Foto: EPA-EFE/L. Rico

Kad znate da niste najbolji na terenu, onda znate i da morate najviše da se, onako žargonski, polomite.

I pored toga, uvek će se od basket poljančeta, pa do Medison Skver Gardena naći neki lik koji će, šta god mu vi radili, nastaviti da sipa.

PROČITAJTE JOŠ:

Dignete mu ruku, „sviš“. Udarite mu „sekiricu“, opet pogodi. Ako ustane na pravu nogu tog dana, možete da radite šta god vam volja, neće vredeti.

Mnogo je primera američkih igrača koji sa svog kontinenta dođu na evropski, jer ne deli baš svako tamo sudbinu Ajzee Tomasa.

Tomas je ušao u ligu kao 60. pik, a u jednom trenutku bio kandidat za MVP-ja najjače lige na svetu.

Kasnije je posle povreda sklonjen na marginu zbog povreda, ali je činjenica da je jedan od retkih niskih košarkaša koji je napravio uspeh u NBA.

Oni koji to ne uspeju, završe uglavnom u Evropi i to je slučaj sa Markusom Hauardom. Hauard je jedan od onih koji deluju kao da hoće da se u Evroligi dokažu, da bi tako kupili sebi povratnu kartu za NBA.

To je uradio u dresu Baskonije i protiv Partizana i protiv Crvene zvezde i to u samo nedelju dana.

Rezultat? Baskonija ima tri pobede, od čega dve protiv srpskih klubova, a Zvezda i Partizan su od Markusa primili 63 poena.

Prvo je Partizanu ubacio 33, a onda Zvezdi u sredu uveče 30. U prvom meču sa Valensijom je imao „samo“ 12, ali mu se protiv Srba „otvorila dizna“.

Dvadesettrogodišnji bek rođen u Moristaunu u Nju Džersiju i visok svega 178 centimetara pogađao je trojke 14. i 19. oktobra čak 62 posto!

Ko bi onda rekao da su izdanka srednje škole Peri i koledža Market, „prespavali“ svi na draftu 2020. godine.

Omaleni, ali pokretljivi šuter je do sada bio proglašen kao senior u prvom timu „Ol Amerikan“ pre dve godine.

Bio je u drugom timu tokom svoje treće godine na Marketu, dok je 2020. bio i vodeći poenter NCAA lige.

Ima još nekoliko priznanja, ali je i kod kuće i ovde bio ispod radara sve do sada.

Pokazao se u zao čas i to protiv ekipa koje bi trebalo da se fokusiraju na odbrani, mada je Partizan uložio mnogo novca da bi pojačao i svoj napad.

Imena Džejmsa Nanelija, Kevina Pantera govore u prilog toj težnji, samo što niko od njih nije do sada mogao da parira Hauardu.

Nije mogao ni Branko Lazić, koji je u jednom trenutku meča u sredu uspeo da digne ruku i nije mogao da blokira Amerikanca.

Markus je u srednjoj školi ubacivao 20+ poena po utakmici, dok je na koledžu već u prvoj sezoni nagovestio kakav je trojkaš.

Foto: EPA-EFE/L. Rico

Imao je procenat od 54,7 posto, premda na manjem broju poena (13,2). Godinu kasnije popravio je svoj skor za sedam poena i postao jedan od najubojitijih koledž igrača.

Uprkos tome što je povremeno ubacivao po 40, 50 poena i tome što je sa 53 poena postavio košgeterski rekord Marketa, nije prošao dobro na draftu.

Štaviše, Denver Nagetsi su ga „pokupili“ mimo drafta tako što su mu ponudili dvosmerni ugovor novembra 2020.

Tako je Hauard, makar na papiru jedno vreme bio saigrač Nikole Jokića. Minesoti Timbervulvs je ubacio 15 poena, a dvaput je rivalima davao 20 i više poena.

Hauard u dresu Denvera protiv Golden Stejta prošle godine, Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Međutim, u bekovskoj liniji Denvera je „tata-mata“ Džamal Marej koji se ove jeseni vratio na teren posle duge pauze.

Zato je mesto moralo da se otvori za njega, pa bi Markus svakako postao višak, pre ili kasnije.

Baskonija je u julu samo iskoristila tu činjenicu, ponudila mu ugovor na dve godine i Hauard je svoju evropsku priču počeo po sebe na najbolji mogući način.

Sada ima 25 poena u proseku i postao je tek jedan od osam košarkaša sa 30 i više poena u uzastopnim utakmicama.

Preostali su Nando De Kolo, Miloš Teodosić, Vlado Šćepanović, Miloš Vujanić, Jaka Lakovič, Čarls Smit i Lin Grir.

Zvezdin koš je zatrpao sa osam trojki iz 12 šuteva, a Partizanov sa sedam od 12. Postao je time i tek drugi igrač posle Alekseja Šveda koji je na uzastopnim utakmicama davao po sedam i više trojki.

A svi znamo kakav je poenter bio Šved u svojim najboljim sezonama.

Pitanje je kad će „puška“ da mu popusti, ali ako se po jutru dan poznaje, onda Baskonija ima „oružje“ koje će moći da arči do kraja sezone, a koje je u razmaku od pet dana resetovalo „večite“ na fabrička podešavanja.

BONUS VIDEO Pionir se tresao: Navijači Zvezde utišali himnu Evrolige, ovacije Radonjiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar