Foto: Srđan Stevanović

“Izdigao se iznad svih tih teških vremena i problema. Nikada nije propustio priliku da svakome pomogne", biranim rečima za Nova.rs o Bori Stankoviću priča Zoran Radović, koji je sa velikanom svetske košarke blisko sarađivao.

Zoran Radović, direktor za nacionalne federacije i sportski direktor FIBA, vlasnik brojnih medalja sa reprezentacijom SFRJ, bivši igrač Crvene zvezde, nemačke Albe, italijanske Pavije, student čuvenog univerziteta „Vičita stejt“, generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije.

Ali i dete OKK Beograda u čijem dresu je košarkaški prohodao. Upravo u tom dvorištu “klonfera” je Bora Stanković, posle Crvene zvezde, Železničara i Partizana, polovinom 50-ih godina prošlog veka, sa prijateljem Radomirom Šaperom, nastavio da gradi, kasnije će se ispostaviti, jugoslovensku košarkašku imperiju od čije moći je umnogome profitirao i ostatak sveta.

“Bora je bio čovek ideja, vizonar…”, kaže Radović za Nova.rs.

Ogromno znanje, podseća Radović, nekada prvi čovek FIBA (jer je funkcija generalnog sekretara najvažnija u hijerarihiji Svetske kuće košarke) nesebično je delio s drugima.

Zoran Radović Foto: STARSPORT / Peđa Milosavljevicć

“Nesumnjivo je Borina zasluga što su klupska takmičenja u Evropi dosegla najveće visine. Takođe, upravo zahvaljujući njemu je ženska košarka 1976. dobila status olimpijskog sporta. Uspeo je 1989. da ideju o ujedinjenju svetske košarke (NBA i FIBA) pretvori u realnost. Približio je NBA svetu i svet NBA. Nestvaran je i nevidljiv njegov uticaj da košarka postane planetrano popularan sport”.

Borina ljudska veličina ogleda se i u potezima tokom turobnih godina za ovaj region, kada je besneo rat…

“Izdigao se iznad svih tih teških vremena i problema. Nikada nije propustio priliku da svakome pomogne”.

PROČITAJTE JOŠ

Iako će ga mnogi pamtiti kao neverovatnog funkcionera, Bora je, napominje Radović, bio odličan trener.

“Bio je jedan od najboljih. Pogledajte, od tima metalskih radnika (OKK Beograd) je napravio trostrukog šampiona SFRJ. Osvojio je dva kupa. Kantuu je doneo prvu titulu prvaka Italije…”

Radović ističe i koliko nestvarno deluje da jedan svetski čovek nikada nije zaboravio odakle je krenuo, iz onog dvorišta “klonfera”, u koje se uvek vraćao.

“Bio je izuetno vezan za klub. Nikada, čak i u najvećem poslu, nije propustio priliku da pita za rezultat. Kada se izgradnja dvorane ‘Radivoj Korać’ privodila kraju, svakodnevno je zvao da pita kada će da se otvori. Imao je tri ljubavi: FIBA, porodicu i OKK Beograd. To je bio njegov DNK. U Bori teče plava krv”, završava Radović kratko podsećanje na samo deo onoga što je Bora Stanković ostavio u nasleđe srpskoj i svetskoj košarci.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram