Foto: Pedja Milosavljevic/Srdjan Stevanovic/STARSPORT

Očekuje se velika bitka.

Crvena zvezda i Partizan će odigrati jedan od najisčekivanijih derbija u poslednje vreme, od 21 čas u polufinalu Kupa Radivoja Koraća u Nišu. Nakon što su odradili posao i jedni i drugi u četvrtfinalu i bez prevelikih problema savladali daleko slabije rivale, na redu je došao međusobni duel koji skoro svi vide kao onaj koji će odlučiti pitanje prvog trofeja u sezoni.

Tri puta su igrali večiti ove sezone i Zvezda je uspešnija sa dve pobede, ali je Partizan dobio poslednji od tih mečeva. U odnosu na te duele videćemmo i nekoliko velikih promena.

PROČITAJTE JOŠ

Zbog ograničenja broja stranaca neće ograti po dvojica u oba tima, a deluje da će to teže pasti crno-belim, jer je Janis Papapetru jedini bio starter od svih koji izostaju. Jam Madar u Partizanu i Nikola Ivanović i Džon Holand u Zvezdi su bili igrači sa manjom ili skoro nikakvom ulogom u igri.

Tu je takođe po prvi put i Fakundo Kampaco koji je možda i najzvučnije ime u oba tabora, pa bi na papiru Zvezda trebalo da ima prednost zbog tih faktora.

Ipak, Partizan dolazi u velikoj formi i sa pobedom u poslednjem međusobnom okršaju, te je momentum definitivno na strani izabranika Željka Obradovića.

Nekoliko faktora bi moglo da odluči ovaj derbi.

Odbrana

Izuzev prvog derbija u ABA ligi koji je Crvena zvezda dobila ubedljivo i ubacila Partizanu 90 poena, naredna dva su bila izuzetno izjednačena i ekipe su jedna drugu spustile ispod granice od 80 poena u susretima koji su rešavani na jednu loptu.

Videli smo mnogo bolje odbrane nego napade i ekipe su velikoj meri uspevale da limitiraju jedna drugu. Zvezda je identitet ove sezone izgradila na igri u defanzivi gde je agresivnošću pre svega spoljne linije uspevala da značajno limitira rivale.

Trener Duško Ivanović ima defanzivne kombinacije koje mogu da prave probleme snagom i atleticizmom i koji mogu prilično da zaustave direktne rivale. Stefan Marković, Branko Lazić, Stefan Lazarević i Hasan Martin ključni su u tom segmentu za crveno-bele i samo će iskusni strateg morati da nađe balans sa kombinovanjem kako ne bi izgubio na napadačkoj strani terena.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Za Zvezdu je od velikog značaja što deluje da Markoviću leže obruči u „Čairu“, pa sa njegovim minutama na terenu ne trpi napad, dok je od dolaska Kampaco pokazao izuzetnu fokusiranost i dobru igru u odbrani. Problem su za sada minuti Luke Vildoze i Nemanje Nedovića koji često ispadaju u rotacijama, pa ostaje da se vidi kako će sve to trener branioca „Žućkove levice“ rešiti u zavisnosti od toka utakmice.

Partizan je sa druge strane imao dugo problem da brani protivničke timove i bio je najgora odbrana u Evroligi, ali se to značajno promenilo u poslednja dva meseca.

Crno-beli su drastično napredovali i u tom segmentu su u pomenutom periodu izrasli među bolje odbrane u Evroligi, a sjajno brane liniju sa tri poena dobrom selekcijom na preuzimanjima, što će biti od velike važnosti kada Zvezda bude imala petorke sa četvoricom igrača koji mogu da budu opasni u šutu spolja. Partizan će imati i tu nepoznanicu u vidu Kampaca koji je pokazao da može da kreira iz svih situacija i koji će biti dodatna pretnja, ali je sa druge strane u poslednje vreme ekipa bila uspešna u zaustavljanju glavnih organizatora igre rivala gde su uštopovana mnoga ozbiljna imena.

Obračun u reketu

Na sva tri prethodna susreta smo videli da je ekipa koja bi uspostavila dominaciju pod košem izlazila kao pobednik na kraju.

Partizan je uspeo da pobedi Zvezdu tek kada je Zek Ledej proradio i doneo preko potrebnu prevagu i uz standardno dobrog Matijasa Lesora bio tas na vagi. Zvezda je Francuza uspevala solidno da uspori i ne dozvoli mu ni u jednom meču da dolazi do nekih neverovatnih brojki, ali je isto tako uvek uspevao da dođe do svoje igre u određenim periodima u kojima bi ozbiljno dominirao.

Prednost Zvezde bi trebalo da bude kvantitet, jer Ivanović može da računa na čak pet visokih u rotaciji. Kuzmić, Petrušev, Mitrović, Martin i Bentil daju dovoljno prostora za kombinatoriku, a i Lazarević u nekiim postavama može da odradi neke minute na poziciji četiri.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Zvezda će ako ništa drugo imati na raspolaganju veliki broj faulova da napravi i da sačuva svežinu koja bi na kraju (kada se bude lomilo) mogla da bude tas na vagi.

Željko Obradović sa druge strane nema taj luksuz, jer će najveći deo minuta da pojedu Ledej i Lesor, dok će svoj deo morati da isporuči i Alen Smailagić i na četvorci i na petici. Malo je verovatno da bi ozbiljnije minute mogao da dobije Tristan Vukčević, pa će faliti Papapetru koji je u poslednje vreme davao raznovrsnost igranjem određenog vremena na krilnom centru, a i tako smanjivao mogućnost da visoki uđu u problem sa faulovima.

Kvalitet i forma su na strani Partizana, jer su i Lesor i Ledej u prednosti u odnosu na direktne rivale. Zvezda je i u četvrtfinalu imala problem sa čuvanjm Đorđa Gagića iz Borca koji im je napravio dosta štete, iako se radi o specifičnom igraču koji kombinuje igra leđima i šut za tri poena, što ne rade Partizanovi visoki osim donekle Smailagića. Sa druge strane, njegov kvalitet je ipak dramatično ispod ovoga što imaju crno-beli, pa će Zvezda imati veliki izazov da to reši.

Sudar plejmejekera

Kampaco će imati svoje vatreno krštenje u derbijima, a upravo bi dueli organizatora igre mogli da budu ključni. Zvezda ima moćan tandem u dvojici Argentinaca i u njima vidi možda i glavne adute za pobedu u polufinalu.

Kampaco je fenomenalan asistent koji sve saigrače čini boljim i može da asistira iz nemogućih situacija, a uz to je opasan šuter kada uđe u seriju. Doduše, njegov šut je dosta promenljiv i za njegovu igru će biti značajno da pogađa trojke, jer će Partizan verovatno s vremena na vreme to provocirati kako bi ga sprečio da iz prodora razbija njihovu odbranu.

Foto: Dušan Milenković/Starsport

Vildoza je sa druge strane više napadački orijentisan i kada uđe u seriju teško ga je zaustaviti. Može da pogađa šuteve preko ruke, odlično realizuje iz prodora, a kada mu sve ide vešto to iskoristi da nakon udvajanja odbrane lepo proigra saigrača. Više puta je pokazao da ga ni loš ulazak u meč i serija promašaja ne izbacuju iz koloseka i da se lako vraća u ritam i rešava kada je bitno.

Glavna snaga Partizana je sa druge strane Dante Egzum koji igra košarku života i mogao bi da bude ozbiljan mismeč svojim čuvarima. Izuzetno snažan i eksplozivan to koristi da napada prodorom i igrom leđima na niskom postu što prilično izluđuje rivale. Dodatan problem pravi njegov, ove godine odličan šut pa je nemoguće povlačiti mu se i tako rizikovati tri poena, a zna da izvuče veliki broj faulova na ulazima što je često Partizanu rešavalo problem kada sve stane.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Aleksa Avramović igra prilično promenljvio od kako je izašao iz povrede, ali je on u derbijima posebno motivisan. Igrač koji je sposoban da pogađa trojke sa velikih distanci i koji je eksplozivan na ulazu je igrao neke od najboljih mečeva u karijeri protiv Zvezde, a ove godine je pokazao i da kada mu ne ide ume da se podredi ekipi i razigrava saigrače, što je prilično unapredio od dolaska u Partizan. Takođe, sjajno se hrani energijom navijača, a čini se da on i Egzum imaju prednost u igri u odbrani.

Ono što bi Zvezdi mogao da bude dodatni adut je Stefan Marković koji uvek u Nišu igra sjajno i pruža dodatnu opciju u igri, a uz to je sjajan defanzivac koji u „Čairu“ i šuterski poludi. Ivanović sa njim ima opciju da Vildozu koristi i kao beka šutera, a može da igra i agresivnije zbog mogućnosti da zbog dublje rotacije pravi više faulova.

Panter vs Nedović

Duel dvojice sjajnih skorera bi mogao da bude jedan od onih koji će prelomiti ovaj derbi. Dva igrača koji igraju u promenljivoj formi cele sezone, ali koji u sjajnom ritmu dolaze na završni turnir Kupa mogli bi da imaju revolveraški obračun.

I jedan i drugi su opasni u šutu za tri poena, pogotovo preko ruke, dok za dva Nedović bira prodor, a Panter poludistancu. Kapiten Partizana je često znao da nestane u derbijima zbog agresivne odbrane najčešće Branka Lazića, a bio je zaustavljen i u poslednjem duelu kada je njegov tim dobio.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Možda je vreme za njega da konačno odigra jednu vrhunsku partiju protiv večitog rivala i bude igrač koji će doneti prevagu.

Nedović je sa druge strane bio posebno inspirisan u derbijima, pa je jedan rešio šutem za tri poena, a trojkom uz zvuk sirene u drugom evroligaškom ublažio poraz i doneo bolji međusobni skor.

Njemu je nešto lakše nego Panteru, jer Partizan ima nešto slabije defanzivce na tim pozicijama, ali će svakako biti pod posebnom prismotrom i njegov šut za tri koji često varira, ali je uvek radio u derbijima i mogao bi da bude presudan.

Treba pomenuti i Ognjena Dobrića i Džejmsa Nanelija koji bi mogli da budu iks faktor. Njihov šut za tri poena može da bude značajan za obe ekipe, a posle perioda očajne forme i jedan i drugi su se značajno podigli i mogu da iskoriste i da u pozadini ključnih bitaka na parketu iskoče kao heroji. Dobrić je to znao da radi i već je više puta pokazao da ga ovakvi mečevi inspirišu.

BONUS VIDEO Korteo navijača Crvene zvezde pred meč sa Borcem u Kupu Radivoja Koraća

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar