Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Zvezdin biser pokazuje zašto je bio MVP ABA lige i zbog čega je jedna od glavnih uzdanica srpske košarke

Filip Petrušev je od početka sezone jedno od najprijatnijih iznenađenja u domaćoj, ali i evropskoj košarci, zbog čega je sve bitniji šraf u Zvezdinoj mašineriji.

U razgovoru za Nova.rs mladi centar je najpre odgovorio na pitanje koliko je zadovoljan dosadašnjim tokom sezone kako na ekipnom tako i na individualnom planu. Zvezda je trenutno deseta u Evroligi sa skorom 8-8, dok se nalazi i u brhu ABA lige sa 11 pobeda i samo jednim neuspehom.

„S obzirom kako je počelo mislim da svi za sada možemo da budemo zadovoljni. Posebno zadovoljni možemo biti sa poslednjih mesec, mesec i po dana i utakmicama koje smo odigrali u tom periodu i svime što smo na njima pokazali. Ima mnogo stvari kojima možemo da se nadamo u narednim utakmicama“, počeo je Petrušev.

PROČITAJTE JOŠ:

Vidno je poraslo samopouzdanje Zvezdinog centra nakon sjajnih partija koje je pružao u ABA i Evroligi. Imao je i dva dabl-dabl učinka, a najbolju poentersku partiju imao je protiv Barselone kada je upisao 24 poena uz devet skokova. Sve te partije mu mnogo znače, jer je prošlu sezonu u Efesu gotovo celu presedeo na klupi.

„Sigurno da sam dobio na samopouzdanju. To ne dolazi time gde si već onim šta radiš na terenu. Samopouzdanje je posledica mojih dobrih partija, sve ide na bolje i samopouzdanje je ključ toga“.

Foto: Starsport

Iako mu je cilj bila NBA liga, shvatio je da mora da se dokaže na najvećoj sceni u Evropi.

„Velika motivacija za mene. Moj cilj je bio NBA i oni gledaju mlade igrače. Moja želja se nije završila kako sam zamišljao, ali sam u celom procesu shvatio da je Evroliga posle NBA najveći mogući nivo takmičenja, u ovom trenutku možda čak i kompetitivnija, s obzirom da je NBA u regularnoj sezoni relativno opušten. Evroliga je veoma teška i mnogo mi znači što u njoj pružam dobre partije“.

Na unutrašnjim pozicijama u Zvezdi, Petrušev ima veliku konkurenciju, ali mu apsolutno svi saigrači od početka sezone pomažu u razvoju.

Filip Petrušev/Foto: 2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

„Pre svega su to veoma dobri momci i svi se trude da mi pomognu, pogotovo u početku kada nije bilo lako. Svi mi daju podstrek i pomažu mi i na tom planu ne može bolje“.

Tokom sezone Petrušev često menja pozicije, pa ga možemo videti i na krilnom centru i na klasičnoj petici.

„Meni ta kombinacija najviše prija, počinjem na četiri pa se pomeram na pet. Mislim da na svakoj poziciji mogu da tražim i koristim svoje prednosti“.

Otkrio je i šta su treneri najviše zahtevali od njega, odnosno u kojim elementima je najviše napredovao.

Filip Petrušev Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„I trener Vlada Jovanović i kasnije Duško Ivanović najviše su tražili čvrstinu, energiju i agresivnost od mene. Imam tu još da radim i napredujem, ali to je moja najveća promena“.

Dolaskom Fakunda Kampaca, unutrašnji igrači Zvezde mogli bi najviše da profitiraju.

„Kako ne. Cela ekipa profitira, ali visoki igrači pogotovo. Svi znamo o kakvom je igraču reč, sve vidi na terenu“.

Na pitanje o budućoj ulozi u reprezentaciji Petrušev je na nekoliko trenutaka zastao, videlo se da mu nije bilo svejedno, a onda je kratko odgovorio.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

„Nadam se, ali videćemo, zaključio je centar.

Petrušev je bio na širem spisku reprezentacije pred Evrobasket, ali ga Svetislav Pešić nije poveo na turnir. I godinu dana ranije, Petrušev je imao nekoliko zapaženih mečeva za reprezentaciju, ali tek treba da se izbori za veću i konstantniju ulogu, pošto definitivno ima talenat i kvalitet za tako nešto.

BONUS VIDEO Navijači Olimpijakosa i Zvezde posle pobede Zvezde u Atini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar