Foto: FIBA.com

Košarkaši Zelenortskih Ostrva plasirali su se na Mundobasket 2023. godine.

Ekipa Zelenortskih Ostrva, čija je glavna zvezda as Real Madrida Valter Tavares, pobedila je Obalu Slonovače sa 79:64 i završila je kao najbolja trećeplasirana ekipa.

PROČITAJTE JOŠ:

Ivan Almeida je kod pobednika imao 20 poena, Betinjo Gomeš 15, a Tavares 13, dok je kod Obale Slonovače Sulejman Dijabate imao 12, a Šarl Abou 10 poena.

Obala Slonovače je otišla na Svetsko prvenstvo sa prvog mesta, Angola se plasirala kao drugoplasirana, a Tavaresov tim kao treći.

Zelenortska Ostrva su ujedno i najmanja nacija koja će svoju reprezentaciju gledati na smotri najjačih selekcija sveta.

Ova zemlja ima 572.000 stanovnika i nadmašila je Crnu Goru koja je 2019. bila najmanja nacija na Mundobasketima. Crnogorci su pre četiri godine prevazišli Katar koji je sa 988.000 ljudi 2006. držao rekord najmanje države.

Tavares je tokom puta svoje države ka Mundobasketu bio i njen najbolji igrač sa 15 poena, 12,8 skokova i 2,7 blokada u proseku, pre meča za odlazak na Mundobasket.

Zanimljivo je da Zelenortska Ostrva neće zadržati ovaj rekord, ako se na Mundobasket plasiraju i Islanđani, koji imaju populaciju od 347.000 ljudi, a imaju šansu da i oni odu na smotru najboljih.

Svoje mesto tamo još uvek nije obezbedila Srbija koja je pre dva dana protiv Grčke prokockala dvocifrenu prednost i izgubila meč u produžetku sa 97:92, pa protiv Velike Britanije u Beogradu traži šansu da se plasira na prvenstvo koje se od 25. avgusta do 10. septembra igra u Indoneziji, Japanu i Filipinima.

BONUS VIDEO: Košarkaš Grčke pogodio sa pola terena protiv Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar