Odlazak košarkaške legende: Umro Bora Stanković

Košarka 20. mar. 202009:14 > 09:53
Podeli:
FOTO: SRDJAN STEVANOVIC/Starsport

Košarkaški funkcioner Borislav Bora Stanković, dugogodišnji generalni sekretar FIBA i član MOK, preminuo je u 95. godini u Beogradu.

Stanković je legenda košarkaškog sporta, čovek koji je obeležio decenije za nama. Rođen je u Bihaću 1925. godine, kao mlad se doselio u Novi Sad, a posle Drugog svetskog rata prešao je u Beograd.

Godine 1976. postao je generalni sekterar FIBA, a u njegovoj eri do 2002. godine u košarci su se dogodile brojne, istorijske promene.

Bio je definitivno neko ko je živeo za košarku, čiji je osnivač na ovim prostorima i čije su reči imale najveću težinu. U košarkašku Kuću slvanih primljen je bio 1991. godine.

Čika Bora Stanković je učestvovao na 28 Evropskih prvenstava, 14 Svetskih kupova i 14 Olimpijskih igara, kao i na 12 kongresa FIBA.

Iako je kroz godine menjao košarku, sve što je učinio za magičnu igru pod obručima ne može da se iskaže brojkama.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Branio je boje i Crvene zvezde, na čijoj osnivačkoj Skupštini SD je bio prisutan, ali je nosio i dres Partizana. I uvek i svuda je bio isto poštovan.

Za nacionalni tim igrao je nekoliko godina, bio u ekipi koja je na SP u Buenos Ajresu 1950. godine osvojila šesto mesto.

Uporedo sa studijama veterine i tim pozivom, postao je trener OKK Beograda i od „klonfera“ je napravio čudo od ekipe predvođenu Radivojem Koraćem. Tri puta su bili državni prvaci.

Od 1956. do 1966. bio je generalni sekretar košarkaške organizacije Jugoslavije i uporedo glavni veterinarski inspektor na pijaci „Zeleni venac“. Posle OKK Beograda vodio je Kantu i postao prvi trener stranac koji je osvojio italijanski šampionat.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

U Svetskoj košarkaškoj federaciji je od 1969. bio stalno zaposlen, a 1976. godine postao je generalni sekretar.

Njegova era na toj funkciji trajala je čak do 2002. i u tom periodu je košarka doživela istorijske promene.

Uvedena je trojka, promenjena je dimenzija terena, a uvedene su i četvrtine umesto poluvremena, kako bi ovdašnja košarka postala nalik NBA.

Bora Stanković nam je toliko toga ostavio u nasleđe i njegov doprinos košarci zauvek će biti nemerljiv.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram