Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Planovi su sada pokvareni, ali to ne treba da bude kraj snova za crveno-bele

Crvena zvezda verovatno nikada nije imala konkurentniji tim u Evroligi, a dolasci Fakunda Kampaca i Luke Vildoze podgrejala su nade, očekivanja i srca svih Zvezdaša.

Nema navijača crveno-belih koji nije jedva čekao da vidi argentinski tandem u Evroligi, kao i mogućnosti Kampaca na evropskoj sceni. Ipak, to će morati da pričeka, kako trenutno stvari stoje, do kraja februara, kada Zvezdi ističe zabrana izrečena od starne Evrolige.

Poslednjih dana Zvezda se susrela sa neočekivanim odlukama Evrolige iz finansijskih razloga, pa je osujećena ideja da Kampaco konačno debituje u dresu novog kluba u Evroligi protiv Valensije u Španiji.

PROČITAJTE JOŠ:

Da stvar bude još gora ukupno će propustiti 11 evroligačkih mečeva (ako kazna ostane na snazi), pa crveno-beli na čelu sa trenerom Duškom Ivanovićem sada moraju da menjaju planove.

Kampacu je sigurno bila namenjena uloga prvog organizatora igre, a u njegovom odsustvu, bar na evropskoj sceni, podela uloga moraće da bude nešto drugačija.

Sa igračem kakav je Kampaco, Zvezdine šanse za Top 8 Evrolige znatno su povećane, ali januar i februar mogu da budu baš ti meseci u kojima će se sezona mnogih prelomiti.

PROČITAJTE JOŠ:

Pored svih problema i izostanka četiri veoma bitna igrača, Zvezda je uspela da ostvari pobedu na neugodnom gostovanju Valensiji.

Iako na oko nije igrala lepu košarku kao u nekim prethodnim mečevima, Zvezda je uspela da na krilima Petruševa i Nedovića upiše devetu ovosezonsku pobedu u Evroligi. Upravo su njih dvojica nosili tim i protiv Barselone i nesumnjivo će morati da povuku i u narednih 15-20 dana dok se ne vrate Ivanović i Vildoza.

Zvezdini problemi bili su primetni protiv Valensije na obe strane terena, a domaćin je promašio nekoliko važnih šuteva što je svakako poguralo crveno-bele ka pobedi.

Nedović sada mora više da učestvuje u organizaciji napada, samim tim se više i troši, te ima manje takozvanih „spot-up“ šuteva, koji bi inače dobio uglavnom kreacijama Vildoze.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Ono što je dobra vest za crveno-bele jeste to što Duško Ivanović ume da pronađe dobru ulogu za Holanda sa klupe, pa je tako Valensiji ubacio osam poena uz veoma racionalne poteze, što za njega ume da bude problem.

Konačno je uključen i Dalibor Ilić, koji je dobio Duškovo poverenje, a uzvratio je sa šest poena i nekim dobrim defanzivnim detaljima i skokovima.

Međutim, ono što nikako ne može da raduje crveno-bele jeste činjenica da do kraja januara imajo jos pet evroligaških mečeva – od toga dva brutalno jaka rivala na domaćem parketu (Monako pa Real u duplom kolu), dva direktna konkurenta za Top 8 u gostima (Žalgiris pa Virtus) i 27. januara Partizan u hali „Aleksandar Nikolić“.

Hasan Martin sigurno neće biti dostupan za te duele, Vildozin povratak je prognoziran tek za kraj januara, a pitanje je i da li će odmah moći da ubaci u petu brzinu u kojoj je bio.

Hasan Martin (levo), Duško Ivanovič (desno)/Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Ono što raduje jeste povratak Ivanovića, koji je prognoziran za Žalgiris 20. januara. Njegova želja je definitivno velika, jer je želeo da igra i nedovoljno oporavljen (slomio rebra u derbiju sa Partizanom), ali će mu sigurno biti vremena da se vrati u formu u kojoj je bio od dolaska crnogorskog stručnjaka na klupu.
Ukoliko želi da skine skalpove Monaku i/ili Realu u Beogradu, Zvezda će morati da zaigra organizovanije, zrelije i sa boljom odbranom, jer verovatno rivali neće promašiti u tolikoj meri kao što je to bio slučaj u Valensiji.

Duško je verovatno svega toga svestan, ali iz ekipe izvlači maksimum u apsolutno svakoj utakmici od kada je stigao. Ubedio je svoje igrače da mogu da se bore i pobede svakoga i to se na terenu vidi. Uloge su podeljene i niko ne iskače iz njih, da ne kažemo da pored Duška to i ne sme.

(Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Nedović je apsolutni lider u izostanku argentinskog tandema, ali ne može sve sam, pogotovo ne protiv onih najjačih. Treba mu podrška kao ona u liku i delu Petruševa protiv Valensije. Ali mora još neko sada da povuče i iskoči.
Ono što Zvezda ne sme sebi da priušti je serija poraza u januaru, a svaka od pobeda u ovom mesecu mogla bi na kraju sezone da vredi duplo.

Samopouzdanje je tu, motiva ne manjka u kom god momentu i sastavu se igra, samo još četiri igrača fale. Dobro, možda i bolji Bentil, bar kao onaj na startu sezone. Onda ćemo videti pravu snagu i konačan domet Zvezde ove godine.
BONUS VIDEO Divan gest: Kampaco i Ivanović sa navijačima nakon utakmice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar