Foto: Vanja Keser/ STARSPORT

Srpski košarkaški timovi koji nastupaju u ABA ligi i evropskim takmičenjima su ove sezone priredili mnogo uzbuđenja svojim navijačima.

I pokidali mnogo živaca, ali je negde momenat neizvesnosti i drame ono što održava publiku u dvoranama i pred malim ekranima prijemnika televizijskih signala.

Posle mnogo godina, zapravo tačno deset, Srbija se našla u prilici da ima osvajača evropskog trofeja, klub se ne razlikuje, ali je takmičenje drugačije.

PROČITAJTE JOŠ

Košarkaši Partizana su sa velikim ambicijama ušli u ovu sezonu, osvojili su Superkup ABA lige, a sjajnim partijama u Evrokupu stekli status favorita.

Tokom sezone se kao najveći konkurent ekipi Andree Trinkijerija iskristalisao sastav Virtusa, čijom igrom diriguju Srbi, sa klupe Aleksandar Đorđević, a na terenu Miloš Teodosić i Stefan Marković.

Partizan je ubedljivo pobedio Virtus na svom terenu u drugoj fazi takmičenja, a za potvrdu najvećih želja morao je to da učini i u Bolonji.

Srpski predstavnik je igrao lošu utakmicu, nikako nije uspevao sa sustigne prednost protivnika.

Sve do poslednjeg minuta.

Teodosić i Džulijus Gembl su značajno doprineli tome lošom komunikacijom u poslednjem napadu Virtusa, Rade Zagorac je bio najprisebniji, ukrao loptu i odneo je do obruča.

Partizan je pobedio rezultatom 84:82, a poslednji poen na meču postigao je Kori Volden, čime je krunisao svoju briljantnu partiju od ukupno ubačenih 29 poena.

Veliko samopouzdanje i sposobnost da se iz izgubljenih situacija vraćaju na pobednički put košarkaši Partizana su demonstrirali i u finalu Kupa Radivoja Koraća.

Malo je reći da svaki večiti derbi ima karakter epskog, pogotovo kada je u pitanju košarka, koja je godinama unazad možda i preotela primat fudbalu.

Prilika za novi okršaj Crvene zvezde i Partizana se dogodila u Nišu.

Hala „Čair“ je bila svedok nestvarnog preokreta crno-belog tima koji je nadoknadio šest poena zaostatka za 40 sekundi i obezbedio produžetak u kom protivniku nije dozvolio ni trenutak nade da će stići do trofeja.

Sjajnu partiju je za Partizan pružio Markus Pejdž, pogotovo u ključnim trenucima regularnog dela meča, dok je u produžetku briljirao Ognjen Jaramaz.

Partizan je useo da stigne do trećeg uzastopnog trofeja osvajača Kupa Radivoja Koraća, odnosno drugog pehara u sezoni.

Mnogo turbulencija je ekipa Zvezde doživela tokom sezone, iako početak nije najavljivao takav razvoj situacije.

Tim sa Malog Kalemegdana je najavio spremnost da pomrsi račune velikanima u Evroligi već u drugom kolu.

U beogradsku „Štark arenu“ je stigao Fenerbahče, sastav koji uvek juriša na titulu prvaka Evrope, bez obzira na okolnosti.

A one nisu bile dobre po trenera Željka Obradovića i on je o tome otvoreno govorio, a sve u vezi sa kasnim okupljanjem igrača zbog Mundobasketa u Kini.

Zvezda nije imala milosti, tadašnji šef stručnog štaba Milan Tomić je „našpanovao“ ekipu i trasirao joj put do velike pobede, konačnim rezultatom 68:56.

Igrači crveno-belog tima su redom isticali kako je ključ pobede bila granitna odbrana, o čemu svedoči i podatak da su igrači turskog kluba ubacili svega 56 poena.

Lideri u sastavu Zvezde bili su Lorenco Braun, Džejms Gist i Stratos Perperoglu, značajne uloge su odigrali Derik Braun i Mo Faje, ali su oni u nastavku sezone napustili Beograd.

Razvoj situacije u vrhu tabele ABA lige je u velikoj meri odredila utakmica između FMP i Budućnosti odigrana u Železniku.

„Panteri“ su sredinom decembra uspeli da ostvare petu uzastopnu pobedu na svom parketu i nanesu drugi poraz favorizovanim Podgoričanima do tog momenta u sezoni.

Tim trenera Vladimira Jovanovića je imao rezultatski zaostatak do poluvremena, ali se na veliki odmor ipak otišlo nerešenim rezultatom 43:43.

U nastavku je domaći tim uspeo da uhvati kontrolu meča i stigne do trijumfa rezultatom 89:79.

FMP je i u ovom duelu odlikovala sjajna timska igra, šestorica košarkaša su imala dvocifreni poenterski učinak.

Istakao se Marko Radovanović sa 16 poena, dok je igrom dirigovao Stefan Pot sa upisanih osam asistencija.

Uvek mlada ekipa Mege je tokom prethodnih godina navikla ljubitelje košarke na brz ritam, pun atraktivnih poteza i uz konstantnu nameru da se igra na poen više.

Tim trenera Dejana Milojevića je u takvom raspoloženju otišao na gostovanje Zadru, 5. januara ove godine, u duelu ekipa koje se bore za opstanak.

Zapravo, hrvatskom predstavniku je pobeda bila imperativ jer bi u suprotnom vrlo teško uspeli da stignu do šanse da se i naredne sezone takmiče u elitnom rangu regionalne košarke.

Mega je imala kontrolu nad utakmicom, u drugom minutu poslednje deonice čak 14 poena viška, ali je protivniku dozvolila da u finalnom kvartalu ubaci čak 40 poena i stigne do pobede rezultatom 106:100.

Da stvari mogu da se okončaju i na drugačiji način, igrači Mege su pokazali u kasnijem duelu protiv Igokee na svom terenu, kada su serijom od 14:0 u četvrtom periodu meča uspeli da preokrenu i ostvare trijumf (86:76) kojim su se približili opstanku u ABA ligi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram