Dejan Radonjić i Željko Obradović
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Crvena zvezda i Partizan u nedelju (19) igraju prvi ovosezonski derbi, u 8. kolu ABA lige, a tim Dejana Radonjića biće formalni domaćin crno-belima koje sada predvodi legendarni Željko Obradović.

PROČITAJTE JOŠ

Povratak Obradovića u Partizan i srpsku košarku doneo je posebnu dimenziju velikom rivalstvu, a momenat je specifičan zbog aktuelne forme dva kluba. Crno-beli vladaju Jadranom sa maksimalnim učinkom od sedam pobeda, Zvezda je prvi pratilac sa 6-1 i meč nosi veliku važnost zbog dalje borbe za vrh tabele.

Ko može više da izgubi?

Partizanu bi poraz kratkoročno teže pao zbog samopouzdanja i činjenice da je već izgubio od Andore u Evrokupu i prekinuo lep niz nepobedivosti u svim takmičenjima od početka sezone. Sa druge strane, Zvezdi bi izgubljena utakmica dugoročno predstavljala ozbiljan problem u borbi za prvo mesto i pol poziciju pred plej-of ABA lige, jer bi u tom slučaju dve pobede kaskala za večitim rivalom već posle osam utakmica.

Zvezda je pored domaćinstva u dobrom momentumu, jer je vezala četiri trijumfa, od toga dva evroligaške, usput je prevazišla uz malu štetu težak period sa kadrovskim problemima. U tim se vratio Nikola Ivanović i to se osetilo u trijumfu protiv Asvela (73:67), protiv kog Nejt Volters nije bio na standardnom nivou.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Upravo to i pravi razliku među crveno-belima, koji imaju Nikolu Kalinića (utakmicu sezone odigrao protiv Asvela), Voltersa i Ivanovića koji se polako uigrava, ili nekog četvrtog da preuzme odgovornost kada je potrebno, dok će u taboru Željka Obradovića mnogi pogledi biti uprti u Kevina Pantera.

Vrhunski šuter sada ima najteži zadatak u sezoni, jer nailazi na odbranu koja u proseku prima najmanje koševa u Evroligi i ako ga posluži šut, daće krila ostalim saigračima. Uz Pantera, važna uzdanica Obradoviću biće Zek Ledej i Aleksa Avramović, s time da će ovo biti prvi derbi za momke poput Alena Smailagića, Jama Madara i Balše Koprivice. Crvena zvezda će tu imati adut i u iskustvu, iako joj „škripi“ u reketu jer se još traži centar.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Ognjen Kuzmić iznosi teret uz podršku Luke Mitrovića, a na drugoj strani zna se ko će biti najjači adut crno-belih. Toga je svestan i Ostin Holins, njihov saigrač.

„Naravno da znam ko je Željko Obradović i kakav je trener. Igramo sam zanimljive derbije, ali nikad nisam nijedan kao ovaj što će biti s Partizanom. Radimo naporno na treninzima. Sve se zasniva na odbrani, odigrali smo je odlično i pobedili Asvel. Radimo da budemo najbolji defanzivni tim lige i srećni smo zbog tog podatka. Odbrana nam daje i mogućnost da pogađamo“, rekao je Holins posle pobede nad Asvelom.

Adut Partizana je i što je imao dan više na raspolaganju za pripremu ovog meča koji će se igrati u hali „Aleksandar Nikolić“, u nedelju od 19 časova. Dodatnu težinu derbi donosi Partizanu, jer kreće daleko ozbiljniji raspored. Crno-beli posle Zvezde čekaju Lijetkabelis u Evrokupu, zatim i Budućnost, gostuju Igokee i ekipi Metropolitana pred dolazak Cedevite Olimpije u Beograd 11. decembra. U mesec dana, crno-beli će igrati protiv tri najveća rivala na Jadranu i to će trasirati dalji put u sezoni u raspodeli plej-of pozicija.

BONUS VIDEO Maljković o Aleksandru Vučiću, reakciji u Hrvatskoj i pomoći države srpskom sportu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare