kosarka Zvezda Partizan
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Pre mesec i po dana pisali smo o mogućnosti da Srbija ima dva predstavnika u Evroligi. Ta opcija i dalje je u igri, samo sada pod daleko izmenjenim okolnostima sa mnogo nepoznatih u željenoj jednačini.

Teoretski, i Partizan i Crvena zvezda mogu da se nađu zajedno u eliti naredne sezone, ali… To „ali“ je mnogo kompleksno i dobilo je prateće činioce posle obraćanja Đordija Bertomeua, prvog čoveka Evrolige.

Poslednjih nedelju dana je iz Barselone stiglo, najpre, pet ključnih tačaka za rasplet tekuće sezone, zatim i reči vodećeg čoveka takmičenja, ali i dalje bez konkretnog rešenja.

PROČITAJTE JOŠ

Poznato je da će više informacija biti na raspolaganju krajem maja, dok bi sezona u Evroligi morala da bude završena do kraja jula – na ovaj ili onaj način. Dakle, ili na terenu prema prvobitnom planu (što je još 78 utakmica i malo je verovatan ishod), ili alternativnim rešenjem za kojim se i dalje traga.

Šta to, konkretno, znači za dva najveća srpska kluba? Da li će region, odnosno ABA liga, imati tim u Evroligi za sezonu 2020/21? Hoće, što je najavio i Bertomeu u obraćanju ovog četvrtka, rekavši da je Balkan vrlo značajan za evropsku košarku i da region ne treba da brine po tom pitanju.

To znači da Zvezda i Partizan mogu preko Jadrana do elite, odnosno samo jedan od večitih rivala, a moguće je i nijedan. Regionalno takmičenje izgubilo je zagarantovano mesto koje je imalo zaključno sa tekućom sezonom, pa Evroliga ima pravo da odluči kome će iz ABA lige dodeliti specijalnu pozivnicu. Pored beogradskih timova, teoretski poziv može da ode i na adrese Budućnosti, Cedevita Olimpije…

Upravo oko vajld karti je Bertomeu rekao da se sada ne razmišlja i da je fokus završiti tekuću sezonu, pa je ostalo otvoreno pitanje kada će se i na koji način uručiti poziv ekipi sa prostora bivše SFRJ za učešće u sezoni 2020/21.

I dalje ostaje otvorena opcija da se Partizan domogne Evrolige preko Evrokupa, igranjem u finalu ili osvajanjem drugog po jačini klupskog takmičenja, a Zvezda kao regionalni predstavnik, o čemu je Nova.rs pisala pre mesec i po dana.

PROČITAJTE JOŠ

Dakle, večiti mogu i dalje da pomognu jedni drugima, ako se košarka vrati na parkete ove sezone i ako se poklope potrebni rezultati Valensije i Albe. U suprotnom, ako se ne steknu svi uslovi koji će garantovati zdravstvenu bezbednost svih učesnika, kako je Bertomeu rekao, i bude postojao minimum rizika, onda se neće igrati.

Tada ostaje pitanje na koji način i koga bi Evroliga pozvala sa Jadrana u elitu, kao i kako bi popunila mesta u Evrokupu u koji idu ekipe prema plasmanu u nacionalnim i regionalnim ligama. A, mnoge lige su prekinute i završene, dok ABA i dalje ne zna šta joj je činiti, a nešto više moglo bi da bude poznato 22. aprila za kada je zakazan video sastanak svih 12 klubova učesnika.

Opet ostaje mnogo nepoznatih na terenu na kojem niko od sportista i sportskih radnika do sada nije bio. Evroliga može da pozove Partizan ili Crvenu zvezdu kao predstavnika ABA lige za narednu sezonu. Kada? To se trenutno ne zna.

Partizan može da se domogne elite putem Evrokupa, ako se to takmičenje bude završilo na parketu, suprotna varijanta trenutno nije poznata. Takođe, i Zvezda i Partizan mogu da ostanu bez Evrolige, ako čelnici odluče da pozovu neku drugu ekipu kao predstavnika sa Jadrana, a ujedno crno-beli ne dođu do finala (ili ne osvoje) Evrokup.

Jedino izvesno je da nas čeka period odluka od velike važnosti i za sadašnjost, i za budućnost evropske klupske košarke.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram