekom od 15 ili više poena po meču, a još nije zaigrao.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Jasno je da u tome leži deo problema, iako je verovao da će biti spreman za MZT i 1. kolo ABA lige, skoro mesec dana kasnije još nije upisao minute. Zato se čeka debi Luke Vildoze, takođe ogromnog pojačanja sa velikim evroligaškim iskustvom i očekuje se da od starta argentinski bek pokaže ono što je neophodno crveno-belima.

Deluje i da se dosta luta sa Džonom Holandom, iskusno krilo iz Burse došao je da bude zadužen i za energičnost ekipe sa mentalitetom pit-bula, ali kao da nema jasno definisanu ulogu. Tako je protiv Baskonije opet ostao bez minutaže…

Ono što dobro funkcioniše jeste reket, odnosno igra pod obručem, gde su posebno Luka Mitrović i Ben Bentil dominirali, ali samo u prvom poluvremenu duela u Vitoriji. Bentil je u prvoj četvrtini delovao nezaustavljivo, postigao 10 poena i onda samo još jedan uz seriju promašaja i forsiranja šuta.

PROČITAJTE JOŠ

Mitrović je bio najefikasniji sa 17 poena uz osam skokova i odlične procente (šutirao 6/7 za dva poena, 5/6 slobodna bacanja), uz dve asistencije upisao je indeks 27. Verovatno je i najbolji igrač crveno-belih od početka sezone, ali jedan Mitrović nije dovoljan da se pobeđuje.

Kao da se Filip Petrušev još traži, ima neke jako dobre momente, ali i dosta ili previše praznog hoda, pa treba da se i on navikne na novu ekipu, jer je kvalitet nesporan. Njih trojica nose unutrašnju igru Zvezde, Hasan Martin mora daleko bolje kako bi opravdao status evroligaškog centra i zvanje velikog pojačanja. Uloga Miroslava Raduljice i dalje je upitna, duel u Baskoniji presedeo je na klupi.

Posle Reala će Zvezda dočekati FMP (ponedeljak, 18) u 4. kolu ABA lige, a u Evroligi ugostiti Bajern pred dva vezana gostovanja Monaku i Fenerbahčeu čime nastavlja paklen raspored od čak šest gostovanja u prvih devet kola elitnog takmičenja.

BONUS VIDEO Poslednjih 6 sekundi i sve reakcije Dejana Radonjića na pobedu nad Zvezdom u Pioniru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar