Džordan Lojd, KK Crvena zvezda
Foto: /STARSPORT

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Budućnost sa 67:60 (15:14, 18:14, 20:21, 14:11) u petom meču finalne serije (3-2 u pobedama) i nakon velike drame osvojili titulu ABA lige.

PROČITAJTE JOŠ

U izuzetno napetom meču koji se odigrao pred više od 4.000 navijača koji su bili u dvorani uprkos važećim epidemiološkim merama crveno-beli su do trijumfa stigli na krilima dobre igre Ognjena Dobrića, Lendrija Noka i Džordana Lojda (proradio u drugom poluvremenu).

Ni u jednom trenutku nijedna ekipa nije imala dvocifrenu prednost, a neretko su ekipe pravile mini serije od 4:0, 5:0.

U poslednjih 10 minuta susreta ušlo se sa rezultatom 53:49, a drame nije izostalo ni do samog kraja.

Ipak, crveno-beli su uspeli da dođu i do prednosti od devet poena. Meč je konačno prelomio trojkom Lojd u poslednjem minutu za 66:58, a Zvezda je do kraja zadržala prednost.

Prošle godine je takmičenje otkazano zbog pandemijie koronavirusa, pa je Zvezda praktično odbranila trofej jer je bila poslednji pobednik.

KK Crvena zvezda, KK Budućnost
foto: Dragana Stjepanovic / STARSPORT

Zvezda je i 2019. godine slavila protiv Budućnosti nakon pet mečeva.

Lendri Noko je dobio MVP nagradu finalne serije, nakon što je u poslednjem meču dođao do dabl+dabl učinka jer je uz 17 poena (5/8 iz igre), upisao i 12 skokova (pet ofanzivnih).

Drugi strelac novog-starog ABA šampiona bio je Džordan Lojd sa 15 poena (5/15, 2/5 za tri) uz četiri skoka i četiri asistencije, a pratio ga je Ognjen Dobrić sa 12 poena (5/17 iz igre, 1/5 za tri).

Najefikasniji u Budućnosti bio je Džastin Kobs sa 21 poenom (6/11 iz igre, 2/4 za tri), dok su po osam dodali Luka Mitrović, Zoran Nikolić i Nikola Ivanović. Izostao je učinak Danila Nikolića koji za 24 minuta na parketu nije postigao nijedan poen.

Peti meč finalne serije ABA lige

Crvena zvezda – Budućnost 67:60 (15:14, 18:14, 20:21, 14:11)

Dvorana: Aleksandar Nikolić. Sudije: Tomislav Hordov, Josip Radojković, Milan Nedović.

Crvena zvezda: Hol 4, Volden 5, Lojd 15, Uskoković 0, Davidovac 0, Lazić 3, Rit /, Dobrić 12, Simonović 3, Radanov /, Kuzmić 8, Noko 17.

Budućnost: Kobs 21, Ivanović 8, Edžim 2, Šehović 0, Nikolić D. 0, Apić 1, Mitrović 8, Dela Vale 7, Nikolić Z. 8, Popović 5, Rid /, Žugić /.

Četvrta četvrtina: Crvena zvezda – Budućnost 67:60

38′ Kakva greška Hola

Budućnost je odigrala presing po čitavom terenu, a Hol je „prodao“ loptu. Zvezda je ipak uspela da se odbrani.

35′ Noko „visi“ na obruču

Zvezdin centar je stigao do 14 poena nakon sjajnog zakucavanja, a pre toga je Dela Vale odgovorio trojkom na tri poena Simonovića.

34′ Izuzetno važna trojka Simonovića

Pogodio je krilni košarkaš Zvezde iz kornera, iako do ovog trenutka u seriji nije pogodio nijednu trojku (0/8). Ipak, nije ga to pokolebalo, pa je pogodio na šest minuta do kraja velikog finala za 58:51.

33′ Lojd prekinuo post

Amerikanac je prvi uspeo da pogodi nakon serije promašaja na obe strane za 55:49.

32′ Bez poena dva minuta

Napetost je polako dostizala vrhunac u ovim momentima. Nijedan ni drugi tim nisu uspevali da probiju odbrane i da pogode.

Treća četvrtina: Crvena zvezda – Budućnost 53:49

30′ Nova greška Davidovca

Dejan Davidovac nije ni pokušao da šutira na ovom meču. U poslednjem napadu Zvezde u deonici nagazio je aut liniju i tako izgubio loptu.

29′ Budućnost odgovorila serijom 4:0

Ne predaju se gosti iz Podgorice. Zvezda je još jednom stigla do osetnije prednosti, a onda je Budućnost preko Kobsa vezala dva dobra napada i stigla do 51:49.

ABA liga, Džordan Lojd KK Crvena zvezda KK Budućnost
Foto: /STARSPORT

28′ Nova mini serija Zvezde

Crveno-beli su postigli četiri poena u nizu, a nakon brzo kontranapada Lojda i Voldena trener gostiju Milojević tražio je minut odmora (51:45).

26′ Kuzmić zakucava, gosti pogađaju sa penala

Ognjen Kuzmić je još jednom silovito zakucao, ovog puta na asistenciju Lojda. Budućnost je nekoliko napada završavala sa linije za slobodna bacanja. Izgubili su loptu Dobrić i Uskoković, a Dela Vale je to lako realizovao za 47:45.

KK Crvena zvezda, KK Budućnost
foto: Dragana Stjepanovic / STARSPORT

25′ Problem za Zvezdu

Lendri Noko je dobio treću ličnu grešku, ujedno i treću za Zvezdu u četvrtini. Upravo zbog toga je Radonjić odlučio da odmah na teren pošalje Ognjena Kuzmića. Ivanović je pogodio oba slobodna bacanja za 45:41.

24′ Čvrste odbrane

Već se nekoliko puta do sada na susretu dešavalo da minuti prođu bez poena, ovog puta je Dobrić dva puta promašio izgledne situacije nakon prodora. Sa druge strane je neprecizan bio Kobs.

23′ Zvezda ima problema da odbrani „pik en rol“

Taman što je Zvezda stigla do najvećih +7, odmah je trojku pogodio Kobs za 43:37. Lojd je u prethodnom napadu dobio udarac u oko zbog kog je napustio igru, da bi mu bila ukazana pomoć.

22′ Lojd „zapalio“ atmosferu u „Pioniru“

Pogodio je tek u poslednjem minutu prvog poluvremena, a u nastavku je odmah imao sjajnu minijaturu i poene za 35:30. Već u sledećem napadu je pogodio trojku uz faul, a to je podiglo navijače na tribinama (39:34).

21′ Budućnost otvara poluvreme zakucavanjem

„Pukla“ je Zvezdina odbrana već posle prvog napada Budućnosti, pa je Zoran Nikolić silovito zakucao za 33:30.

Druga četvrtina: Crvena zvezda – Budućnost 33:28

20′ Prvi poeni Lojda!

Dugo se čekalo da najbolji strelac crveno-belih upiše prve poene, a Radonjić mu je ukazao poverenje u poslednjem napadu u poluvremenu. Pogodio je Lojd polaganje za 33:28, a tim rezultatom se i otišlo na poluvreme.

20′ Radonjić tražio tajm-aut

Budućnost je dva vezana napada uspela da postigne poene, a trener crveno-belih je to odmah presekao minutom odmora. Nacrtao je igračima i kako da odigraju poslednji napad u četvrtini jer je do kraja poluvremena ostalo još 33 sekunde (31:28).

19′ Velika borba za loptu

U svakom napadu sve pršti od duela, a nakon jedne takve borbe čak i nakon pada na parket, Noko je izborio faul. Nakon toga je pogodio jedno od dva bacanja za 31:26.

18′ Sudije na kratko prekinule meč

Sudije su zbog problema sa semaforom prekinule susret na kratko. Nije krenulo vreme za kraj četvrtine, pa su morali da reaguju arbitri. Nakon gledanja snimka je utvrđeno da će crveno-beli imati devet sekundi do kraja napada.

17′ Kobs ispalio „flouter“, Simonović protestvovao

Džastin Kobs je sa linije za slobodna bacanja izbacio flouter, a nakon faula Simonovića je pogodio i dodatno slobodno bacanje za 28:26.

Foto: Starsport

16′ Lendri Noko briljira

Centar crveno-belih pogađa i iz igre i sa linije za slobodna bacanja. U ovim momentima je bio najefikasniji akter susreta sa devet poena.

15′ Zvezda odgovara serijom

Oba ekipe sada postižu poene u serijama, pa je Zvezda sada nanizala četiri poena bez odgovora rivala za 26:20.

14′ Mini serija Budućnosti

Gostujući igrači su napravili seriju od 5:0 i tako istopili rezultat na 22:20. Zvezda je već u četvrtom minutu druge deonice ispunila bonus, pa je značilo da će nakon svakog sledećeg prekršaja Budućnosti šutirati slobodna bacanja.

Foto: Starsport

13′ Kakva trojka Dobrića

Bek šuter crveno-belih je dobio loptu na devet metara od koša, a onda ispalio preko ruke Ivanovića što je dovelo atmosferu do ključanja. Zvezda je povela sa 20:15

12′ Kuzmić zakucava!

Ovo je bilo potrebno izabranicima Dejana Radonjića koji su zaigrali sa više energije nakon što je Kuzmić silovito zakucao za 17:15.

11′ Preslikana situacija iz prve četvrtine

Kao i u prvom minutu prve četvrtine i ovog puta nismo videli nijedan poen.

Prva četvrtina: Crvena zvezda – Budućnost 15:14

10′ Popović smanjuje razliku

Budućnost ne dozvoljava Zvezdi da napravi prednost, Petar Popović je pogodio trojku kojom je smanjio na 15:14.

8′ Dobri potezi Noka

Lendri Noko je vezao dva dobra napada, upisao je dva poena nakon ulaza, a neposredno pre toga i pogodio jedno od dva slobodna bacanj za 15:11

6′ Dobrić proradio

Najefikasniji na prva dva beogradska meča sa 50 poena upisao se u strelce za 12:11, njegovi poeni su Zvezdi bili preko potrebni. Ipak, kasnije je promašio oba slobodna bacanja, te je ostalo 12:11.

Ovaj meč gleda i bivši centar crveno-belih Maik Cirbes koji je podelio fotografiju.

Foto: Screenshot Instagram

5′ Lazić pogađa trojku!

Kapiten crveno-belih je odlično otvorio meč, pogodio je trojku i tako dodatno podigao energiju tima. Sa druge strane je brzo odgovorio Luka Mitrović, bivši igrač crveno-belih, za 8:8, što je publika ispratila pogrdnim skandiranjem „P***o prodana“.

Foto: Starsport

3′ Majstorska odbrana Lazića

Kapiten crveno-belih se sjajno postavio, pa je Zoran Nikolić napravio faul u napadu. Dodatni problem za Budućnost je što je ovo već njegov drugi faul za samo tri minuta.

2′ Hol prekinuo post

Lengston Hol je prvi pogodio i dodatno „zapalio“ atmosferu na tribinama, a odgovorio je već u sledećem napadu Kobs za 2:2.

1′ Bez poena na početku!

Prve napade nisu iskoristili nijedan ni drugi tim.

Pre početka meča je na tribinama dvorane „Aleksandar Nikolić“ već bilo više od 4.000 ljudi, iako su i dalje na snazi epidemiološke mere zbog pandemije koronavirusa.

Kako izgledaju tribine dvorane možete pogledati na slici.

Foto: Nova

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare